Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) när hon frågades ut i Konstitutionsutskottet i april 2024.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Dagens ETC
Klimatministern har ”klippkort i konstitutionsutskottet” och under tisdagen är det dags igen. Dels ska hon svara på om regeringen följer klimatlagen, dels om den har ljugit för väljarna.
– Jag har aldrig upplevt en miljöminister som varit lika osaklig som Romina Pourmokhtari. Hon är i en klass för sig, kommenterar Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet.
Av 28 granskningar i konstitutionsutskottet 2024 gällde nästan var tredje klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Det skrev Altinget för drygt ett år sedan. Totalt har hon KU-anmälts 13 gånger sedan hon tillträdde posten 2022. Idag tisdag är det återigen dags för utfrågning i KU.
Bland annat – och för första gången – ska Pourmokhtari svara på om regeringen efterlever den svenska klimatlagen. Enligt denna är regeringen skyldig att föra en politik som följer klimatmålet, som i sin tur anger att Sverige senast 2045 ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser.
Naturvårdsverket sågade klimatpolitiken
KU är ett utskott i Sveriges riksdag som har ansvar för att granska om regeringen och ministrarna följer reglerna för regeringsarbetet. Utskottet kan utdela kritik men inga sanktioner. En av de som anmält klimat- och miljöministern är Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.
Nordin nämner att Naturvårdsverket 2024 kom fram till att Sverige med den nuvarande politiken inte kommer att uppnå klimatmålet. Klimatpolitiska rådet gör samma bedömning. Samtidigt påstår regeringen i sin klimatpolitiska handlingsplan att man kommer att uppnå målet.
– Det är glädjekalkyler som regeringen håller på med. Det är direkt oansvarigt och vilseledande. Jag tycker inte att det är värdigt en demokrati att göra som regeringen gör, säger Rickard Nordin, och lägger till:
– Det är bättre då att de erkänner att de inte bryr sig om klimatmålen, och så kan vi diskutera det.
Rickard Nordin (C).
Bild:
Christine Olsson/TT
Höja nu, sänka sen?
Även Katarina Luhr, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet, har upprättat en KU-anmälan mot Romina Pourmokhtari.
– Vi anser att det är uppenbart att regeringen bryter mot klimatlagen genom att man har ändrat politiken så att minskade utsläpp nu går till ökade utsläpp istället, säger hon.
Regeringens argument är att man höjer utsläppen nu, för att kunna sänka dem sedan. Det finns visserligen sådana åtgärder, säger Katarina Luhr. Ett exempel är att bygga järnväg som ersätter flyg.
– Men det är ju inte det som regeringen gör. De gör inga investeringar, utan de sänker till exempel reduktionsplikten så att man kan köra bil billigare, men det är inte alls en investering i framtiden.
Katarina Luhr (MP).
Bild:
Karin Röse
Anklagas för osaklighet
Halva Katarina Luhrs anmälan handlar om klimatpolitiken, halva om regeringens kommunikation, som anklagas för att vara osaklig. Det senare har även Klimatpolitiska rådet anmärkt på: ”Regeringen ger dock en missvisande bild av handlingsplanens förväntade bidrag till att målet uppnås. Påståendet att handlingsplanen leder ’hela vägen till nettonoll’ brister i saklighet.”, skriver expertmyndigheten i sin bedömning av regeringens klimathandlingsplan 2024.
Det är en slags Trumpifiering och en vårdslöshet med fakta.
Mikael Karlsson är docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet. Han tycker att KU-anmälningarna mot Pourmokhtari är ”väl befogade” – inte minst vad gäller kritiken mot bristande saklighet.
– Regeringen hävdar fortfarande att den uppfyller klimatlagen. Men det finns ingen saklig expertis som håller med om det, varken i myndigheter, expertorgan eller forskning. Det är en slags Trumpifiering och en vårdslöshet med fakta, säger han, och konstaterar:
– Det är inte så konstigt att Romina Pourmokhtari har klippkort i konstitutionsutskottet.
Mikael Karlsson.
Bild:
Tobias Sterner
Moralisk plump i protokollet
Som exempel på tillfällen då klimat- och miljöministern slirat med sanningen nämner han påståendet att regeringen ”lägger historiskt stora budgetar, större än den tidigare regeringen”, som hon sa på en presskonferens den 18 september 2024.
– Jag har aldrig upplevt en miljöminister som varit lika osaklig som Romina Pourmokhtari. Hon är i en klass för sig. Det finns en vårdslöshet med fakta som är helt unik i svensk miljöpolitisk historia.
Mikael Karlsson tycker att det är formellt viktigt att KU prövar huruvida regeringen följer klimatlagen. Men någon konkret förändring lär det knappast leda till.
– Tidöpartierna har majoritet i riksdagen. Det är tveksamt om det här blir mer än ytterligare en moralisk plump i protokollet.
Dagens ETC har sökt Romina Pourmokhtari, som avböjer intervju via sin pressekreterare Niki Westerberg. Hon vidhåller dock att regeringens klimat- och miljöbudget är större än förra regeringens.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.