Anders Hagström representerar Kristdemokraterna i Örebro kommunfullmäktige och är ordförande i nämnden för vuxenutbildning och arbetsmarknad. Samtidigt äger han företaget Livin som driver hotell, vandrarhem och konferenslokaler i centrala Örebro. ETC Örebro har granskat alla fakturor som har skickats från Livin till Örebro kommun.
Sedan Anders Hagström fick plats i nämnden efter valet 2006 har kommunen betalat fakturor på totalt 568 783 kronor till hans företag. Det är bland annat Anders Hagströms eget parti, Kristdemokraterna, som under flera år har hållit regelbundna möten för sina politiker på Livin Hotell. Och i julas åt 60 KD-politiker julbord för 13 200 kronor på hotellet.
Räkningen för konferenslokaler, räksmörgåsar, glasstårtor och julbord har skickats till kommunen där pengarna har tagits från Kristdemokraternas pott för förtroendevalda. Det betyder att de regler och avtal som gäller för all kommunal verksamhet också gäller för de förtroendevalda politikernas möten.
– När de sammanträder som förtroendevalda så omfattas man av reglerna för kommunal verksamhet, säger Inga-Greta Carneland Hörnström, kanslichef på kommunledningskontoret.
Ändå väljer KD att inte hyra konferenslokaler hos de företag som kommunen har avtal med. Det finns ett antal avtal med konferensanläggningar i Örebro som kommunala verksamheter rekommenderas använda sig av. Livin är inte ett av dem.
Men Kristdemokraerna väljer ändå regelbundet Livin för sina möten.
Oftast har någon av partiets politiska sekreterare bokat konferenslokalen. Susanne Lindholm, som i dag är biträdande hotellchef på Livin var under en period politisk sekreterare för Kristdemokraterna. Samtidigt var hon personalchef på Livin. Under den perioden står hennes namn på fakturor som Livin har skickat till kommunen.
– Ojdå, det låter kanske inte så bra. Jag såg inte problemet då, men inser nu att det inte var så lämpligt, säger hon när ETC frågar henne varför hon beställde tjänster från ett företag som hon själv arbetade på.
Men sedan förklarar hon att Kristdemokraterna brukar ha möten för förtroendevalda på Livin.
– Kristdemokraterna har väldigt många konferenser hos oss. Det är en praktisk lösning. Det är en samlingsplats som alla hittar till och vi får väldigt bra priser.
”Risk att blanda ihop sina roller”
Men Marie Magnusson som är politisk sekreterare på Kristdemokraterna i dag, säger att Kristdemokraterna internt har diskuterat om det verkligen är lämpligt.
– Vi har lyft frågan och sagt att det inte är bra. Vi vet hur det kan uppfattas och det finns alltid en risk att man blandar ihop sina roller. Vi försöker ha möten på Rådhuset där det finns gratis lokaler, säger hon.
Anders Hagström säger sig inte känna till att det har funnits några diskussioner kring lämpligheten i att köpa tjänster från Livin. Själv har han aldrig funderat över att det skulle kunna betraktas som jäv.
– Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Det vore ju konstigt om jag vore diskriminerad och inte fick ta emot besök bara för att jag sitter i en nämnd, säger han.
Socialtjänsten använder hotellet
Det är inte bara Kristdemokraterna som använder Livin. Flera delar av den kommunala verksamheten har köpt konferenspaket och hotellnätter på Livin. Trots att hotellbesök enligt Örebro kommuns upphandling ska bokas via Resia.
Men enligt upphandlingschef Leif Ekström håller man inte på de reglerna när man bokar hotellbesök på hotell som ligger i Örebro.
– Vi har inte tänkt på det sättet. Vi har tänkt att upphandlingen gäller när vi åker bort och bor på hotell i en annan stad. Men det är klart at det skulle kunna gälla här också. Vi kanske borde titta på det, säger han.
Räkningar från ägarens nämnd
Flera räkningar kommer från kommunens avdelning för försörjningsstöd. Alltså den verksamhet som styrs av Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden där Anders Hagström är ordförande. Hemlösa familjer och nyanlända flyktingar som kommunen inte lyckas ordna bostad för får bo tillfälligt på vandrarhemmet. Priserna ligger mellan 800 och 1 000 kronor per natt, vilket inte är lägre än de hotell som kommunen har avtal med.
– Det skulle vara väldigt känsligt om vi valde att inte ta emot bokningar från socialkontoret. Jag är inte insatt i det. Det är tjänstemännen som sköter det, säger Anders Hagström.
Han säger att han trodde att hans företag hade ett avtal med kommunen.
– Jag blir förvånad över att vi inte har det. Jag är inte så insatt i upphandlingsreglerna. Vi har börjat bli mer aktiva och göra upphandlingar med staten nu, men vi har inte reflekterat så mycket över det där tidigare, säger han.
Åsa Wilson