KD:s nya familjepolitik: kvinnofälla eller framsteg?
Bengt Germundsson (KD) har lett arbetsgruppen för en ny familjepolitik
Bild: Press, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Kristdemokraternas nya familjepolitik har kallats för kvinnofälla men innehåller en rad förslag som lämnar öppet för blocköverskridande överenskommelser.
Nu ska KD-rikstinget diskutera förslag som krav på kommunalt nattis, om stadsplaneringen måste ha ett barnperspektiv samt om barn- och bostadsbidrag ska justeras efter inflationen. Och partiledningen vill komplettera arbetslinjen med en relationslinje.
Partiledningens förslag till nytt familjepolitiskt program är mittpunkten för Kristdemokraternas riksting – det som ska ena och lugna ett just nu lite oroligt regeringsparti. Det familjepolitiska programmet är ett prestigeprojekt, resultatet av en arbetsgrupp som letts av partiets andre vice ordförande Bengt Germundsson.
– Flera av förslagen är spetsigare än den politik vi driver i dag. Det handlar om att bygga ett bättre skyddsnät kring familjen och att sätta barnen i centrum. När familjen drabbas av påfrestningar av olika slag måste samhällets insatser fungera bättre, säger Bengt Germundsson till Dagen.
Rikstinget kan inte ändra i den föreslagna texten – men det ska tas beslut om varje av av de 88 punkterna. Och en del av förslagen kommer troligtvis att orsaka livlig debatt.
I fokus står familjen, som enligt KD är människans viktigaste gemenskap och den grund som hela samhället vilar på.
En utbyggd och reformerad föräldraförsäkring ska ersätta partiets hjärtefråga om barnomsorgspeng. Föräldraförsäkringen förlängs med sex månader, och föräldrar ska kunna vara lediga från arbetet på heltid till det att barnet fyllt tre år. Enligt Bengt Germundsson kommer den utökade föräldraföräkringen att kosta mellan 10 och 15 miljarder kronor.
Konservativt hot mot kvinnor?
Ebba Busch kommer att anklagas för att bygga en kvinnofälla, skriver Dagens Nyheters Tomas Ramberg. Han syftar på förslaget att höja taket i maxtaxan för barnomsorgen. Kristdemokraternas förslag innebär att kostnaden höjs med 7000 kronor per år för det första barnet och knappt 5000 kronor för barn två. Samtidigt ska familjedaghem kunna få ersättning för att ta hand om egna barn.
Att Kristdemokraterna heller skulle vilja se kvinnor vid spisen än ute på arbetsmarknaden är en återkommande kritik från meningsmotståndare som menar att partiet alltid har velat kuva kvinnors rättigheter och livsval till förmån för familjen. Inför riksdagsinträdet 1985 kallade statssekreterare Berit Rollén (S) Alf Svenssons kristdemokrater för ”kvinnornas fiende nummer ett”.
Kristdemokraterna är riktigt trötta på att kallas för kvinnofientliga, och trycker på att förslag som inskränkt aborträtt är förpassade till historien. Partiet har svängt i abortfrågan och gamla politiska röda linjer har bleknat eller helt suddats ut.
Men kritiken verkar bita lika bra då som nu: i valet 2022 fick KD bara 6 procent av de kvinnliga väljarnas röster, näst sämst efter Liberalerna.
Arbetslinjen? Bah! Relationslinjen!
Kristdemokraterna menar att politiken kan, och bör, påverka människors relationer. Man lägger fram en relationslinje och konstaterar att livet är mer än att bara jobba:
”Svensk politik har ofta ett tydligt fokus på arbetslinjen. Den som kan arbeta ska arbeta. Det är en bra princip. Men arbete är inte meningen med livet. Som kristdemokrater vill vi också att politiken och samhället i stort ska ha en tydlig relationslinje. Att alla som har möjlighet att underlätta för att våra relationer ska fungera också bidrar till det. Det finns de som menar att relationer inte är politik. Självklart har de rätt. Men de brukar också mena att politik inte har något med relationer att göra. Ingenting kan vara mer felaktigt.”
Programmet innehåller förslag som syftar till att stärka barnomsorgen.
Alla kommuner ska erbjuda öppna förskolor, och barnomsorg på obekväm arbetstid för föräldrar som jobbar kvällar, helger och nätter. Grupperna i förskolan ska minska – och en ny lag ska sätta tak på max 12 barn per förskolegrupp i åldrarna 1-3 och max 15 barn per förskolegrupp i åldrarna 4-5.
Man vill även att all offentligt driven verksamhet som möter barn ska bedriva ett aktivt arbete för likabehandling. Barnbidraget och bostadsbidraget ska justeras efter inflationen samtidigt som inkomstkraven förändras så att fler kan söka och få bostadsbidrag.
Skolan ska lära föräldrar om grooming
Elevhälsan ska vara tillgänglig i varje skola, varje skoldag. KD vill lyfta spärrarna så att föräldrar ska kunna ta del av tonåringars uppgifter i vård- och receptregister.
Upprepade kränkningar och överdriven kontroll av både barn och vuxnas liv ska vara straffbart, och föräldrar och skola ska göra gemensam sak i fråga om barnens skärmtid. Föräldrar ska genom skolan erbjudas utbildning som ger stöd i att upptäcka och motverka grooming och sexuella övergrepp mot barn och unga i nätbaserade miljöer.
Föräldraskap i regnbågsfamiljer ska erkännas lika inom hela EU och finnas med i bilaterala avtal som Sverige tecknar och som omfattar familjejuridik.
En ny huvudregel om delad pension ska införas så att all intjänad pension, inklusive premiepension, delas lika mellan makar och sambos som har gemensamma barn. De som vill ha individuell fördelning ska få ansöka om det.
Och all fysisk planering av städer, orter och kommuner ska ha ett barnperspektiv.
Ungdomsförbundet KDU har fyra ombud och en större delegation på plats under rikstinget. Det stämmer inte att Kristdemokraterna har en snäv syn på vad familjen är, säger Louise Hammargren, första vice ordförande för KDU.
– Jag tror att det alltid behövs politikutveckling när man möter nya och olika samhällsutmaningar. Då måste vi också våga förnya vår egen politik. Familjeprogrammet sätter fingret på att vi inte alls har en snäv bild av familjen, som det ibland kan målas upp. Nu kommer vi med ett komplett familjeprogram för nutiden, och det tror jag är viktigare än någonsin.
Även om man gillar programmet i stort har KDU vissa invändningar, säger Louise Hammargren.
– Ja, jag hoppas ju att det här går KDU:s väg. Vi vill avskaffa flerbarnstillägget och ersätta det med ett flerbarnsavdrag istället. Men just nu ligger det ett flerbarnstillägg på bordet. Vi kommer att kämpa för att få igenom vårt avdrag istället.
Kristdemokraternas riksting beslutar om propositionen lördag 11 november.