– Det är jättekul att så många har röstat. Det visar ju att det inte bara är jag som kämpar för den här frågan, säger Flora Lyson och fortsätter:
– Jag tror att det helt enkelt är en lätt sak att skriva under på. Den som följer nyhetsrapporteringen om klimatet vet att läget är väldigt illa, och ser dagligen att det inte tas tillräckligt kraftfulla åtgärder från politiskt håll.
”Erkännande från officiellt håll”
Det föreslagna klimatnödläget innebär att Göteborgs stad erkänner att genomgripande åtgärder är nödvändiga för nå den utsläppsminskning som krävs för att den globala temperaturökningen ska kunna begränsas till 1,5 grader.
– Jag hoppas att det här kan trappa upp debattläget, och att klimatkrisen kan få ett erkännande från officiellt håll. Jag tror att det behövs för att fler ska förstå allvaret, och för att fler ska acceptera de svåra politiska beslut som kommer med det, säger Flora Lyson.
Hennes förslag innehåller också krav på ett aktivt ledarskap, där Göteborg jobbar för att få med sig andra kommuner och regioner, och att Göteborg föregår med gott exempel och genomför de nödvändiga åtgärder som dröjer på nationell nivå.
– Om Göteborg visar vad som faktiskt kan göras, kan andra följa efter, säger Flora Lyson.
Och det är framför allt en tydlig signal om krismedvetenhet hon är ute efter. Några konkreta åtgärder för att minska klimatutsläppen finns inte med i Flora Lysons förslag.
– Jag är inte forskare eller politiker, jag kan inte lämna in en åtgärdslista. Och det behöver jag inte heller, det finns redan en massa förslag om vad som kan göras, säger Flora Lyson och nämner bland annat miljöförvaltningens rapport ”Fossilfritt Göteborg – vad krävs?” från i höstas.
Måste minska med 32 procent
Där konstateras att Göteborgs klimatutsläpp omedelbart måste börja minska med 32 procent per år för att vara i linje med 1,5-gradersmålet, och 82 mer eller mindre konkreta åtgärder föreslås för att nå dit.
– Förslagen finns ju där, det är implementeringen som inte fungerar, säger Flora Lyson.
Hon förstår att den politiska processen tar tid, och att det är svårt för många politiker att fatta beslut om drastiska åtgärder som påverkar väljarnas liv. Det är just därför klimatnödläget behövs, menar hon – som en enande kraft och gemensam grund för politikerna att stå på.
– Jag tror att vi måste inse att vi befinner oss i en allvarlig kris som kan leda till förhållanden som liknar dem under ett krig, med extrema väder som leder till växande flyktingströmmar och en hotat matproduktion. Då kommer vi inte ifrån att vi måste samarbeta, säger Flora Lyson.
En lång rad kommuner och regioner i Australien, USA, Kanada, Storbritannien och Schweiz har utlyst liknande klimatnödlägen. Flora Lyson fick upp ögonen för initiativet när hon såg en Youtube-film från när brittiska Bristols kommunfullmäktige beslutade om att utlysa klimatnödläge, med stöd av alla politiska partier.
– Det var så fint, jag tänkte ”wow, om det funkar där så kan det funka här!”, säger Flora Lyson.
Omröstning 15 juni
Förslaget ligger ute för omröstning till och med den 15 juni, men redan nu står det alltså klart att det fått tillräckligt med röster för att tas upp av politikerna. Miljö- och klimatkommunalrådet Emmyly Bönfors (C) tycker att det är bra att det finns medborgare som driver på i klimatarbetet, men menar samtidigt att ett klimatnödläge är fel väg att gå.
– Jag tror att den typen av alarmism snarare har en förlamande effekt och leder till en hopplöshet bland medborgarna, säger Emmyly Bönfors.
I stället lyfter hon fram den arbetsgrupp som Allianspartierna tillsammans med S, V, MP och Fi föreslår (se artikel här intill) som ett svar på den senaste tidens klimatdebatt och som ett sätt att komma vidare i stadens klimatarbete.
– Vi måste jobba över partigränserna med de förslag som finns för att komma ner till 1,5-gradersmålet, och det är det vi försöker göra nu, säger Emmyly Bönfors.