För en hållbar livsstil innebär inte bara att leva miljövänligt utan även att det ska fungera i längden, för en vanlig småbarnsfamilj.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Att leva hållbart för oss är inte att leva helt utan påverkan. Men vi försöker hela tiden göra bättre val för miljön, säger Alexandra Olsson.
Förra året valde familjen att delta i projektet ”Hållbara Familjen” där Sundsvalls kommun valde ut tio familjer som ville leva mer hållbart.
Barnens framtid
För Alexandra Olsson var det intressant eftersom hon jobbar mycket med ett hållbart tänkande i sitt arbete. Men för henne och maken Johan Olsson var det framför allt en fråga om deras barns framtid.
– Vi använder resurser som om vi skulle ha fyra jordklot och det lockade att lära sig mer om hur vi som familj kan minska vår påverkan.
Projektet var en ingång till ett mer hållbart tänkande i deras vardag.
– Vi båda tycker att miljö är viktigt men också ganska svårt. Det som lockade var att få lära sig hur man gör och vi har fått många bra tips inom olika områden, säger Johan Olsson.
Innan paret flyttade till villan i Lillhällom för ett par år sedan bodde de i lägenhet med ett vanligt sopnedkast. Den enklaste och mest märkbara förändringen blev att börja källsortera.
De placerade stora plastkärl nära köket som gjorde det enkelt att sopsortera. Samtidigt började de tänka på att köpa färska livsmedel utan eller med lite förpackningar.
På mindre än ett år lyckades de minska de sitt avfall med drygt 70 procent.
– Källsortera kan alla, men ändå gör inte alla det. Man tänker kanske inte på vilken effekt det har och vad som händer om man inte gör det, säger Johan Olsson.
Bytte till miljövänligare produkter
Nästa steg var att minska mängden papper och plast genom att ta bort reklamen och minska på mat med plastförpackningar.
De fick lära sig om gifter och plaster som finns i rengöringsmedel och hygienprodukter. De bytte starka rengöringsmedel mot vanlig såpa och ansträngde sig för att hitta produkter som är så snälla mot miljön som möjligt.
De tror att kunskap är en viktig beståndsdel för att bli motiverad att leva mer miljövänligt.
– Blir man medveten om vilka miljögifter man har i sin vardag blir man inte så sugen på att fortsätta använda det, säger Alexandra Olsson.
Deras villa i Lillhällom har direktverkande el, något som slukar mycket energi. De har en luftvärmepump och har sänkt inomhustemperaturen, men funderar på mer långsiktiga lösningar som en pelletskamin eller vattenburen värme.
Tack vare en energirådgivare och en mätare fick familjen hjälp att se energiförbrukningen under dygnet.
– Det visade tydligt att värme och vatten är de stora energibovarna. Vi försöker duscha i stället för att bada och är noga med att stänga av vattnet, säger Alexandra Olsson.
Håll dörrar och fönster stängda
Ett annat tips är att behålla värmen inomhus vintertid. Att inte ställa upp fönster eller dörrar på vid gavel för att vädra.
– Vi fick även tips om att sätta extra isolering runt fönstren som hindrar värmen från att smita ut.
Efter projektet har båda fått aha-upplevelser. Enkla saker som är lätta att ändra på men som de inte tänkt på tidigare.
– Exempelvis hur hår som man spolar ner kan sätta sig i reningsverk och att hushållspapper som spolas ner blir som cement, säger Alexandra Olsson.
Båda insåg under projektet att den största miljöpåverkan beror på konsumtion och transport. De provade alternativa resesätt under projektet och det har fått dem att tänka till. I dag åker de oftare buss eller tåg och för kortare resor blir det fler cykelturer.
– Fast tråkigt nog så blir det betydligt dyrare för oss att åka buss till jobbet än att samåka i bil. Men vi funderar på en elbil, där kan man göra stor skillnad för miljön, säger Johan Olsson.
I slutet av projektet hade familjen för första gången bokat en resa tillsammans till USA.
– Det kändes inte så bra så då bestämde vi oss för att klimatkompensera. Vi räknade ut hur mycket vårt resande hade påverkat miljön och för samma mängd koldioxid betalade vi för rening i u-länder för att hjälpa dem bli mer hållbara, säger Johan Olsson.
En bra känsla i magen
Genom att börja tänka klimatsmart har familjen blivit mer och mer intresserad av hur de kan göra det på olika sätt.
De är imponerade och intresserade av tanken bakom Zero Waste där mängden avfall i princip ska vara obefintligt.
– För oss skulle det inte vara hållbart att leva så, att ändra sitt sätt att leva kan vara svårt och ta tid. Men vi kommer absolut att fortsätta anstränga oss för det ger en bra känsla i magen och vi måste lyfta blicken och våga tro på att det gör skillnad, säger Johan Olsson.