Bild: Montage. Bilder: Henrik Montgomery/TT / Gunnar Lundmark/TT
Dagens ETC
Kristdemokraterna säger sig ha lämnat abortmotståndet och stå bakom Sveriges abortlagstiftning. Men i partiets absoluta topp finns kända abortmotståndare.
Mikael Oscarsson, partiets försvars- och utrikespolitiska talesperson, grundade antiabortstiftelsen Ja till livet och har vid flera tillfällen tagit ställning mot abort.
Max V Karlsson tecknar porträttet av ännu en abortmotståndare som fått en ledande position i partiet.
I USA hotas rätten till abort av konservativa domare i högsta domstolen. Det har aktualiserat frågan hur det ser ut med abortmotståndet bland de svenska konservativa. Som starkast har abortmotståndet levt i det kristdemokratiska partiet och Dagens ETC har flera gånger avslöjat hur framstående KD-profiler samarbetet med abortmotståndare i USA. Och trots att partiet officiellt säger sig stå bakom den svenska linjen kan vi nu avslöja att det finns personer i partiets absoluta topp som aktiv driver en abortfientlig politik.
Mikael Oscarsson är sedan 1998 riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Inom partiet är han en central politisk figur som fått ta flera steg framåt under de senaste åren. I mars ersatte han Lars Adaktusson som partiets försvarspolitiska talesperson och medverkade bland annat i SVT:s Agenda Special om Sveriges säkerhet. Oscarsson är en av partiets allra flitigaste motionärer i riksdagen, med över 1200 undertecknade motioner, och sedan 2017 sitter han i partistyrelsen.
Det var också det engagemanget som till slut resulterade i en riksdagsplats, när han 1998 blev invald på personkryss efter vad som beskrivs som en kupp genomförd av medlemmar i Livets ord.
Grundar Ja till livet
På 80- och 90-talet hålls flera offentliga aktioner mot abort i Sverige. De stora marscherna börjar 1989, då med ett tusental deltagare och en Ja till livet-kommitté som initiativtagare. Varje år deltar fler och fler abortmotståndare och 1992 är det över 5000 personer på en demonstration på Sergels torg i centrala Stockholm under plakat som ”Tack för att jag fick födas”, ”100 svenskar dör i abort varje dag” och ”Den farligaste platsen för barn är mammas mage”. Samma år bildas stiftelsen Ja till livet med Mikael Oscarsson som grundare och ordförande. Arbetet formaliseras och nu tar man tydligt sikte på att få in abortfrågan i valrörelsen och partipolitiken. Målet är att få ”rätten till liv” och ”rätten att födas” inskriven i svensk lag.
Parallellt inleds Oscarssons politiska karriär. Först med lokala uppdrag för KDU och dåvarande KDS redan som tonåring. Hans pappa var kristdemokratisk lokalpolitiker i Uppsala och Oscarsson är delvis fostrad i kyrkan och i Livets ords bibelskola. Som ung vuxen engagerade sig Oscarsson starkt för ”ofödda barn” och mot abort. Det var också det engagemanget som till slut resulterade i en riksdagsplats, när han 1998 blev invald på personkryss efter vad som beskrivs som en kupp genomförd av medlemmar i Livets ord.
I sin bok ”Äkta Nyheter” skriver journalisten Erik Fichtelius att flera hundra medlemmar i Livets ord ska ha blivit medlemmar i partiet med det explicita syftet att kryssa in Mikael Oscarsson. Dåvarande partiledare Alf Svensson vågar inte kritisera Livets ord direkt men ställer snabbt ett ultimatum, att Oscarsson får välja mellan sitt uppdrag i riksdagen och engagemanget i Ja till livet – de två går inte att förena. Oscarsson avgår som ordförande men kommer fortfarande att engagera sig mot abort både i och utanför riksdagen.
År 1995 är Mikael Oscarsson med och tar fram en propagandafilm mot abort som ska visas på över 500 biografer före ”omtyckta kvinnofilmer”.
KD tar avstånd
I början stod flera samfund och även Kristdemokraterna som parti officiellt bakom Ja till livets aktioner, och Alf Svensson gick själv längst fram i marschen de första åren. Men när rörelsen blir mer radikal och opinionen inte hänger med försöker man att ta avstånd. Trots det deltar centrala KD-politiker och flera samfundsaktiva. Det saknas gränsdragning och det är tydligt att Kristdemokraterna under den här tiden svajar fram och tillbaka mellan att vilja framstå som ett ansvarstagande parti och mellan att blidka partiets egna aktivister och gräsrötter.
Efter marschen år 1992 säger Mikael Oscarsson till Svenska Dagbladet att rörelsen växer snabbt och att man jobbar för ett helförbud mot abort med vissa specifika undantag. Abort används i första hand som ett preventivmedel, menar han. Oscarsson säger också att abort borde kriminaliseras så att läkare som utför aborter kan straffas.
År 1995 är Mikael Oscarsson med och tar fram en propagandafilm mot abort som ska visas på över 500 biografer före ”omtyckta kvinnofilmer”. Filmen, som är femton sekunder lång, börjar med ett dunkande ljud. Sen visas en svart filmduk med texten ”Just nu hör vi hjärtslagen av ett ofött barn, 28 dagar gammalt”. Sist syns ett foto på en lycklig mamma med ett nyfött barn och texten ”Säg ja till livet”. Reklamfilmen orsakade en mindre skandal och många kvinnor vittnade i medierna om kraftig ångest efter att ha sett klippet. Filmen fick kvinnor att lämna och bojkotta biografer, och efter några dagar stoppades reklamen helt av SF. Mikael Oscarsson säger till Expressen att de har betalat 99 000 för reklamen och han är besviken på att SF backat ”efter påtryckning från RFSU”.
Artikel med Ebba Busch
På en av demonstrationerna säger Livets ords Ulf Ekman att abortkrisen i världen är värre än nazisternas utrotande av judar. ”Gör inte mammas mage till Hitlers gasugn”, säger han i talet. På samma demonstration säger Mikael Oscarsson att hans åsikt är att abort är en avlivning.
År 2011 skriver [Ebba Busch] under en abortkritisk debattartikel tillsammans Mikael Oscarsson och två andra kristdemokrater i Upsala Nya Tidning.
Men det är inte bara på 90-talet som Oscarsson uttrycker abortfientliga åsikter. Vid flera tillfällen under 2000-talet och 2010-talet kommer Mikael Oscarsson att delta i abortfientliga sammanhang under Almedalsveckan, via debattartiklar och namninsamlingar. Så sent som på Almedalsveckan 2013 deltar han i Ja till livets seminarium. Han skriver också flera riksdagsmotioner som går emot partiets linje om både abort och samvetsfrihet. Den senaste om abort inlämnad 2014 och den senaste om samvetsfrihet 2017.
Innan Ebba Busch tillträder som partiledare för Kristdemokraterna är hon kommunalråd i Uppsala mellan 2010 och 2015. År 2011 skriver hon under en abortkritisk debattartikel tillsammans Mikael Oscarsson och två andra kristdemokrater i Upsala Nya Tidning. I artikeln skriver Oscarsson och Busch att det är beklämmande att se hur ”respekten för människovärdet har degraderas på ett ytterst stötande och oacceptabelt sätt i Sverige...”. De ironiserar över att abort inte kallas för mord och och att man idag använder ett ”avhumaniserat” språk som bara är ”politisk retorik”.
Inget förbud, men gärna en minskning.
Inga svar från partitoppen
Mikael Oscarsson är nära vän med partiledare Ebba Busch, som han också känner privat. Båda kommer från Kristdemokraternas distrikt i Uppsala och familjerna känner varandra sedan många år tillbaka. Alf Svensson har bett om ursäkt för sin tidigare syn i abortfrågan, och bannlyst abortkritiker i partiet även om det handlar om personliga åsikter. Det är partiets officiella linje, också senare företrädd av Göran Hägglund och Ebba Busch. Under 2021 lämnades motionen ”En hälso- och sjukvård att lita på” underskriven av bland andra Ebba Busch och Mikael Oscarsson där det står så här om abort: ”Kristdemokraternas etiska grundsyn och långsiktiga mål är ett samhälle där abort inte efterfrågas och där den betraktas som en nödfallsåtgärd. Med denna inställning som grund föreslås därför att fokus i det abortförebyggande arbetet ska ligga på åtgärder som kan medverka till en påtaglig minskning av antalet aborter.” Inget förbud, men gärna en minskning.
Hur kommer det sig då att Kristdemokraterna ger en sådan som Mikael Oscarsson sådana toppositioner i partiet? Den frågan har vi velat ställa till partiets ledning. Dagens ETC har vid flera tillfällen via partiets pressavdelning sökt Kristdemokraternas ledning. Vi har blivit lovade svar, men sedan har ingen återkommit. De frågor vi har skickat i förväg är:
Tycker KD att det är problematiskt att ha en uttalad abortmotståndare på topposition i partiet?
Har Mikael Oscarsson fortfarande abortfientliga åsikter idag?
Dagens ETC har även sökt Mikael Oscarsson direkt.
Bah Kunke svarar
Istället får KD:s politiska motståndare säga vad det här kan betyda.
Alice Bah Kuhnke är europaparlamentariker för Miljöpartiet. Till Dagens ETC säger hon att det inte är förvånande att just Kristdemokraterna har abortmotståndare i partiets topp, och att det handlar om farliga åsikter.
– Jag är tyvärr inte förvånad. Inte alls. Det här följer en väldigt tydlig linje som vi kan se pågår i flera delstater i USA men också i flera länder i EU. Partier som KD bär på dessa idéer i sina partistyrelser, i klustret av ledande personer, och de är väl medvetna om att de förlorar väljare om det granskas och kommer ut. Det är därför det här är så otroligt viktigt att granska. Här har vi ett parti med flera som helt öppet deklarerar att de är abortmotståndare och inget händer.
Alice Bah Kuhnke tycker också att det är här en fråga för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
– Han har utpekat sig till den sidans statsministerkandidat och vi får inte vifta bort detta som en liten perifer fråga. Rätten till abort är en av de bärande frågorna för kvinnors möjligheter till ett självständigt liv, till frihet och för jämställdheten. Är Moderaterna beredda att kohandla med KD om grundläggande mänskliga rättigheter?