Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari säger att andra måste kliva fram om USA ännu en gång backar sitt klimatarbete med Trump vid rodret.
– Nu har den här administrationen inte tillträtt än, men om det nu är så att USA backar undan då kommer andra behöva ta det utrymmet och ta ett större ledarskap. Jag är övertygad om att EU kan göra det, inte minst i de internationella klimatförhandlingarna, säger hon på en pressträff.
Romina Pourmokhtari åker till förhandlingarna på toppmötet efter en höst där hon kritiserats hårt av oppositionen. Så sent som i måndags gav regeringen besked om att man stoppar alla planerade vindkraftparker i Östersjön, vilket oppositionen beskriver som ett dråpslag mot den elektrifiering som regeringen till stor del bygger sin klimatpolitik på.
När budgeten lades fram i höstas stod det klart att regeringens egen prognos är att Sverige misslyckas med att leva upp till EU:s klimatkrav till 2030. De utsläppsminskningar från trafiken regeringen räknar med räcker inte för att väga upp att den svenska skogen inte binder tillräckligt mycket kol med nuvarande avverkning. Men Romina Pourmokhtari pekar på att Sverige hör till de länder som har lägst utsläpp per invånare och att utsläppen väntas minska under mandatperioden, med undantag för 2024.
– Vi är en stark röst på plats och har inga problem med trovärdighet i klimatförhandlingar, säger hon till Dagens ETC.
”Näringslivet tar täten”
Det globala klimatarbetet behöver växlas upp, understryker Romina Pourmokhtari. Men det är inte genom att gå fram med mer radikala klimatåtgärder på hemmaplan som man gör bäst nytta, anser klimatministern. Istället lyfter hon fram samarbeten med utvecklingsländer för att stötta dem att göra sig kvitt fossilberoende. Regeringen har också skjutit till pengar till den globala klimatfinansiering som står på agendan på toppmötet. Dessutom bidrar svenska företag till minskade globala utsläpp, enligt Pourmokhtari.
– Det svenska näringslivet tar täten när det gäller att hitta produkter och tjänster som minskar utsläpp som man sedan exporterar.
Larmen från forskarvärlden har under hösten fortsatt att ljuda allt ilsknare. Världen är nu på väg mot mer än tre graders temperaturökning vid nästa sekelskifte, enligt en FN-rapport. Detta skulle innebära att stora delar av världen blir obeboeliga.
Många är på goda grunder rädda för att det håller på att gå, kort sagt, åt helvete. Kan inte mer drastiska åtgärder på nationell nivå vara ett sätt att ingjuta hopp?
– EU har under det svenska ordförandeskapet antagit världens mest ambitiösa klimatpolitiska regelverk. Nu handlar det om att verkställa det. Gör vi det, då lever EU upp till sin del av Parisavtalet. Sverige har haft ett alldeles för protektionistiskt sätt att se på klimatfrågan där vi fokuserat allra mest på inhemska utsläpp. Vi måste växla upp vårt globala klimatarbete.
Om man stirrar sig blind på vilka presidenter som väljs eller var utsläppen ökar något när de generellt minskar, då kommer man aldrig lyckas.
Men Sverige ser inte ut att klara EU:s klimatmål och samtidigt fortsätter de globala utsläppen att öka. Borde då inte Sverige göra mycket mer för att sänka sina egna utsläpp och visa att det överhuvudtaget går?
– Vi minskar våra utsläpp kraftigt och gör det snudd på hela tiden, med undantag för 2024. Om det skulle kunna lyftas upp lite mer istället för den här bistra hopplösheten och bilden av att allt går bakåt, då skulle det kunna bidra till framsteg i klimatarbetet. Om man stirrar sig blind på vilka presidenter som väljs eller var utsläppen ökar något när de generellt minskar, då kommer man aldrig lyckas.
Statsministern åker inte
Klimatministerns chef, statsminister Ulf Kristersson kommer inte att åka till COP29. Det samma gäller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som hänvisar till att hon har fullt upp med processen med att få en ny kommission på plats. Inte heller Brasiliens president Luiz da Silva kommer att delta. Den kinesiska Xi Jinping saknas ännu på talarlistan och om han dyker upp är ännu oklart. Men Romina Pourmokhtari vill inte dra slutsatsen att engagemanget sviktar för det globala klimatarbetet. Det rör sig framåt, anser hon.
– Jag var på plats på COP28 i Dubai och bidrog till ett avtal där man för första gången säger att fossila bränslen ska fasas ut. Jag ser den otroliga framväxt som sker av förnybar energi runt om i världen och jag ser också den kärnkraftsallians som bildats av länder som vill ha mer ren el.
I avtalet från mötet i Dubai står det inte att fossila bränslen ska fasas ut, vilket EU drev på för. Däremot står det att världen ”ska röra sig bort från fossila bränslen”.