Friends Arena, eller Strawberry som den ska heta efter uppköpet av den excentriska norrmannen Petter Stordalen, badar i neonliknande led-lampor, laser och rök. Här samlas tusentals deltagare; techbranschen, studenter, nyfikna nördar och politiker.
I det engelskspråkiga programmet står det att Karin Wanngård är Stockholms borgmästare, en titel som översätts till finansborgarråd på svenska. Hon är en av Socialdemokraternas mest kända politiker och sedan valet styr hon Stockholm i en rödgrön koalition med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men bara för att styret är rödgrönt betyder inte det att man ser teknikbranschen och företagen som någon form av fiender. Tvärtom ska Stockholm vara en god vän till branschen, säger Karin Wanngård, när Dagens ETC möter henne på Techarenan.
– Den här typen av sammanhang är oerhört viktiga för att skicka en tydlig signal om att teknikbranschen är viktig för Stockholm. Och egentligen för Sveriges och hela världens utveckling.
Klimatmål beroende av ny teknik
Stockholm har antagit klimat- och hållbarhetsmål som innebär att staden ska vara klimatpositiv år 2030, och staden profilerar sig som Europas första gröna huvudstad. Enligt Karin Wanngård bygger målen på teknik som inte finns idag.
– Stadens ambitiösa klimatmål bygger helt och hållet på ny teknik och lösningar som inte finns idag, eller som inte finns i tillräckligt stor skala. Så branschen är oerhört viktig för att vi ska nå målen, och det vill jag stötta, säger Karin Wanngård.
Jag står inte först i kö när det släpps en ny telefon, det gör jag inte.
Själv beskriver sig Karin Wanngård som lagom teknikintresserad. Inte den som hoppar på först, men en som gärna följer utvecklingen.
– Jag står inte först i kö när det släpps en ny telefon, det gör jag inte. Men jag är oerhört intresserad av att följa med och utsättas för nya lösningar som underlättar vardagen. Det kan till exempel handla om ett låsfritt låssystem som byter ut nycklarna mot en app. Det var fantastiskt skönt att slippa nyckelknippan, kan jag säga. Sedan har jag inte världens bästa lokalsinne så där är GPS:en ett bra verktyg att ha nära. Jag gillar när vardagen blir lättare tack vare tekniken.
Jagade änder på stränder
Det har varit ganska enkelt för företag att bedriva verksamhet i Stockholm historiskt, bland annat tack vare det kommunala bolaget Stokab, som ansvarar för stadsnätet och fiberuppkopplingen, säger Karin Wanngård. Det är en klassisk socialdemokratisk infrastruktursatsning, menar hon.
– Nästan alla hushåll och 100 procent av företagen i Stockholm är uppkopplade på fiber, och vi har haft en väldigt snabb utveckling när det gäller internet och överföringshastigheter. Jag ser det som en del av viktig infrastruktur. Det är jättehärligt när det finns en flora av massor av fina företag som gör stor nytta, men det förutsätter utbildning, kunskap och att vi kan erbjuda rätt infrastruktur. Och det är viktigt att resultatet kommer alla till gagn.
Ibland kan det låta som ren ordsallad när man pratar om teknik, och innovation vet ingen riktigt vad det är, säger Karin Wanngård.
– Det är det som är själva grejen, att vi inte vet vad det är. Vi har historia på vad det har varit, men jag vet inte vad det är imorgon. Staden ska finnas med för att hela tiden stötta nya idéer och tankar. Ibland bär det, ibland brister det. Och ibland blir det kul, som med FLOX som använde drönare för att jaga bort änder från Stockholms stränder.
Vad sa du nu, jaga änder?
– Ja, i somras stöttade staden ett innovationsprojekt med start-upbolaget FLOX som kunnat använda drönare utrustade med särskilda ljud för att valla fåglar. Ibland kan innovation vara att få bort änder från stränder.