– Det känns jättebra!
Agnes Rehn, Anna Westerlund och Katinka Tell står i skolkafeterian på Värmdö gymnasium och har precis fått veta att deras kamp för att slippa rester av bekämpningsmedel i maten har lönat sig. Från hösten ska ekologisk frukt säljas här. Något som gymnasiet förut har sagt nej till eftersom de menar att det inte är lönsamt.
– Vi har haft det förut, men då har de inte sålt eftersom de har varit dyrare än den vanliga. Till hösten tar vi bort den oekologiska frukten så att man inte har ett val, berättar Marie Govenius som jobbar i kafeterian.
– Det tror vi är bra. Det är värt att betala någon krona extra för att slippa få i sig farliga ämnen, säger Agnes Rehn.
Fick hjälp av forskare
Det var när tredjeårseleverna skulle göra sina gymnasiearbeten om något inom global hållbar utveckling som Katinka, Agnes och Anna kom fram till att de skulle jämföra skillnaderna mellan ekologisk och oekologisk mat och koppla det till skolan.
– Vi visste ju att det finns massa gifter i frukten och kom fram till att urinprov var det bästa sättet att bevisa det på, berättar Katinka.
Efter att ha fått hjälp av forskaren Axel Mie vid Karolinska institutet som berättade hur de skulle göra proverna blev de sponsrade av Naturskyddsföreningen. Under fyra dagar åt de vanlig mat, under fyra dagar bara ekologisk. Efter perioderna gjorde de urinprov som de skickade till Lunds universitet.
– Vi mätte halterna av nio olika bekämpningsmedel, berättar Anna.
Och visst fanns det skillnader. Urinen från dagarna med den traditionella maten innehöll i vissa fall sex gånger mer rester av bekämpningsmedel än den från den ekologiska perioden. I mätningarna för Thiabendazole så mycket som 17 900 procent.
– Det är ett efterbehandlingsmedel som sprutas på citrusfrukter och tränger in genom skalen. Thiabendazole kan vara hormonrubbande och för sötvattensdjur är det direkt dödligt. Under den ekologiska perioden fanns det obefintliga rester av ämnet, säger Anna.
– Det är läskigt vad det kan göra med kroppen, särskilt för små barn. Det finns ingen forskning på hur till exempel hormonerna påverkas av att få i sig de här ämnena hela livet, säger Agnes.
”Alla kan göra något”
Alla tre åt mycket ekologiskt tidigare. Nu tycker de att det nästan känns äckligt att äta annan mat när de vet vad som finns i den.
– Visst, det är alltid svårt att välja det som är dyrare. Men samtidigt måste man fundera över hur sjukt det är att en avokado som har färdats från andra sidan jorden kan kosta fem kronor. Eller att man köper bananer för fyra kronor när man vet att arbetarna som har jobbat med dem får cancer av bekämpningsmedlen, säger Katinka.
Och har man inte råd med ekologisk mat tycker de att man ändå kan börja i det lilla, med kaffe, mejeriprodukter, bananer och vindruvor.