BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det första du skulle lägga märke till är den kvava värmen som slår emot dig. Till höger ser du en hylla där gamla koffertar står staplade på varandra. Till vänster hänger en tavla – men innanför den guldiga ramen finns ingen målning. I stället fylls den av dubbla glasrutor som bildar ett tittskåp. Mellan dessa glas syns växter och löv. Lite längre in i verkstaden hörs ett svagt ljud. Lyssnar du närmare börjar du höra att det är det omisskännliga lätet från syrsor som sjunger.
De är några av verkstadens väldigt många inneboende som har sitt hem i terrarierna som står uppställda längs med väggarna. På en stor skylt står orden "Kapten Kryps planetskola" i färgglada bokstäver. Här inne spenderar Christian Berg stor del av sin vakna tid.
– Ibland blir det nästan för mycket. Jag har lätt för att glömma bort tiden när jag sätter i gång och jobbar, säger han.
Vandrande pinne blev starten
Intresset för kryp och insekter har funnits med sedan uppväxten i Norrköping. Då hade Christian Berg en vandrande pinne och när han en dag kom hem från skolan upptäckte han att den hade bytt skal.
– Jag förstod ingenting, helt plötsligt fanns det två pinnar i terrariet. Det var en sådan häftig aha-upplevelse när jag förstod hur det hängde ihop. Sedan har det fortsatt. När jag gick på högstadiet engagerade jag mig i föreningen Alba som drev ett tropikhus i Norrköping. Och det var så häftigt, där träffades människor mellan 10 och 70 år och möttes i det gemensamma intresset för djur, säger Christian och fortsätter:
– De hade även ormar, ödlor och reptiler. När man går på högstadiet är ju hela livet ganska tufft, men där fick man liksom lära sig hur man hanterar en krokodil. Det var en speciell känsla.
Alter egot Kapten Kryp föddes för sex år sedan. Christian Berg stod på Bokmässan i Universeums monter, där han då arbetade, och visade upp sina naturamor.
Då var uthyrningen av de inramade tittskåpen, där åskådarna kan se allt i från väsande kackerlackor till dallerspindlar på riktigt nära håll, den enda verksamheten han bedrev i sitt företag Naturama. Men när Alfons Åbergs kulturhus kom fram till honom för att boka in några naturamor med syrsor ville de gärna att Christian Berg skulle komma och berätta för barnen om insekterna också.
– Det var där jag bestämde mig för att ta steget vidare. Jag hade några exotiska arter som jag började frakta med mig till Göteborg, men för det mesta var jag ute i skogen och lånade djur som jag sedan släppte ut igen.
Konceptet utvecklades snabbt. Till en början fick Christian plats med hela sin föreställning i en ryggsäck. Sen dess har den växt så mycket att det nu krävs fyra stora koffertar och en amerikakista för att få med sig allt. Vid sin sida har han också alltid sin trogne vapendragare Tempus, en hemmabyggd tidsmaskin som till stor del är gjord av saker som han hittat i diverse soprum.
Perfekta planetskötare
Tidigare drev Christian sitt företag vid sidan av arbetet som djurvårdare på Universeum. Nu var det ett halvår sedan han sa upp sig.
– Det gick inte att hålla emot. Jag behövde få utlopp för alla mina idéer, och jag ville så mycket att det inte gick att vara kvar på Universeum längre.
Kapten Kryps föreställning sätts upp på allt ifrån skolor till bibliotek och dess främsta målgrupp är lågstadiet. Huvudfokus ligger på miljö och hur människan kan dra lärdom av naturen. Med hjälp av musik, bild och film berättar Christian om hur Kapten Kryp går från att vara djurskötare – till att bli planetskötare. Det börjar med att publiken får se en film om hur Kapten Kryp hittar Tempus på en skrottipp. Sedan fortsätter resan över hela världen. Bland annat stiger Kapten Kryp i land på Madagaskar och upptäcker att han har fått in ett kryp i byxorna, något som låter som en orm, men som visar sig vara en väsande kackerlacka. Allt eftersom historien går framåt visar Kapten Kryp upp de olika insekterna för publiken.
– Poängen jag kommer fram till är att krypen är perfekta planetskötare, men Kapten Kryp inser att han själv behöver ändra på sig för att ta hand om planeten på bästa sätt. Jag bestämmer mig för att bli planetskötare, men berättar att jag inte klarar av att ta hand om hela planeten ensam, utan behöver hjälp av alla andra också, berättar Christian.
I föreställningen tar Christian upp en hel del tunga budskap, även om han gör det i en lekfull form. Han berättar bland annat om hur träd försvinner för att bli till reklam som kommer hem i brevlådan och om hur sallad slängs bort bara för att den är lite brun i kanterna.
– Det brukar barnen bli jätteförvånade över, för de har ingen aning om det.
Vill bli helt fossilfri
Närmast i Kapten Kryps schema finns en föreställning på Hjällbo bibliotek, som arrangeras på lördag. Han håller även på att arbeta på en vandringsutställning som ska bli klar till nästa bokmässa.
För att ta sig runt till föreställningar i närområdet använder Christian sin lådcykel. Men för att ta sig till platser som är belägna längre bort krävs det att han åker bil.
– Jag åker tåg så mycket jag kan och har planer på att försöka bli sponsrad med en elbil, så målet är absolut att Kapten Kryp ska bli helt fossilfri.
Christians förhoppning är att han med sin föreställning kan hjälpa till att påverka.
– Det är så många som går och väntar på en lösning på miljöproblematiken, men lösningarna finns ju redan. Det krävs bara att vi ändrar vår vardag. Och jag känner att jag måste försöka påverka, för just nu går det alldeles för långsamt. Jag tror att barnen är helt rätt väg att gå, de tar till sig budskapen väldigt väl. Även om jag bara kan förändra en familj av hundra är det något jag måste göra.