Kläggkritik mot Löfven: ”Säljer sitt kapital – till kapitalet”
Dagens ETC
Socialdemokraterna har nu inte bara en utan två före detta partiledare och statsministrar som gått rakt in i famnen på lobbyismen. Stefan Löfven säger att han ska vara ”en länk mellan den politiska arenan och näringslivet”. Men många socialdemokrater är besvikna.
– Han går till en byrå som sysslar med vapenlobby och att privatisera välfärden. Områden som är väldigt tveksamma för socialdemokrater, säger Daniel Suhonen på tankesmedjan Katalys.
Klägget. Det är ett ord som Håkan Juholt myntade när han tvingades bort från partiledarposten i Socialdemokraterna. ”En smet av makthavare”. ”Politiker, journalister, pr-konsulter, rådgivare, medietränare.” Som går mellan rollerna, känner varandra och dricker rosé på minglen i Almedalen. Stefan Löfvens regering tog steg för att reglera rundgången mellan de olika positionerna. En karenstid på ett år infördes för ministrar och statssekreterare. Under den tiden får toppolitiker och deras närmaste rådgivare inte ta ett nytt jobb inom näringslivet. Stefan Löfven har alltså följt de regler som finns när han väntat i ett och halvt år efter att han lämnade partiledarposten och statsministerstolen innan han nu tar jobb som senior rådgivare åt pr-byrån Rud Pedersen. Där får han kollegor som den tidigare moderata finansminister Anders Borg och tidigare socialdemokratiska jordbruksministern Ann-Christin Nykvist.
– Men det handlar inte om reglerna. Det handlar om vad som är lämpligt. Problemet är de hemliga uppdragsgivarna och de hemliga uppdragen. Problemet är att han använder sin politiska kompetens, sitt förtroendekapital och sin telefonbok som han har skaffat sig som socialdemokrat, fackordförande och statsminister. Det är ett arbetarrörelsekapital som nu ska tjäna andra kapital – kapitalet, säger Daniel Suhonen.
”På vems uppdrag?”
Den nuvarande socialdemokratiska partiledningen har kommenterat Löfvens övergång väldigt knapphändigt. Magdalena Andersson har sagt till TT att Stefan Löfven är en ”omdömesgill person” och att hon är ”helt trygg med att han ser till att hans uppdrag inte kolliderar”. Lika trygg är inte Eira Arb Zackrisson som sitter i styrelsen för S-föreningen Reformisterna och pekar på att Löfven fortfarande har uppdrag som ledare för det europeiska socialdemokratiska partiet.
– Jag tror det är mycket svårt att förena rollen som företrädare för det europeiska socialistpartiet och att samtidigt arbeta för ett lobbyföretag. Det betyder inte att han gör något otillbörligt men jag menar att det är förtroendeskadligt, säger hon.
Peter Gustavsson, redaktör för tidningen Rörelsen och S-märkt ledarskribent, är inne på samma spår.
– Stefan Löfven är ju inte en ex-politiker, han leder faktiskt socialdemokraterna i EU. Han träffar hela tiden ledande socialdemokrater i Europa. Tidigare har det varit ganska tydligt att han har representerat medlemmarna. Nu måste man ställa sig frågan, på vems uppdrag driver han den här frågan? Och det kommer att bli ett problem för Stefan Löfven och för partiet.
Peter Gustavsson tycker att Socialdemokraterna måste göra sitt val nu när Löfven gjort sitt och avsluta hans uppdrag för de europeiska socialdemokraterna. Eira Arb Zackrisson vill att reglerna kring lobbytransparens ska stärkas. Reformisterna har nyligen tagit fram ett eget lobbyregister som visar vilka kontakter ministrar i Ulf Kristerssons regering har.
– Ett lobbyregister är ett tydligt exempel på att vi skulle kunna göra mer för att hantera Sveriges osunda relation till lobbyism. Sen skulle det inte göra något i detta fall utan här tror jag vi behöver se över karensregler och framför allt behöver vi inom arbetarrörelsen fundera på vilka förväntningar vi har på våra ledare.
I förra veckan meddelade regeringen att en parlamentarisk kommitté får i uppdrag att utreda införandet av ett register för kontakter mellan politiker och lobbyister.
”Erlander hindrades inte av regler”
Daniel Suhonen är för fler och hårdare regler men säger att i grunden handlar det om vad arbetarrörelsen ska vara och värderingarna inom socialdemokratin.
– Ytterst så är det en fråga om att man har en uppfattning om vad som är rätt och riktigt. Vad som är lämpligt, vad som gynnar arbetarrörelsen, hur viktig arbetarrörelsen är för ledande beslutsfattare, politiker och förtroendepersoner. Det kan man inte reglera. Jag tror inte att det var så att Tage Erlander inte blev lobbyist för att han hindrades av ett regelverk. Eller Gustav Möller som slutade som socialminister rätt tidigt i sitt liv och sen var i princip pensionär. Han hindrades inte av något reglemente, han hindrades av att han hade en socialistisk samhällsuppfattning om att socialdemokratin tjänar inte kapitalet.
Och det stora problemet för socialdemokratin är inte vad Stefan Löfven eventuellt kommer att åstadkomma som lobbyist, utan vad det gör med de aktiva inom socialdemokratin, enligt Daniel Suhonen.
– Man jobbar just nu mot lobbyister i skolan, man kritiserar friskoleministern, som jag kallar Lotta Edholm. Man kritiserar olika friskoleägare och lobbyister i branschen. Det blir skadeskjutet av det här. Stefan Löfven kommer inte att vara värst i det här systemet, eller långt ifrån värst. Men det blir ändå så att han på något sätt underminerar kritiken mot saker som socialdemokrater har väldigt goda skäl att vara väldigt kritiska till.
Andra S-toppar som gått till näringslivet
Göran Persson
Partiledare och statsminister 1995-2006, före det finansminister och skolminister.
Gick 2007 till pr-byrån JKL som senior advisor.
Ann-Kristine Johansson
Riksdagsledamot 1994-2014, även ledamot i partistyrelsen
Senior rådgivare på The Labyrinth Public Affairs sedan 2018
Stefan Stern
Biträdande partisekreterare mellan 2007 och 2011. Statsekreterare åt Mona Sahlin.
Idag senior rådgivare på investeringsbolaget Nordstjernan AB och Wallenberg Foundations. Blev 2013 lobbyist för Wallenbergs maktbolag Investor.
Kathrin Österlund
Politisk rådgivare till infrastrukturminister Anna Johansson och Thomas Eneroth 2015-2019.
Senior rådgivare på Rud Pedersen Public Affairs sedan 2019.
Ann-Christin Nykvist
Jordbruksminister 2002-2006 och statssekreterare på flera departement.
Senior rådgivare på Rud Pedersen Public Affairs sedan 2016.
Pär Nuder
Samordningsminister och finansminister mellan 2002 och 2006, riksdagsledamot mellan 1994 och 2009.
Rådgivare till riskkapitalbolaget EQT och senior rådgivare åt Albright Stonebridge Group samt sitter i flera styrelser.
Leif Pagrotsky
Näringsminister 2002-2004 och utbildnings- och kulturminister 2004-2006, riksdagsledamot 2002-2012.
Lämnade politiken 2013 och tog då en plats i pensionsbolaget Avanzas styrelse. Haft flera uppdrag i näringslivet sedan dess.
Jan Nygren
Samordningsminister 1994-1996, med ansvar för vapenexportfrågor.
Blev år 2000 senior rådgivare på Saab och blev vice vd i koncernen 2004.
Ulrika Messing
Infrastrukturminister, arbetsrätts- och jämställdhetsminister, integrations- och ungdomsminister mellan 1996–2006. Ledamot i den Socialdemokratiska partistyrelsen 1994–2008.
Lämnade politiken för att i eget företag och som styrelserepresentant utveckla bolag. Blev 2013 senior rådgivare åt Prime.
Erik Åsbrink
Biträdande finansminister och finansminister 1996–1999.
Rådgivare åt Investmentbanken Goldman Sachs sedan 2011. Flera andra tunga styrelseuppdrag i näringslivet vid sidan av det.
Björn Rosengren
Näringsminister 1998-2002.
Gick direkt från de politiska uppdragen till rollen som rådgivare åt Stenbecksfären.
Blev 2009 ledamot i förskolekoncernen Pysslingens styrelse och senare delägare i bolaget. Har senare också varit ledamot i fondbolaget Allra, där fyra chefer gjorde sig skyldiga till mutbrott och trolöshet mot huvudman.
Anders Sundström
Arbetsmarknadsminister 1994-1996, näringsminsiter 1996-1998, socialminister en kort period 1998.
Gick från politiken till uppdrag som vd i Folksam, och sedan ordförande i i Swedbank.