Diskussionen fick KD:s policyansvarige Johan Ingerö att gå i taket. Via en retweet från en före detta moderat opinionschef skrev Johan Ingerö att ”SVT är i fullt kampanjläge nu”.
Johan Ingerös kritik som går att utläsa i hans kommentar i efterföljande tråd var att Anna Hedenmo inte använde ett neutralt uttryck hur hon framställde ett tänkbar S-ledd regering med stöd av V, MP och C.
”Team” annorlunda än ”lag”?
Det menar Johan Ingerö var problematiskt eftersom partiledarna inte fanns i studion och kunde bemöta ordvalet för blockindelningen.
Roten till hans kritik var att Anna Hedenmo kortfattat sa ”Team Magdalena Andersson” och att en sådan benämning kan uppfattas som politisk reklam för S.
Vad som inte framkom i Johan Ingerös inlägg var att Anna Hedenmo kort innan kallat den andra partikonstellationen bestående av M, KD, L och SD för ”Ulf Kristerssons lag”.
”Jag är inte förvånad”
Medieprofilen och tidigare TV4-vd:n Jan Scherman, som inte själv såg programmet eller hade läst Jonas Ingerös inlägg innan Dagens ETC når honom, anser att kritiken är grundlös.
Han menar att det i sak inte är konstigt att diskutera om det finns ett team bestående av S, V, C och möjligen MP.
– Det tillhör det här valets mest sannolika företeelse, säger han.
Istället tycker Jan Scherman det är ett medvetet försök från Johan Ingerö, i likhet med andra partier på högerkanten, att underminera trovärdigheten för public service.
– Om invändningen är ”kampanjjournalistik från public service” till förmån för den sittande regeringen så låter det som om det är värre än att fan läser bibeln. Men jag är inte förvånad, säger Jan Scherman.
Han fortsätter:
– Jag tror att de partier som i ett par års tid attackerat public service för påstådd vänsteraktivism kommer att ta första bästa tillfälle att bedriva någon slags bekräfta hypoteslinje. Och det den här KD:aren gör, säger Jan Scherman.
Eggar mot public service
Medieforskaren och journalistprofessorn Bengt Johansson, på JMG vid Göteborgs universitet, menar att Johan Ingerös kritik mot Anna Hedenmos beskrivning av ett förmodat S-C-V-MP-block är ett typexempel på dagens opinionsbildning.
Enligt honom försöker partier skapa revir runt frågor som egentligen inte hänger samman – men som formas till förenklade politiska paketlösningar.
– Det kan ha börjat med att vara kritisk mot svensk invandringspolitik men efter ett tag så räcker inte det. Och då börjar det dessutom omfatta klimatskepticism, inte gilla public service, inte gilla vargar, och så vidare, säger han.
De här missgynnades
I studien ”Kampen om mediebilden” som Bengt Johansson och kollegan Jesper Strömbäck presenterade efter valet 2018, blev analysen att inget parti missgynnades av de stora mediekanalernas valbevakning. Förutom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
I S fall handlade det om att man var i regeringsställning, och för SD:s del berodde det på att alla partier var enhälligt kritiska till partiets politik.
Att anpassa frågor efter åsiktskorridorer snarare än att fundera över frågornas relevans görs av partier både till höger och till vänster, menar Bengt Johansson. Sociala medier är en perfekt debattarena för de typen av agiterande.
– Public service är tacksamt att kritisera för det är en symbol för etablissemanget, vänstervridningen och elitismen. Det syns tydligt på Twitter eftersom så fort det finns något att kritisera så hugger man direkt, säger han.
Ser en uppdelning
Mats Ekström, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, även han vid JMG, säger att det är svårt att vetenskapligt dra gränsen när politiska åsikter och förslag blir populistiska eller högerpopulistiska. Men att det i huvudsak handlar om att presentera enkla lösningar på komplexa problem. Och att i dagens politiska landskap har fler gränsuppdelningar tillkommit jämte den klassiska höger- och vänsterskalan.
– Vi ser nu en uppdelning mellan det liberala och det auktoritära. Sedan finns det även å ena sidan en populistisk politik som uppfattar att den huvudsakliga konflikten går mellan folket och eliten, snarare än att den går mellan olika sociala grupper, med olika intressen och vinningar från politiken.
”Hackar på programledare”
Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) som sitter i kulturutskottet tycker Johan Ingerös utspel är en del av KD:s och övriga konservativa riksdagspartiers agenda – att skära ned på anslagen till public service.
– Nu är man ute och hackar på ordval och på olika programledare och man kommer nog också förvärra denna retoriken under valrörelsen. Och det tycker jag är olyckligt, säger hon.
Enligt Lawen Redar handlar det inte om för KD:s del att komma med konstruktiva synpunkter.
– Just nu handlar det om ett parti som vill skära ned i budget för public service genom att skapa misstro gentemot bolagen och deras oberoende bevakning, säger hon.
Finns det inget fog i kritiken som Johan Ingerö framför?
– Tilliten till public service-bevakningen är stor, det finns grupper som har mindre tillit men man behöver inte spä på den agendan. Har man konstruktiv kritik får man gärna framföra den. Men att skriva att ”SVT är i fullt kampanjläge” det tycker jag är högst osakligt.
Johan Ingerö har avböjt att kommentera kritiken mot SVT:s Anna Hedenmo. Även SVT avböjer att kommentera Johan Ingerös utspel mot programledaren.