För ett år sedan, när opinionssiffrorna sviktade, anlitade Ebba Busch Thor Ny Demokrati-lokomotivet Bert Karlsson för att rädda partiet. Och med utspel om att flyktingar måste anstränga sig mer för att bli svenska, att svenska jultraditioner är hotade och att det måste bli ett stopp för menskonst i Stockholms tunnelbana har hon drivit partiet allt längre högerut och anklagas ofta för att vara populistisk.
Partiet har genomgått en stor förvandling sedan KD-profilen Anders Wijkman gick med för drygt 20 år sedan.
En av anledningarna till medlemsskapet var att han ansåg att det vore katastrof om hållbarhetspolitiken blev en höger-vänsterfråga. Han säger att han tycker att ambitionen lyckades och att KD skrev ett radikalt program i början av 2000-talet.
I dag känner han inte igen det parti han en gång gick med i.
– Det finns fortfarande enskilda personer som är engagerade, men partiledningen har helt släppt de här frågorna. De prioriterar helt andra saker. Från min utgångspunkt är det helt fel väg att gå, säger han.
I Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma budget för i år avskaffades flygskatten, statsbidraget för solceller halverades och klimatinvesteringsprogrammet ”Klimatklivet” halverades. Anders Wijkman säger att han blev förvånad över budgeten, men att den samtidigt är en del av ett pussel som partiet lagt i flera års tid.
Första parti att prata om naturen
När partiet startade för 55 år sedan var det bland de första som pratade om att rädda vår natur och fick till och med epitetet ”luft- och vattenpartiet”. På den tiden tittade man på hypotetiska scenarion utifrån modeller om tillväxt och teknologi. I dag är modellerna verklighet, men partiet har helt bytt fokus.
– Det är märkligt. Vi är mitt i den perfekta stormen. Vi talar mycket om klimatet, men utarmningen av ekosystemet är lika viktigt. Jag är jäkligt förvånad över att man inte ser det här, det måste jag säga. Det är obegripligt för mig, säger Anders Wijkman.
Hur ser du på partiets konservativa asylpolitik och satsningarna på försvaret?
– Med min bakgrund, tio år i Röda korset och många år i FN, så ser jag på det med stor sorg. Jag känner inte igen mig i partiet. Sedan kan man möjligtvis säga att problemet när det gäller hela flyktingpolitiken ju är att Europa och EU inte har lyckats. Det är klart att det blir omöjligt för ett eller två länder i Europa att ensamma ta ansvaret.
Kristdemokraterna fick över 10 procent i en aktuell mätning, hur ska det tolkas?
– Partiets uppgång har väldigt mycket med de andra partiernas popularitet att göra. Moderaterna har hamnat lite i bakvatten, och Kristdemokraterna är ju tydliga. Ebba Busch Thor når fram i rutan väldigt bra. Så det är inte så konstigt, säger han.
Politiska bedömare har placerat det nya Kristdemokraterna mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Tror du att partiet kan gå ännu längre högerut?
– Hade du frågat mig för fem år sedan när det gäller flykting- eller klimatpolitiken så hade jag sagt nej. Men allting tycks vara möjligt. Politik är det möjligas konst, heter det ju.
”Måste vara självkritiska”
Anders Wijkman menar dock att migrationsfrågorna inte är den enda anledningen till att människor röstar på Sverigedemokraterna. Han ser ett problem i att de etablerade partierna inte talat om globaliseringens nackdelar – att många människor känner sig som förlorare och är mer otrygga. Det utnyttjar SD.
– Där måste man vara självkritisk, det tycker jag inte att de etablerade partierna har varit. Man får känslan av att alternativen är status quo eller SD. Istället för att på ett konstruktivt sätt diskutera hur vi ska reformera den globala ekonomin blir det någon slags svartvitmålning. I det sammanhanget tycks KD nu krypa närmare SD istället för att göra något rejält av den problembild man ser.
1964
Kristdemokratisk samling bildas av bland andra Lewi Pethrus som kommer från pingströrelsen. Prästen Birger Ekstedt blir den första partiledare.
Strax före valet 1964 avslöjar Expressen att Harald Ljungström, riksdagskandidat för KD, under 40-talet var ordförande för nationalsocialistiska Sveriges nationella förbunds ungdomsorganisation. Efter valet lämnar han partiet.
1974
Alf Svensson tar över som partiledare efter Birger Ekstedts bortgång. De kallar sig för ett politiskt alternativ, och menar att de varken är ett borgerligt eller socialistiskt parti.
1980
När kärnkraftsfrågan ska avgöras röstade KD nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften och ja för en snabb avveckling.
1985
Alf Svensson blir den första kristdemokraten som får en plats i riksdagen. Detta efter att partiet haft en valsamverkan med Centerpartiet, och på så sätt får en plats trots att de inte uppnått fyraprocentsgränsen.
1987
Kristdemokratisk samling blir Kristdemokratiska Samhällsparitiet (KdS).
1991
KdS gör ett rekordval och får 7,1 procent och 26 platser i riksdagen. Bildar regering med Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet och får sina första ministerposter.
1996
Namnbyte igen – från och med nu heter partiet Kristdemokraterna.
2004
Göran Hägglund tar över efter Alf Svensson.
2005
KD får återkommande kritik för sin syn på homosexualitet, inte minst efter att flera KD-politiker detta år uttalat stöd till frikyrkopastorn Åke Green, som liknande homosexualitet vid en cancersvulst.
2009
Göran Hägglund återlanserar begreppet ”verklighetens folk” (Ny Demokrati var först) – och syftar på de som inte tillhör kultureliten, det ”vanliga folket”. Ett begrepp som blev både omdiskuterat och hånat.
2011
Efter flera dåliga val i följd vill många ha bort Göran Hägglund som partiledare. Mats Odell utmanar, men Hägglund vinner omröstningen och sitter kvar.
2014
Inför valet har KD i flera opinionsmätningen hamnat under riksdagsspärren, men de klarar sig kvar precis.
2015
I april väljs Ebba Busch Thor till ny partiledare.
KD bryter decemberöverenskommelsen efter ett beslut på partiets riksstämma i oktober, och Sara Skyttedal, ungdomsförbundet ordförande, firar med champagne.
2018
En KD-politiker och före detta medlem i Sverigedemokraterna, som kandiderat till kommunvalet i Sundbyberg utesluts ur partiet. Detta sedan han bland annat kallat Annika Strandhäll för ”en dum jävla hora”, och twittrat rasistiskt om ”afrikanska våldtäktsapor”, ”svartmuskiga horbarn” och ”negerjävlar”.
Riksdagsledamoten Caroline Szyber har åkt på flera jobbresor utan att meddela att hon haft med sig sin familj. Därmed har riksdagen fått stå för både hennes och familjens kostnader.
Ny Demokrati-grundaren Bert Karlsson åker på turné med Ebba Busch Thor inför valet, han ställer inte upp som kandidat, men vill ”hjälpa dem”.
2019
Alliansen kollapsar, KD lägger sig allt närmare SD i sina uttalanden och peakar i opinionen.