Enligt läckta uppgifter vill regeringen stoppa LO:s stöd till Socialdemokraterna. Om det kontroversiella förslaget blir verklighet kan facken behöva göra som motståndarna på arbetsmarknaden, Svenskt Näringsliv – som stöttar högern med mångmiljonbelopp genom tankesmedjor och influencers.
Pengarna som går från fackförbund och LO direkt till Socialdemokraternas partikassa sticker ut som en ovanlig inkomstkälla bland de svenska partierna, som framför allt drar in pengar från det statliga partistödet, donationer från privatpersoner, finansiella placeringar och försäljning av exempelvis lotter.
Efter en politisk offensiv med sikte på Socialdemokraternas lotteriförsäljning verkar det nu som att regeringen vill göra det svårare för arbetsmarknadens parter att skänka pengar direkt till politiska partier. I klartext betyder det att stoppa LO:s miljonstöd.
Vill sabba för fackstöd
Det ekonomiska stödet från enskilda LO-fack till Socialdemokraterna har blivit ovanligare och minskat kraftigt de senaste 20 åren. Idag är det bara 4 av 13 förbund som skänker pengar direkt till S och totalt handlar det om under två miljoner kronor.
För 2023 handlar det sammanlagda stödet från LO-förbunden och LO centralt om 7,6 miljoner kronor där 6 miljoner kommer direkt från medlemsavgiften och utgör LO:s årliga avsättning till partiet man en gång i tiden grundade. Cirka fyra kronor per medlem. LO har öppnat för att stoppa de direkta bidragen och kallat stödet för omodernt.
Men det är inte bara det direkta stödet från LO till Socialdemokraterna som mött kritik. Näringslivets tankesmedja Timbro har i rapporter och debattinlägg kritiserat det indirekta stödet i form av arbetstid, kampanjande och opinionsbildning. I valrörelsen 2022 uppskattar de värdet av LO:s rundringningar till sina medlemmar till hela 35 miljoner kronor.
Och allt indirekt stöd från aktörer som LO bör enligt Timbro tas upp som en intäkt enligt samma regler som andra donationer och partiinkomster.
Näringslivets stöd hemligt
Idag ger Svenskt Näringsliv inga direkta bidrag alls till politiska partier. Men det indirekta stödet till högern är omfattande och har historiskt inkluderat demonstrationer, massiva kampanjer och konferenser, en ideologisk utbildningsapparat för ungdomsförbunden och opinionsbildande tankesmedjor med tillhörande verksamheter i etiska gråzoner.
Det handlar om att kämpa för frågor som marknadsekonomi och friskolor, och mot exempelvis regelkrångel. Och genom åren har man lärt sig att framgångsrik opinionsbildning kräver uthållighet och resurser. Strategin är att ligga steget före och genom tankesmedjor utbilda nya generationer av opinionsbildare och högerpolitiker som i sin tur kan påverka debatten ett decennium senare.
Den största finansiären och producenten av indirekt högerstöd är Stiftelsen Fritt Näringsliv. De får sina pengar direkt från Svenskt Näringsliv som också kontrollerar styrelsens tillsättning. Tanken är att finansiera och investera i projekt och kampanjer för att förändra samhället i en mer frihetlig riktning. På köpet kan man bemöta och bekämpa den politiska vänsterns förslag och fackens opinionsbildning.
Stiftelseformen gör det även svårare för utomstående att få insyn och man är inte öppna med vilka externa projekt som får pengar. Mellan 2014 och 2023 finansierade Svenskt Näringsliv genom stiftelsen externa projekt med minst 23 miljoner kronor.
Högerfavoriten Timbro störst
Bland verksamheterna i egen regi är Timbro störst. Näringslivets främsta tankesmedja som bedriver opinionsbildning, bokförsäljning, politisk lobbying och utbildningsverksamhet. På lyxiga konferenser och återkommande hemliga möten, som Onsdagsmötet som Dagens ETC rapporterat ifrån, samordnar högerpolitiker med makthavare och ledarskribenter.
Tidigare drev man även trollfabriken Näringslivets Mediaservice, som hetsat mot meningsmotståndare, till exempel genom kampanjen Arga Andersson mot Magdalena Andersson, och underblåst extrema budskap i sociala medier.
Inom ramen för Campus Timbro går ett stort antal ungdomsförbundare på högerkanten utbildningarna och blir en del av Timbros nätverk. Där unga socialdemokrater har partiets egna utbildningar och LO, vänder sig högern till Svenskt Näringsliv och Timbro för ideologisk bildning. Timbro drivs sedan en tid tillbaka av duon PM Nilsson och Alexandra Ivanov Hökmark som båda jobbat för Moderaterna och statsminister Ulf Kristersson.
Under stiftelsen ligger också tankesmedjan Synaps som är fokuserad på vårdpolitik och att ”marknadsliberala lösningar som konkurrens är en del av lösningen”. VD är Gustaf Drougge, tidigare kanslichef åt Irene Svenonius och Moderaterna i Region Stockholm.
Tankesmedjan Frivärld är stiftelsens utrikespolitiska tankesmedja med fokus på försvars- och geopolitik, och tidigare finansierade man även smedjan Ephi som vill se ”en mer kostnadseffektiv och rationell miljö- och hälsopolitik”.
Smutskastning och dolt kampanjande
Mer ljusskygga verksamheter är den fortfarande aktiva Näringslivets Medieinstitut. NMI:s syfte är att kritiskt granska medier och enskilda journalister som man menar ägnar sig åt oetisk journalistik.
Skogsindustrin beställde och betalade för en kritisk NMI-granskning av DN-journalisten Lisa Röstlund som granskade deras verksamhet. Verksamheten bedrivs i eget bolag med Stiftelsen Fritt Näringsliv som största uppdragsgivare.
Direkt under Svenskt Näringsliv finansierar man även Tidningen Näringslivet, statistiksajten Ekonomifakta, forskningsinstitutet Ratio och coachingprogrammet fTalang som ska utbilda ”framtidens ledare i samhälle och näringsliv”.
Prislappen för Svenskt Näringslivs indirekta stöd för den politiska högern är inte känd men troligtvis enorm. Bara Stiftelsens huvudverksamhet kostar cirka 50 miljoner kronor om året, och i januari 2024 mottog man en ny gåva på 60 miljoner kronor från huvudmannen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.