Det senaste året har Jöran Hägglund, tidigare partisekreterare för Centerpartiet och statssekreterare på Näringsdepartementet, arbetat som lobbyist på Nordic Public Affairs. I tisdags offentliggjordes att han nu blir ny landshövding i Jämtland.
Samtidigt har han just fått i uppdrag att göra en utredning åt SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet), om hur Sverige ska få ny gas- och kärnkraft.
– Från politiskt håll ser vi inget initiativ till att titta på hur energisystemet ska se ut framöver, så därför gör vi en egen utredning, säger Jan Johansson, ordförande för SKGS.
Att det är just Jöran Hägglund som ska sköta utredningen beror enligt Jan Johansson på att han har rätt kompetens. Hans bakgrund som en av dem som låg bakom att centern bröt sin energiöverenskommelse med Socialdemokraterna, och istället slöt en mer kärnkraftsvänlig med alliansen, spelar inte in enligt Jan Johansson.
– Han har en bred politisk kompetens, och har arbetat med energifrågor både inom politiken och hos Vattenfall. Men det här handlar om att få fram fakta, och då spelar hans eventuella åsikter ingen roll.
Stark kritik
Petra Modée, ordförande Folkkampanjen mot Kärnkraft ser annorlunda på saken. Hon är kritisk till att en tidigare toppolitiker nu arbetar för SKGS.
– Det är beklagligt men jag kan inte säga att jag är förvånad. Jag tycker att man borde införa en karantän. Det är inte bra att politiker går över till industrin och jobbar med samma frågor som man ansvarat för. Det solkar ner förtroendet för alla politiker.
Att han dessutom utnämnts till landshövding blir extra känsligt eftersom det finns uran i Jämtland, menar Petra Modée.
– Det finns ett starkt motstånd mot uranbrytning i Jämtland. Då blir det väldigt märkligt att regeringen utser en kärnkraftslobbyist till landshövding, säger hon.
Jan Johansson menar att utredningen ska fungera som ett faktaunderlag att presentera för politikerna. Men Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin, menar att det knappast handlar om fakta.
– Det är ju knappast någon hemlighet att SKGS förespråkar ny kärnkraft, men hela deras utgångspunkt är felaktig, den stämmer inte med verkligheten. Bara de som vill bygga ut kärnkraften talar om baskraft, säger hon.
Det håller också Greenpeace med om. Martina Krüger, klimat- och energiexpert på Greenpeace, menar att SKGS har en felaktig utgångspunkt. Kärnkraft är ingen framtidslösning. Men kanske kan utredningen få även SKGS att inse det.
– Om de nu verkligen kommer titta på vad kärnkraften kostar kanske det blir en ögonöppnare, säger Martina Krüger.
När utredningen kommer att vara klar är osäkert.
Karin Annebäck
Eigil Söderin
Fotnot: Dagens ETC har försökt nå Jöran Hägglund för en kommentar.