Karlsbro och Corazza Bildt i topp på Liberalernas EU-lista
Karin Karlsbro toppar Liberalernas lista till EU-valet.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Dagens ETC
Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro blir fortsatt toppnamn när Liberalerna går till EU-val i vår.
28-åriga Simona Mohamsson utmanade Anna Maria Corazza Bildt om andraplatsen, men förlorade omröstningen på landsmötet.
– Jag ser mig som en representant för den unga rörelsen i Liberalerna. Nu räckte det inte hela vägen, säger hon till Dagens ETC på landsmötet i Linköping.
Till stående ovationer klev Karin Karlsbro upp på scenen, efter att tydligt ha fått förnyat stöd från de nära 200 liberala ombuden.
– Tack för förtroendet, inledde hon sitt tal på fredagskvällen.
Karin Karlsbro, som suttit som ensam L-företrädare i Europaparlamentet sedan 2019, är 53-årig jurist från Norrtälje.
Hon lyfter vikten av EU som enande kraft och tar upp såväl kriget i Ukraina som en ambitiös klimatpolitik och en hållbar, konkurrenskraftig ekonomi.
– Jag vill vara en stark röst för liberala värderingar och att stå upp för det europeiska samarbetet i en orolig tid när nationalism och högerpopulism breder ut sig. Aldrig har valet till Europaparlamentet varit så viktigt och ideologiskt, säger hon.
Sveriges enda gröna liberala parti, menar Karlsbro att L ska vara. Och hon vill öka det europeiska samarbetet betydligt mer.
– Senast 1 januari 2028 ska Sverige införa euron, om vi får som vi vill, säger hon och nämner ytterligare ett område.
– Vi behöver mer polissamarbete inom EU. Därför slåss vi liberaler för ett europeiskt FBI.
Nomineringskommitténs ordförande Lars Persson Skandevall lyfter Karin Karlsbros arbete under de gångna 4,5 åren i Bryssel och Strasbourg.
– Du fick tuffast möjliga start när du kom in 2019 som ensam ledamot. Men trots uppförsbacken har du positionerat dig som en av de mest inflytelserika svenska parlamentarikerna i Europaparlamentet, säger han.
På andra plats på Liberalernas EP-lista kom Anna Maria Corazza Bildt. Hon har tidigare suttit två mandatperioder i Europaparlamentet för Moderaterna, men offentliggjorde i september 2023 att hon bytt parti till Liberalerna. Bara två månader senare utsågs hon nu alltså till andra namn på listan till Bryssel.
Med över 80 000 personkryss i de båda tidigare EP-valen beskrivs Corazza Bildt som en röstmagnet.
– Hon är en fulladdad Ferrari som går i fri fart mot Bryssel för mer liberala reformer, säger Lars Persson Skandevall från nomineringskommittén.
Men att Corazza Bildt skulle ta andraplatsen var långtifrån givet.
Hon utmanades av Simona Mohamsson, 28-årig kommunfullmäktigeledamot från Göteborg, som bland annat fick stöd av ungdomsförbundet Luf.
– Hon är en stor anledning till att jag själv är engagerad i Liberalerna överhuvudtaget, säger Erik Berg, förbundsordförande i Luf, och berättar om första gången han träffade henne på en debatt i hans gymnasieskola i Leksand 2014.
– Simona är så engagerad att det smittar av sig, det är som covid, säger han.
Men stödet räckte inte.
Corazza Bildt vann omröstningen med 106 röster mott 77 till slut.
Simona Mohamsson kom därmed på tredje plats på EP-listan.
– Jag ser mig som en representant för den unga generationen, den unga rörelsen i Liberalerna. Och det är framför allt för dem jag har försökt göra mitt bästa och vinna förtroendet. Men nu räckte det inte hela vägen och det är väldigt synd, säger hon till Dagens ETC direkt efteråt.
– Men jag hoppas att vi fortfarande kan få stor plats i valrörelsen och få prata så att unga väljare väljer oss.
Du fick väldigt stora hyllningar i pläderingarna för dig från medlemmarna. En jämförde dig med ”ett snöplogståg som röjer vägen fram för de liberala värderingarna i Europa”.
– Ja, men jag är väldigt arg, även om det kanske inte verkar så. Det var det som gjorde att jag blev politiskt aktiv. Jag är arg på samhället, jag är arg på orättvisor och det är det som gör att jag fortfarande är aktiv i poltiken. För jag tror inte att det finns någon annanstans där man kan skapa förändring på riktigt, säger Simona Mohamsson.
Joar Forssell, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson, ville inte vara sämre med metaforerna, utan liknade henne med ”ett hangarfartyg från Hisingen som plöjer fram över världshavens vågor”.
– Jag vet inte riktigt, men jag tor att det handlar om att man bryr sig, att man tar strid. Ibland i politiken så saknas det känslor. Vi vågar inte visa att vi bryr oss. Om man vill kalla det för en snöplog så visst, men jag kallar det att man visar att man är engagerad.
Varför är just EU rätt plats att göra det på?
– För att det är många av de här stora frågorna som sträcker sig långt utanför Sverige. I EU kan vi visa solidaritet med andra. EU har en roll i världen och vi kan inte säga att det inte är vårt ansvar. Framförallt när vi har ett USA som blickar inåt, ett Kina som är allt mer aggressivt och ett Ryssland som för krig i vårt närområde. Då räcker det inte med att vi står på torgen och säger att vi älskar EU, utan då måste vi säga vad EU ska göra. Det handlar om allt ifrån lokal trygghetspolitik till internationella frågor.