Obegripligt tycker Byggnads ordförande Johan Lindholm, och menar att det kommer att driva folk till jobbet trots sjukdomssymtom.
– Det är rent ovärdigt att Sverige är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag. I våra grannländer är det här en ickefråga. De har inga skenande sjukskrivningstal, men däremot kan vanligt folk känns sig trygga med att de kan stanna hemma om de känner sig sjuka, utan att förlora pengar på det.
Byggnads medlemmar kan inte jobba hemifrån, och inte heller LO:s eller Kommunals och därför drabbas de extra hårt, menar fackförbunden.
– Karensavdraget blir orättvist för de grupperna i samhället, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.
Blankt nej från arbetsgivarna
Kommunal försökte under förra avtalsrörelsen få bort avdraget efter att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi öppnade för att man skulle kunna avtala bort det för vissa grupper. Men responsen från arbetsgivarhåll var noll, enligt Johan Ingelskog.
– Vi fick blankt nej och insåg att vi måste driva den här frågan politiskt istället, säger han.
Även LO centralt anser att avdraget är djupt orättvist.
– Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle och borde avskaffas permanent, säger LO:s vice ordförande Lisa Bengtsson.
Den 8 september sa statsminister Stefan Löfven under en pressträff att regeringen ska utreda karensavdraget för vissa yrkesgrupper, så kallade kontaktyrken, och se över sjuklöneansvaret.
Hur och när utredningen ska ske eller hur lång tid den förväntas ta har inte framkommit. Dagens ETC har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en kommentar, men han har inte återkommit.
Smittade på jobbet
För Kommunal blir frågan om avdraget en klassfråga – Johan Ingelskog kallar det en orättvis försäkring som alla är med och betalar.
– Våra medlemmar är ofta lågavlönade och det här kommer att leda till att många kommer att få svårt att ställa mat på bordet. De här grupperna blir ju dessutom smittade på jobbet – speciellt inom förskola. Att då vara tvungen att stanna hemma med karensavdrag slår väldigt hårt, säger Johan Ingelskog.
Precis som de andra fackförbunden vill Kommunal att avdraget försvinner helt. I andra hand vill Kommunal se en specialförsäkring inom ramen för karensavdraget, där man kan exkludera vissa yrkesgrupper.
– Det är direkt stötande att så nära inpå en pandemi återinföra avdraget och att man inte på djupet undersöker om det ska se lika ut på hela arbetsmarknaden, säger han.