– Det låter mycket men det är ungefär så det är på våra programkongresser, säger Jens Börjesson.
Inför kongressen under kristihimmelsfärdshelgen har ett nytt förslag till partiprogram tagits fram utifrån motionerna. Bland annat har den gamla portalparagrafen att Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti som vilar på ekologisk grund fått en plats i inledningen igen.
– Vi fick ett uppdrag från kongressen att hitta nya sätt att formulera vår politik på och öppna oss för fler. Då har vi försökt hitta andra sätt att beskriva Vänsterpartiet på där vi inte fastnar i olika markörer. Men nu såg vi att det fanns en stor allmän begäran om meningen om vad vi står för. Vi lägger gärna till den igen, med vetskap om att gränsen för vad som kommer med där och inte kommer att vara godtycklig hur vi än gör, säger Jens Börjesson.
Sju gånger kapitalism
Flera kritiker reagerade på att ordet ”kapitalismen” och formuleringen om kapitalismens avskaffande inte fanns med i det ursprungliga förslaget. Nu hittar man ordet kapitalism sju gånger i den reviderade texten.
– Vi har skrivit ett helt program som handlar om hur vi ska förändra samhället och bygga upp en kraft som bemöter kapitalets inflytande. Det har varit viktigt för oss att betona att den förändringen börjar här och nu och att det inte krävs en total samhällsomvandling innan saker blir bättre. Nu har vi lyckats hitta sätt att formulera det på så att vi är tydliga med att vi vill frigöra samhället från kapitalism, säger Jens Börjesson.
Ja, ni skriver att ni vill frigöra er från kapitalismen istället för att avskaffa den, som det står i det gamla programmet. Varför den skillnaden i ordval?
– Som vi formulerar det nu fångar vi bättre den process som det innebär. Att det handlar om att bygga upp ett samhälle som kan frigöra sig från kapitalismen istället för att det är något som sker med knapptryckning.
Lämna Nato
Vänsterpartiet förknippas med ett motstånd mot både EU och Nato. Enligt det nuvarande partiprogrammet ska partiet verka för att Sverige ska lämna EU och för att Nato ska upplösas. Många reagerade därför kraftigt på att programkommissionen strukit de kraven i det första förslaget. När medlemmarna fått tycka till läggs det till att Sverige ska vara en motvikt till Nato.
– Nu när vi faktiskt är med i Nato kan vi uttrycka oss lite tydligare. Vi för ett resonemang som handlar om att Sverige behöver kunna agera självständigt, att vi vill ha en utveckling för fred och trygghet i världen och att Nato har grundläggande problem som står i vägen för det. Då vill vi vara tydliga med att vi vill ha en annan utveckling där vi kan bygga upp defensiva samarbeten som kan stå självständigt mot stormaktsintressen. Och ta sikte på att kunna lämna Nato, säger Jens Börjesson.
Texten om EU har också ändrats efter att programkommissionen gått igenom motionerna, men Jens Börjesson vill inte säga att det är en positionsförskjutning jämfört med det första förslaget.
– Nej. Vi har förtydligat vår strategiska hållning mot EU:s överstatliga fördrag och lagar. Vi vill utmana dem i de fall där kapitalets intressen går före jämlikhet och nationella självständigheter.
Vapenexporten får vara kvar
Skrivningen om att Sverige ska lämna EU är fortfarande borta även om det står att det fortfarande är ett alternativ att lämna. Även det nuvarande kravet på att vapenexporten ska avvecklas är borta ur partiprogramsförslaget.
– Vi har en politik som är tydlig i att vi vill ha en restriktiv vapenexport. Och programmet pratar mycket om hur vi vill gå mot nedrustning i världen. Men vi tycker det är viktigt att se att världen kan förändras fort. Att ha en principiell hållning, oavsett vad som händer i världen, tror jag är svårt. Och vi märkte att det blev svårt för oss att hantera tidigare skrivningar när Ryssland invaderade Ukraina.
Störst förändringar har gjorts i stycket om rasismen. Där har flera stycken av ny text lagts till.
– Vi såg att vi kunde göra en djupare analys av hur rasismen har varit med och format samhällen och hur samhällen har skapat mer rasism. Men det har varit viktigt för oss att också behålla det nya som finns i förslaget, nämligen förståelsen för hur högerblocket använder sig av rasism strategiskt för att kunna splittra oss och driva igenom sin klasspolitik, säger Jens Börjesson.
En utgångspunkt i arbetet med det nya partiprogrammet har varit att skapa större utrymme för partiets företrädare att själva utforma konkreta förslag.
Har den möjligheten minskat nu när när ord och formuleringar har lagts till?
– Jag tycker att vi håller oss på rätt nivå. Där vi kan ge våra företrädare vägledning utan att detaljstyra. Jag tror att det kommer att ge oss bättre möjligheter att ta de oväntade öppnoingar som uppstår i framtiden för att driva en mer offensiv vänsterpolitik, säger Jens Börjesson.