”Det finns en gräns för hur många flyktingar vi kan ta emot under kort tid, vissa saker tyder på att vi passerat den gränsen”. Så sa Kristdemokraternas ungdomsförbunds första vice ordförande Christian Carlsson i en intervju i gårdagens Dagens ETC.
Désirée Pethrus, riksdagsledamot för KD, är kritisk till ungdomsförbundets syn på flyktingfrågan.
– Jag tycker det är olyckligt att det blir otydligt var KD står någonstans, om ungdomsförbundet driver en linje och partiet en annan. KD har alltid haft en generös flyktingpolitik, säger Désirée Pethrus till Dagens ETC.
– Ungdomsförbundet har gått emot en mer konservativ riktning under de senaste åren. Det är ungdomsförbunds roll att trycka på moderpartiet, men det är olyckligt att man trycker på i en riktning som inte stämmer överens med KD:s värdegrund.
”Krävs översyn”
I intervjun fortsatte Christian Carlsson på den mer invandringskritiska linje som KDU-ordföranden Sara Skyttedal stakade ut i en omdiskuterad debattartikel i DN den 29 augusti. Där efterlyste Skyttedal en diskussion om en gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot.
Christian Carlsson anser att det behövs en översyn av i vilka situationer asylsökande ges permanent respektive tillfälligt uppehållstillstånd.
– Ibland ges permanent uppehållstillstånd mer eller mindre undantagslöst, sa han i intervjun i Dagens ETC.
Christian Carlsson menar även att det inte räcker att tala om integration i termer av att lära sig svenska och hitta ett arbete:
– Det långsiktiga målet måste vara att de som stannar här identifierar sig som svenskar och delar vår gemensamma värdegrund, säger Christian Carlsson.
Kent Wisti, debattör och präst i Limhamns församling, blir förvånad över uttalandet.
– Det är en förskjutning av gränserna, att man börjar tala om att människor ska ha en svensk identitet, att jobb och arbete inte räcker.
Ny kristen höger
Han ser KDU:s linje som en del av en ny kristen höger i Sverige som vuxit fram de senaste åren.
– Det har funnits tendenser på många skilda arenor till en kristen höger som liknar den amerikanska, med till exempel Kristna värdepartiet.
– För KD är det här jätteproblematiskt. Gamla KDS växte fram ur frikyrkligheten som har stått för en väldigt generös flyktingpolitik och varit aktiva när det gäller att gömma flyktingar. Men den frikyrkliga grenen minskar i partiet, säger Kent Wisti.
"Pinsamt för flyktingvänliga KD:are"
Mattias Irving, ledarskribent på den kristna tankesmedjan Dagens Seglora, ifrågasätter starkt om KDU:s linje går ihop med kristen värdegrund.
– Ur ett kristet perspektiv finns det inget ”tak” på hur många flyktingar vi kan ta emot, så det här går inte ihop för mig. Att säga att vi tar emot för många är att inte ta hänsyn till människovärdet, det är inhumant. KDU:s utspel speglar en typ av frasborgerlighet och nykonservatism, och jag tror att detta är pinsamt för många flyktingvänliga kristdemokrater, säger Mattias Irving.
– Vi ska inte göra skillnad på människor, vilket är vad KDU sysslar med här. De börjar formulera vilka grupper som ska få mindre av kakan, och då väljer man de absolut mest utsatta, de som har förlorat allt.