– Det är under all kritik. När barn ska opereras så påverkar det hela familjerna. Föräldrarna har tagit ledig för att kunna vara med. Det är en stor anspänning. Och så blir operationen inställd, säger hon.
Alla typer av operationer som inte är akuta har ställts in eftersom det inte har funnits utrustning. Leveranser av så basala saker som handskar, sopsäckar, skyddsförkläden, elastiska lindor och vadd har uteblivit sedan företaget Apotekstjänst tog över ansvaret den 1 oktober.
– Det är saker som vi inte kan jobba utan. Det påverkar patientsäkerheten, säger Ida Persson.
”Tänka på varje grej”
Sedan några dagar är operationssalarna igång igen. Men leveranserna är fortfarande osäkra och varje dag måste inledas med en inventering och en bedömning av om det finns tillräckligt med utrustning.
– Ett par av oss får arbeta med det istället för vara med patienterna. Och det är sagt att det kan ta flera månader innan vi kan jobba normalt igen utan att behöva tänka på varenda grej vi använder. Jag kan tänka mig att det kostar en hel del för sjukhuset och regionen, säger Ida Persson.
14 miljoner billigare
Region Uppsala tillsammans med regionerna i Västmanland, Örebro, Dalarna och Södermanland har upphandlat en ny leverantör av sjukvårdsmaterial. Ett kontrakt värt omkring 50 miljoner per år.
Tidigare har leveranserna hanteras av företaget Mediq, men den här gången lade Apotekstjänst ett bud som låg 14 miljoner under övriga anbud och vann upphandlingen. Men så fort som Apotekstjänst skulle ta över leveranserna började problemen. Hittills har långt över 100 operationer ställts in i regionerna på grund av materialbristen.
– Vi kunde uppenbarligen ha gjort en bättre upphandling och ställt större krav, säger Behcet Barsom (KD), regionpolitiker i Örebro och ordförande i Varuförsörjningsnämnden, den gemensamma nämnd för de fem regionerna som godkände avtalet med Apotekstjänst.
”Ärligt vill göra gott”
Efter ett krismöte i början av veckan är det sagt att Apotekstjänst ska få hjälp av andra leverantörer för att få fram material till sjukhusen. Men det är inte aktuellt att bryta avtalet, enligt Barsom som under presskonferensen sa att företaget ”ärligt vill göra gott” och nu ska ”bygga upp kunskaper”.
Trots att det i den riskanalys som Varuförsörjningsnämnden gjorde framgick att Apotekstjänst inte hade tidigare erfarenhet av just den här typen av leveranser så fick alltså företaget uppdraget.
Borde inte företaget ha haft de rätta kunskaperna?
– Ja, det kan man tycka. Den uppfattning jag har fått efter våra samtal är att de inte hade föreställt sig att det skulle vara så här stora volymer, säger Behcet Barsom.
Tittar på alternativ
Barsom menar också att regionerna är bundna av lagstiftningen i lagen om offentlig upphandling och inte har möjlighet att tacka nej till det företag som ger det lägsta budet.
– Lagstiftningen är strikt och vi måste förhålla oss till det, säger han.
Men om ett företag plötsligt kan lägga sig 14 miljoner under vad andra leverantörer erbjuder, borde det inte väcka vissa misstankar om att det är något som inte stämmer?
– Ja. Vi får lära oss av det som har hänt så att det inte upprepas framöver.
Exakt vad som ska hända med upphandlingen i framtiden vill inte Barsom uttala sig om förrän alla regioner har fått komma in med synpunkter. Men han utesluter inte att regionerna i framtiden kommer att skippa offentlig upphandling av materialleveranser och istället bygga upp egna lager.
– Vi får titta på vad det är som har försatt oss i den här soppan och titta på vilka alternativ som finns, säger han.
• De fem regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Södermanland har via den gemensamma Varuförsörjningsnämnden upphandlat leveranser av förbrukningsmateriel till sjukvården.
• Företaget Apotekstjänst vann upphandlingen och fick kontraktet till ett värde av omkring 50 miljoner kronor per år genom att lägga sig 14 miljoner kronor under andra anbud.
• Det konkurrerande företaget Onemed överklagade upphandlingen av Apotekstjänst med hänvisning till att Apotekstjänst saknar den nödvändiga kunskapen, men domstolen avslog överklagan.
• Bytet till Apotekstjänst som leverantör skedde den 1 oktober och sedan dess har leveranserna krånglat. Apotekstjänst har skyllt de uteblivna leveranserna på att sjukhusen har gjort större beställningar än avtalet. Men avtalet innehåller inga fastslagna nivåer.
• 10 oktober meddelade Region Uppsala att planerade operationer skulle ställas in på grund av materialbrist.
• 16 oktober och 17 oktober meddelade Region Västmanland och Region Dalarna att operationer skulle ställas in.
• Totalt fem sjukhus har under perioder infört operationsstopp på grund av brist på material.
• Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har kritiserat regionerna för att ha för låg beredskap.
• 21 oktober, i samband med ett stort krismöte mellan representanter för regionerna och Apotekstjänst meddelar företaget att vd Tomas Hilmo lämnar sitt uppdrag. Resultatet av mötet blir att regionerna ska söka andra leverantörer som kan avlasta Apotekstjänst men att avtalet inte bryts.