Familj, moral och bistånd. Där finns Kristdemokraternas hjärtefrågor. Hur mycket partiet lyckats få igenom under sin tid i alliansregeringen? Nästan ingenting. ”De driver inte frågor så att de upplevs som relevanta för folk”, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö. Dagens ETC listar frågorna som försvann.
Föräldraförsäkringen
I dag är två månader i föräldraförsäkringen reserverade för papporna. Moderaterna har öppnat för att öronmärka ytterligare en månad. Kristdemokraterna är emot vill helst inte ha någon kvotering i föräldraförsäkringen alls. Men de har misslyckats med att slå mynt av frågan.
– Om man tittar på olika undersökningar om föräldraförsäkringen är ytterligare kvotering inte ett populärt förslag. Stödet är ganska svagt hos exempelvis lågavlönade kvinnor med tunga yrken. Hade det varit en hetare fråga kunde den blivit en framgång för Kristdemokraterna, säger Magnus Hagevi.
Abort
Kristdemokraterna stödjer officiellt nuvarande abortlagstiftning, men internt pågår en hätsk debatt som aldrig verkar vilja lägga sig. Abortmotstånd var en av anledningarna till att partiet grundades och i EU har Alf Svensson röstat emot stöduttalanden för fri abort.
– Jag vet inte om det är så att Kristdemokraterna inte vill driva detta, eller om man inte förmår att göra det under alliansen. Jag tror att stödet för nuvarande abortlagstiftning är starkt så ur ett väljarstrategiskt perspektiv är det inte bra att driva en anti-abortlinje.
HBTQ-rättigheter
Homosexuellas rättigheter är inte Kristdemokraternas bästa gren. Partiet har motarbetat varje reform sedan riksdagsinträdet 1991. När samkönade äktenskap legaliserades 2009 var Kristdemokraterna enda partiet som röstade nej. För tillfället är motståndet mot homosexuellas rättigheter dock inte så högljutt.
– Just nu för de väl möjligtvis en mer defensiv politik, som att kyrkor som inte vill viga homosexuella ska ha rätt att låta bli, säger Magnus Hagevi.
Insemination för ensamstående
Kristdemokraterna sa nej till insemination för homo- och bisexuella som infördes 2005. I maj i år rekommenderade en regeringsutredning att även ensamstående kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning. En bred riksdagsmajoritet stödjer förslaget och en lagändring väntas redan nästa sommar. Det är bara Kristdemokraterna som envist och ensamt kämpar emot.
Bistånd
Kristdemokraterna är varma anhängare av bistånd till tredje världen och ser gärna att det ökar. Folkpartiet och Centerpartiet är inne på samma linje. Moderaterna är mer skeptiska och har effektivt neutraliserat frågan genom att installera Gunilla Carlsson som biståndsminister.
– Hon driver en moderat linje, där man misstror och vill kontrollera genom olika utvärderingsmyndigheter. Det är inte helt och hållet bekvämt för KD. De vill ha ett omfattande bistånd med stort ideellt engagemang, gärna kyrkor som bedriver verksamhet i fattiga länder, säger Magnus Hagevi.