Texten uppdateras.
Strax efter 16-tiden på torsdagseftermiddagen stod det klart – Socialdemokraternas kongress väljer Magdalena Andersson till ny partiledare.
– Stort tack för förtroendet. Jag är hedrad och glad och känner stor ödmjukhet inför uppgiften. Men framför allt är jag enormt taggad inför att leda vårt stora och stolta parti, och tillsammans med er partivänner ta vidare strävan mot frihet, jämlikhet och solidaritet, säger Magdalena Andersson i ett tal efter omröstningen.
Valberedningens ordförande Elvy Söderström talade om en "högtitdlig och historisk stund" när partiet för andra gången i sin 132-åriga historia nu valt en kvinnlig partiledare.
Samtliga 26 partidistrikt hade enhälligt nominerat henne, med stöd av totalt 3 489 socialdemokratiska föreningar och sidoorganisationer.
Magdalena Andersson pekar i sitt tal ut tre områden som kommer vara prioriterade i Socialdemokraternas politik de kommande åren.
– För det första: Jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen. För det andra: Jag vill att Sverige ska leda klimatomställningen i världen. För det tredje: Jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap, säger hon.
Daniel Suhonen, från partiföreningen Reformisterna, är nöjd med det korta talet.
– Det var ett bra tal. Jag blev glatt överraskad att hon tog upp välfärden först, säger han till Dagens ETC direkt efteråt.
”En utomordentlig person”
Vad innebär partiledarbytet egentligen politiskt? Dagens ETC är på plats vid kongressen på Svenska Mässan i Göteborg, och har frågat runt bland partiets representanter.
Karin Wanngård, oppositionsborgarråd och fd finansborgarråd i Stockholms stad
– Det är två helt olika typer av ledare, så det kommer märkas att det är Magda. Hon kommer vara stark i den ekonomiska politiken. Min förhoppning är ju att hon går bra hem i storstäderna, att hon kan hjälpa till att smitta av sig och dra i Stockholm. Men jag tror inte det kommer bli nån vänstersväng. Vår långsiktiga utmaning blir hur vi får ihop stad och land för att hela Sverige ska leva. Jag har ju bostadspolitiken och där är det väldigt synligt vilka skillnader det är mellan storstad och landsbygd.
Mona Sahlin, partiledare 2007-2011
– Jag tror hon har en förmåga som handlar om att kunna lyfta fram både partiet och regeringsmakten. Det tror jag är något som partiet verkligen behöver nu. Inte bara känna att man är partiet som ska regera, utan också partiet som ska driva opinion och förändra. Hon är ganska modig, orädd och otålig. Det tror jag är bra egenskaper. Och så är hon kvinna.
Peter Hultqvist, försvarsminister sedan 2014, riksdagsledamot sedan 2006
– Hon är en utomordentlig person. Oerhört kompetent, och hon kommer att bli en mycket bra partiledare i den tid som vi nu lever i.
Therese Guovelin, förste vice ordförande i LO
– Det är väl ungefär som när Susanna Gideonsson blev ny LO-ledare efter Karl-Petter Thorwaldsson, det är klart det är en annan person, en annan ledare. Det kommer bli bra i alla fall, riktigt bra. Politiskt? Vi har en partikongress där vi ska fastställa nya riktlinjer nu. Du får ett icke-svar.
Veronica Palm, riksdagsledamot 2002-2015, ledarskribent på Dagens ETC
– Om vi valde Stefan för att han var duktig på kompromisser och förhandlande, så väljer vi henne för att hon har en enorm integritet. Ett exempel är när hon som nytillträdd finansminister fick frågan om fastighetsskatt och svarade helt ärligt att det är den bästa skatten, men den kommer inte gå att genomföra. Alldeles för många politiker gör tvärtom. Hon är ärlig och har hög integritet. Det kommer göra att hela det politiska samtalet blir lite ärligare. Jag tror inte det kommer innebära en vänstersväng, det socialdemokratiska partiet ruckar man inte på så lätt. Men hon är väldigt hands on, och vill göra förändring. Jag har hellre det än snygga visioner om vänstersvängar.
Thomas Thornell, kommunalråd i Växjö
– Först och främst tror jag att hon kommer med en nytändning till partiet. Att vi kan sätta fart på partiet igen. Och det pekar ut en riktning för åt vilket håll vi ska gå åt. Därför är den här kongressen så himla viktig. Vi pekar i dagarna ut en riktning framåt för Socialdemokraterna. Vi behöver prata om en framtidsvision, vi kan inte bara fastna i vad finansen eller nåt annat skulle klara av. Socialdemokraterna behöver peka ut en riktning för samhällsförändring, och jag tror Magdalena Andersson kommer ha en stor roll i det framtidsarbetet. Jag skulle kalla det för en progressiv sväng framåt, en framåtsyftande sväng.
Göran Persson, statsminister 1996-2006, partiledare 1996-2007, ger ett råd till Magdalena Andersson som ny partiordförande.
– Sätt dagordningen! Därför att därmed, om man har initiativet, så kommer det alltid finnas partners att genomföra politiken med. Hon har så klar uppfattning om vad som är viktigt, säger Persson till Dagens ETC och lägger till:
– Hon har en sån stark drivkraft med rättvis fördelning. Och sen tycker jag de ska ta hem klimatfrågan som den egna frågan, utifrån temat vi bygger landet. För det handlar inte om domedagsprofetior. Det handlar faktiskt om att göra nånting åt situationen. Då är det investeringar, det är forskning, det är utveckling. Det är tillväxt, enkelt uttryckt.