Donald Trump inledde ett handelskrig mot Kina 2018 efter att ha anklagat landet för att skaffa sig konkurrensfördelar med en konstgjort låg valutakurs, och höjde tullarna på en rad kinesiska varor. Han har också gått ut mycket hårt i sin kritik mot Kina för dess hantering av coronaviruset.
Donald Trump har ett flertal gånger argumenterat för att Joe Biden har Kinas stöd i november. Han har twittrat att ”Kina vill desperat att ”sömniga Joe” ska vinna valet så att de kan fortsätta lura USA som de gjort i decennier, innan jag dök upp”.
Men mycket tyder på att Kina föredrar Donald Trump som valvinnare framför Joe Biden, enligt Bethany Allen-Ebrahimian, Kinaexpert och skribent på nyhetssajten Axios.
– Jag tror att ytterligare fyra år med Donald Trump skulle gynna Kina mycket mer i det långa loppet, säger Bethany Allen-Ebrahimian till Dagens ETC.
– Trump-regeringen har sjösatt flera politiska åtgärder som verkar tuffa mot Kina. Men samtidigt har USA under Trump påbörjat en process att dramatiskt minska inblandningen i internationella frågor. Det har lett till att USA skadat relationerna till flera av sina närmaste allierade och skapat en känsla i världen av att USA inte är en pålitlig samarbetspartner. Det är mycket gynnsamt för Kina, säger Bethany Allen-Ebrahimian.
Utökar sitt inflytande
Kinas ledning har förstås inte gjort några offentliga uttalanden om vilken kandidat de föredrar. Men intervjuer på nyhetssajten Bloomberg med nio nuvarande och före detta kinesiska ämbetsmän ger samma bild: att Kina föredrar ett USA som fortsätter med Trumps ”Amerika först”-politik och vänder ryggen åt tidigare samarbetspartners i Kinas närområde som Sydkorea, Japan och Indien. Det gör att Kina kan utöka sitt inflytande i regionen.
– Om Biden väljs kommer det bli farligare för Kina, eftersom han kommer samarbeta mot Kina med USA:s allierade, medan Trump förstör USA:s allianser, säger Zhou Xiaoming, ett tidigare politiskt ombud för Kina i Geneve, till Bloomberg.
”Hökaktig vändning”
Long Yongtu, en tidigare vice handelsminister och representant för Kina i förhandlingar med Världshandelsorganisationen säger till tidningen South China Morning Post att Trumps dagliga och impulsiva twittrande gör honom ”lätt att läsa av” och till ”den bästa motståndaren i förhandlingar”.
Dessutom är Trump inte den enda som står för en hårdare politik mot Kina. Även Joe Biden går till val på tuffa tag mot Kina, och sprider i kampanjfilmer budskapet att ”USA inte har råd med ytterliga fyra år av Trumps förluster mot Kina”, apropå att handelskriget slagit mot jordbruk och tillverkningsindustri.
– Att ta sig an Kinas handelspolitik var en grundpelare i Trumps valkampanj 2016. Men den hökaktiga vändningen i förhållandet till Kina i Washington finns inom både Republikanerna och Demokraterna nu. Det är inte bara hos Trump och hans supporters, säger Bethany Allen-Ebrahimian.