MUF var för liberala i migrationsfrågor. Och borta i KDU lockade Sara Skyttedal med energi och rakryggad högerpolitik. Det fick Stefan Sarmes att byta parti.
Dagens ETC träffar KDU-basen som säger att delar av Kristdemokraternas politik är för sossig. Nu vill han att partiet satsar mer på vård och välfärd.
– Jag är helt övertygad om att familjer inte sitter runt köksbordet och drömmer om nya och högre bidrag.
Konferenscentret i Helsingborg är dränkt i starkt orange från solnedgången. Dagens ETC träffar Stefan Sarmes under pågående förhandling om motioner. Han passar på att ta intervjun medan 48 personer är före på talarlistan.
– Det blir nog att vi får lite mer tid än tänkt, till och med.
Stefan insåg att han var för höger för MUF när man krävde en mer liberal migrationspolitik. Men sista droppen blev decemberöverenskommelsen, som han såg som odemokratisk.
– Till slut så kände jag att jag sitter och håller med Sara Skyttedal mer än vad jag gjorde med min egen förbundsordförande. Jag kände mig inte hemma. Då var det helt enkelt dags att byta, och göra Sara till min nya förbundsordförande.
Hon stod för ett annat och spetsigt sätt att se på politik, tycker han.
– Sara Skyttedal hade, och har fortfarande, modet att bedriva tydlig högerpolitik. Och 2014-2015 var hon och KDU ensamma om det. Hennes stil är både kaxig och saklig. Man ser samhällsproblem, man vill lösa dom. Man kan ge sig in i kulturfrågor men också systemfrågor. Och det var väldigt inspirerande hur hon orkade stå pall och rakryggad när nästan hela den svenska debatten var emot henne.
Idag är Stefan Sarmes, 25, Skyttedals efterträdare som ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Nästan alla i den nuvarande partitoppen har en bakgrund som aktiva i KDU. Här finns partiets framtid, sett till att man står för partiets unga medlemmar så väl som framtida karriärpolitiker och ledare. Men Stefan tänker inte på framtiden, än.
– Jag upplever att det finns en del människor i politiken som kanske är lite för inriktade på titlar, poster och positioner. Och då tappar man greppet om att stå upp för det man tror är rätt. Det frustrerar mig väldigt mycket. Jag kanske förlorar omröstningar lite oftare än andra, men jag gör någonting jag tror på och kan sova ganska gott om natten.
Vad har du för hjärtefrågor?
– Oj, nej men gud. Jag har utvecklats ganska mycket i vad jag tycker är spännande och vad jag pratar om.
Från migration till välfärd och försvar.
– Försvarsfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Jag sitter sedan en tid tillbaka i Folk och försvars styrelse. Sen har jag ett allt växande engagemang i sjukvårdsfrågor, tidigare har jag tyckt att det har varit väldigt komplext.
I en motion till rikstinget kräver Stefan Sarmes att KD ska utreda ett systemskifte – och gå mot obligatoriska universella sjukvårdsförsäkringar.
– Det är inte den amerikanska varianten, för den är skit och det är ingen som vill ha den. Men något mer i likhet med Nederländerna. Det jag har kunnat läsa mig till är att det ökar kostnadseffektiviteten och jämlikheten i tillgång till vård.
Partistyrelsens prestigeförslag är 88 punkter om ny familjepolitik. Vad tycker du om förslagen?
– Jag tycker att de är lite omoderna. Inte alla, men det finns en hel del omoderna förslag. Man har varit lite för okreativ och fastnat i det jag brukar anser vara Socialdemokratins problem, att man kan lösa allting med lite bidrag. Det är lite av ett bidragsmanifest mer än någonting annat.
Stefan Sarmes räknar upp exempel som graviditetspeng, flerbarnstillägget och att bidrag som barnbidraget och bostadsbidraget ska inflationssäkras.
— När jag satt och läste programmet första gången såg jag bara bidrag som skulle staplas på bidrag som i sin tur skulle staplas på flera andra bidrag. Det tog aldrig slut. Om vi som parti har en ambition att täcka hela livet med bidrag i olika skeden, då tycker inte jag att det är högerpolitik. Då är vi fel ute. Vi måste vara ett alternativ till mer vänsterinriktad familjepolitik. Annars kan man lika gärna lägga ner.
En familjepolitik från höger kan vara kreativ och modig, säger Stefan.
– Vi hade kunnat driva frågor som ökar familjers frihet, autonomi och självbestämmande utan att fastna i bidragsfällor. Jag är helt övertygad om att familjer inte sitter runt köksbordet och drömmer om nya och högre bidrag. De är mer intresserade av att deras barn får en bättre utbildning och att köerna till BUP är korta. Vi skulle också kunna prata med, och peta på, arbetsmarknadens parter om hur en barnvänlig mer flexibel arbetsmarknad kan se ut.
KDU ska kritisera regeringen när den gör fel, och aldrig låta vänstern stå oemotsagd.
Inte bara politik för killar
Könsgapet mellan hur män och kvinnor röstar har aldrig varit större, där kvinnor går mer vänsterut och män går högerut. Skillnaderna är särskilt stora bland unga.
– Jag är orolig över det gapet, det är jag. Vad det ger för långsiktiga konsekvenser. Jag vill ju ha ett samhälle som håller ihop. Och det finns ingenting bra som kan komma ur någon form av män mot kvinnor-konflikt.
Skattesänkningar och högerpolitik slår jämt ut för alla, menar Stefan.
– Det är klart att sänkt skatt är bra för både män och kvinnor. Fri föräldraförsäkring är bra för alla. Att ha kortare vårdköer är bra för både män och kvinnor. Alla gynnas av vår politik. Vi driver ingen manspolitik och kommer aldrig göra det, det vore ju jättelarvigt. Här har högern en läxa att göra, helt klart, i att både formulera och kommunicera sin politik. Jag tror att det handlar mer om kommunikation än sakpolitik.
Jag har hört att KDU är snusarnas ungdomsförbund. Vad säger du om det?
– Ja... Vi är i alla fall det förbund som pratar mest folkhälsa. Och i den kontexten kan vi se att snus är den mest effektiva åtgärden i ett samhälle som vill minska rökning. I folkhälsans namn driver vi på för en bättre och mer pragmatisk snuspolitik. Ett skifte från cigg till snus.
Och varför tar ni kampen för att snus ska säljas i hela EU?
– Rökningssifrorna i unionen är katastrofala, på en vansinning nivå. Och vi ser att motståndet mot snus i EU har väldigt lite med fakta och vetenskap att göra. Det finns en effektiv EU-lobbyism mot snus. Om snus skulle vara tillåtet i hela unionen och medborgarna skulle ha ett beteende mer likt det svenska skulle jättemånga liv kunna räddas varje år.