Idag är det vanligt att arbetslösa får låna av anhöriga och föräldrar för att få sin ekonomi att gå ihop. De flesta drar sig in i det sista för att söka socialbidrag, eftersom det kan få så stora konsekvenser för var de får bo eller vad de får äga. Men frågan har inte lyfts i årets valrörelse, knappt ens av Socialdemokraterna.
– Det är många saker som behöver förändras. Att S i ett första steg vill höja taket i a-kasseersättningen och behålla nivån på 80 procent hela ersättningsperioden är bara det första steget, säger Oscar Ernerot, ombudsman på LO.
Idag får den arbetslöse högst 80 procent av 18 700 kronor. Taket har inte höjts sedan 2001 och procentsatsen som den arbetslöse får minskar dessutom successivt ju längre arbetslösheten skrider. S lovar nu alltså att åtgärda taket.
Samtidigt är försäkringens problem större än så. Många omfattas inte alls. Det tar lång tid att kvalificera sig för full ersättning, man måste ha jobbat i minst sex månader och ersättningen baseras då på genomsnittlig inkomst över en hel ettårsperiod. Dessutom måste man jobba minst halvtid. För den som hoppar mellan jobb eller går på osäkra anställningar blir ersättningen sällan baserad på en heltid. Det har dessutom blivit dyrare att vara med i a-kassaan, och studenter kvalificerar sig över huvud taget inte längre. Allt detta är saker som LO pekat på länge.
Vad tycker ni om att S nu bara lyfter det här med takhöjningen och ersättningsnivån, när ni pekat på flera andra problem?
– Det är bra att de lyfter de här två frågorna i ett första steg. Men vi tycker att det finns mer att göra. Och vi vill ju ha upp ersättningsnivån till 90 procent i stället för 80, säger Oscar Ernerot.
– En del av de andra sakerna kommer att ta längre tid att förändra.
Oscar Ernerot tror att S skulle ta tag i alla problem i regeringsställning trots att a-kassan inte diskuteras i valrörelsen. Men han befarar allvarliga konsekvenser utan den förändringen.
– Det som kommer att hända om regeringens politik fortsätter är att fler kommer att drivas ur a-kassan. De hamnar i arbetsmarknadspolitiska program med väldigt låg ersättning vilket motiverar folk att ta vilka jobb som helst.
– Fortsätter det i fyra år till kommer vi att få en tysk situation med allt lägre lönenivåer. Det är katastrofalt för den enskilde, men leder också till problem i ekonomin där det blir svårare att upprätthålla köpkraften.