Istället var det systematiska felrapporteringar som region Stockholm upptäckt i samband med en granskning av företaget som resulterat i ett återkrav på drygt 47 miljoner kronor. Drygt tio procent av den totala ersättningen mellan 2019 och 2022.
Ignorerade varningen
Mandolean varnades redan i somras om att ett återkrav var att vänta. Men regionen kunde då inte specificera en summa eller ge ett slutgiltigt besked förrän Mandolean fått möjlighet att svara på varningen.
Men svaret som kom in, som påstår att regionen inte skulle ha beaktat Mandoleans skrivelser och förklaringar, förändrade ingenting.
”Regionen har noggrant gått igenom och beaktat allt som Mandolean framfört i sina skrivelser”, skriver regionen i sitt återkravsbrev.
Enligt regionen ignorerade också Mandolean kravet på bekräftelse för att man mottagit varningen inom den tidsangivelse som getts och fortsatte dessutom att felrapportera på samma sätt som man gjort tidigare.
Regionen framhäver i återkravsbrevet också att inget möte för vidare diskussion om saken är nödvändig. Återbetalningarna ska inkomma till regionen före 30 september, annars kan regionen komma att vidta rättsliga åtgärder.
Inget förlängt avtal
Förutom återkravet så har regionen i år också beslutat om att inte förlänga upphandlingen för slutenvårdsplatserna i ätstörningsvården. Det har skapat stor debatt, då Mandometerklinikerna idag har 41 av 58 av dessa vårdplatser.
Kritiker kallar beslutet för ideologiskt medan regionen säger att det rent juridiskt sett inte gått att förlänga avtalet med Mandolean. Att man låter slutenvårdsplatserna återgå till egen regi handlar också om att stärka ätstörningsvården och öppna upp för en mer individualiserad vård.
– Vår uppgift som politiker är att sätta patienten i centrum. Och då måste vården anpassa sig till patienten och inte efter enskilda vårdgivare, sa Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande för psykiatriutskottet i Region Stockholm till Dagens ETC, i samband med beslutet.
En kritik som framkom i regionens granskning var förutom felrapporteringar och dubbeldebiteringar också att vården inte på ett tillräckligt tillfredställande vis var individualiserad. Det vill säga personer som hade problematik som inte enbart gick att lösa med klinikens verktyg Mandometern, som mäter måltider, inte fick den hjälp patienterna behövde. Granskningen pekade även på att Mandolean saknade legitimerad personal.
Hjälp från Kreab
Mandolean har i sin tur gått till kommunikationsbyrån Kreab, som ägs av friskoleentreprenören Peje Emilsson, för hjälp i processen. I ett brev till en politisk sekreterare under sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) ber PR-byrån ministern att se över frågan. Kreab fick dock kalla handen:
”Som du vet är det inget regeringsbeslut som ligger bakom region Stockholms beslut. Beroende på om det är den regionala processen eller Socialstyrelsens arbete med NHV så är det antingen region Stockholm eller myndigheten som dialogen bör föras med.”
I somras svarade Mandoleans vd Cecilia Bergh så här på Dagens ETC:s följdfråga om det väntade återkravet.
När man läser regionens beslut här så låter det som att ni har lurat skattebetalarna på pengar. Hur tänker du kring det?
– Vi har inte lurat skattebetalarna på några pengar utan sparat skattebetalarna uppemot 4 miljoner genom alla patienter vi hjälpt att bli symptomfria. Nu måste jag avsluta, sa Cecilia Bergh.
På fredagen 29 september meddelar regionen att de ännu inte har mottagit några återbetalningar.
– Just nu pågår skriftväxling och förvaltningen ser över våra alternativa handlingsvägar framåt, säger Maria Andersson, enhetschef vid psykiatri och samverkan på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Ser ni någon risk för att Mandolean inte klarar av att betala en så hög summa och istället begär ansökan om konkurs?
– Arbete fortgår och vi hanterar riskbedömning löpande. Vårt viktigaste fokus är att patienterna får den vård de behöver och att regionen inte lider ekonomisk skada.
Cecilia Bergh svarar på Dagens ETC:s frågor via mejl. Hon tycker det är obegripligt att regionen inte vill diskutera mer kring frågan om återkravet och har ingen förståelse för återkravet i sig.
”Som alla vet har Mando sedan länge visat att Regionen har totalt fel på alla punkter i sin tolkning av stickprovet av några få journaler”, skriver hon.
På vilket sätt har ni använt Kreabs tjänster under den här processen?
”Det är vår policy att inte redovisa våra leverantörer. Jag vill tillägga att vi är tacksamma för det stöd vi får från patienter, anhöriga, professionen inklusive utländska forskare och läkare, och oppositionen mot de rödgrönas försök att lägga ner Mando.”