– Det finns fortsatt stora ideologiskt avgörande skillnader mellan våra två partier, sa Ebba Busch då, och motiverade det med att flera SD-riksdagsledamöter blivit politiska vildar och valt att alliera sig med partiets avknoppade ungdomsförbund, som ”befinner sig långt ut i träskmarken när det gäller synen på invandringspolitik och människan”.
Nu låter det annorlunda. Både KD-ledaren och M-ledaren är allt öppnare med sina inviter till Sverigedemokraterna. De har ju förändrats, som Ulf Kristersson sa i SVT:s program 30 minuter. Mats Wingborg, journalist och författare till boken ”Den blåbruna röran: SD:s flirt med Alliansen och högerns vägval”, menar att SD:s förändring i så fall snarast består i att de har gått längre högerut.
– De har blivit något mer högerradikala de senaste åren. En orsak till det är ju att övriga partier, inte minst KD och M, ändrat politik i invandringsfrågan. Det har gjort att Sverigedemokraterna varit tvungna att skärpa sina tongångar. Ett tag accepterade de kvotflyktingar, medan de nu vill ha nollinvandring och fokuserar på återutvandring, repatriering, säger han.
Gästar alternativmedia
Mats Wingborg tycker även att de har släppt på principen om nolltolerans mot rasism.
– Den innebar bland annat att ledande SD-företrädare inte skulle delta i högerradikala medier, på sajter och poddar. Det där verkar inte gälla längre, säger han.
Inte minst visade det sig nyligen när Jimmie Åkesson twittrade till alternativmediernas försvar efter att etnonationalistiska och konspiratoriska Swebbtv kastats ut från Youtube. Partitopparna är dessutom själva gäster hos de högerradikala alternativmedierna numer. Björn Söder som sitter i partistyrelsen och tidigare var partisekreterare medverkade till exempel när Samnytt och Exakt24 arrangerade valvaka under presidentvalet i USA. Förra vecka var han återigen gäst i deras tv-studio. I redaktionen ingår förutom den tidigare SD-toppen Erik Almqvist också Sanna Hill, som tidigare jobbade på den antisemitiska och högerextrema tidningen Nya tider, och som också skrivit för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida.
Daniel Poohl, vd på Expo, säger att det är uppenbart att Sverigedemokraternas inställning till den här typen av medier har förändrats.
– Jag skulle säga att det är det tydligaste tecknet på att de inte är lika noga med nolltoleransen längre. Tidigare var det en symbolfråga, att de inte skulle delta i de här medierna, men nu har de öppnat dörren mot den här världen.
Antisemitismen lever
Det är också uppenbart att antisemitismen, trots nolltoleransen, är återkommande hos Sverigedemokraterna. Stödet till Israel, engagemanget i riksdagsnätverket Minnet av förintelsen – inget av det suddar ut det faktum att SD fortfarande måste hantera antisemitism inom partiet.
– Det är inget SD vill associeras med. Men samtidigt är antisemitismen en idé som finns inom extremhögern hela tiden, det dyker upp hos SD för att det handlar om värderingar som ofta är ihopkopplade med andra intoleranta idéer, säger Daniel Poohl.
Exemplen från de senaste åren är många. Så sent som i höstas avslöjade till exempel Expressen att Dennis Askling, gruppledare för partiet i Haninge och anställd på SD:s riksdagskansli, skrev nazistiska hälsningar i en chat med en partikamrat, inför valet 2018 berättade Expo och Expressen om hur SD-kandidater hyllar Hitler, och Dagens ETC har avslöjat hur flera sverigedemokratiska kommunpolitiker stöttat Nordiska motståndsrörelsen ekonomiskt. Ann-Cathrine Jungar, statsvetare och expert på Sverigedemokraterna, tror att SD i praktiken har svårt att följa sin nolltoleranslinje.
– Det har varit viktigt för Jimmie Åkesson att vara tydlig med nolltoleransen utåt, inte minst för att göra det möjligt att få till ett konservativt block, men många gånger har det ju visat sig att de mer antisemitiska åsikterna finns i partiet ändå, säger hon.
Lyfter Ungern som föredöme
Men det är inte bara gräsrötter och lokalpolitiker som gör antisemitiska övertramp. Våren 2019 kallade Björn Söder finansmannen George Soros för en av de farligaste männen för tillfället, och menade att han är den som ”drar i trådarna” i europeisk politik. En antisemitisk föreställning som inte minst Viktor Orbán och den ungerska regeringen använder sig av – de har beskyllt George Soros för att ihop med EU-kommissionens ordförande konspirera för att Europa invaderas av migranter. Även Jimmie Åkesson har flera gånger lyft just Ungern som ett föredöme.
– Det här visar att SD är en del av en stor internationell politisk familj som vill få till en radikal, konservativ omstöpning av samhället, som inte grundar sig på den liberala demokratins principer, säger Daniel Poohl.
Användandet av konspirationsteorier är dock inte unikt för Björn Söder. Mattias Karlsson, riksdagsledamot som ofta nämns som partiets chefsideolog, har flera gånger pratat om ”kulturmarxism” som ett hot. Senast i SVT-programmet Min sanning använder han sig av uttrycket som i grunden är en nazistisk konspirationsteori. Att Moderaterna och Kristdemokrater tycks bortse från detta tycker Daniel Poohl är uppseendeväckande:
– Ordet användes knappt förrän Breivik lanserade det i sitt manifest. Så det klart, när en rikspolitiker pratar om kulturmarxism borde det få andra partier att rygga tillbaka. Men det är uppenbart att Moderaterna inte lägger så mycket tid och tanke på Sverigedemokraterna ideologiska position.
Så hur ser M och KD själva på antisemitismen hos deras framtida samarbetspartner? Det vill de inte svara på. Moderaternas presstalesperson skriver till Dagens ETC:
”Vi vill bilda en borgerlig regering för att driva borgerlig politik och därför är det inte aktuellt att bilda regering med SD. Däremot är vi öppna att tala och samarbeta med alla partier i sakfrågor. Vad gäller antisemitiska och rasistiska uttalanden så fördömer vi dem, oavsett vem som uttalar dem. Med detta sagt, så tackar vi för frågan men avböjer intervju.”
Samma sak från Kristdemokraternas presstjänst.
”Kristdemokraterna vill bilda regering tillsammans med Moderaterna eftersom vi ligger nära varandra värderingsmässigt och sakpolitiskt. Vi är beredda att söka stöd för vår budget från alla partier som delar vår syn på det sakpolitiska innehållet.Vi fördömer alla antisemitiska och rasistiska uttalanden oavsett vem som är avsändaren.
Vi avstår från vidare kommentarer.”