Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Kasserad mat en växande bransch

Sadiyo Yusuf, Zeenath Hasan och                    Gamzegul Kinali på Rude food-restaurangen tillagar luncher och bruncher som till 95 procent består av överbliven mat.
Sadiyo Yusuf, Zeenath Hasan och Gamzegul Kinali på Rude food-restaurangen tillagar luncher och bruncher som till 95 procent består av överbliven mat. Bild: Bild: Simon Lundh

ETC Malmö

Matsvinnsrestaurangen Rude Food visar vägen för hanteringen av den enorma mängd ätbar mat vi slänger varje år i Malmö. Även om kommunen är medveten om problemet är det fortfarande privata initiativ som gör i alla fall en liten skillnad, från dumpstring till ett företag som levererar mat motsvarande 500 000 måltider varje år till kyrkor.

I Paris måste matbutiker enligt lag donera osåld mat som inte blivit dålig till frivilligorganisationer. I England har butikskedjan Morrisson på eget bevåg bestämt samma sak. I Sverige har Coop börjat sälja ”fula” grönsaker. Matsvinn är på tapeten mer än någonsin och i Malmö har medvetenheten också ökat. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln