I juni beslutade kommunfullmäktige att husvagnslägret på Södra kajen ska bort senast den sista september. Lägret anses farligt och inte lämpligt att bo i.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vart de omkring 60 romer som finns där i dag ska ta vägen är oklart.
– De flesta som har barn åker hem innan vintern. Men många vuxna har bestämt sig för att stanna, säger Tuija Wiklund.
Sedan ungefär ett år tillbaka stöttar hon och systern Eija Juustovaara de utsatta romerna på frivillig basis.
– Det blir kaos när lägret stänger, vi kommer att få se bilar och husvagnar uppställda i stan. Det blir slum, säger Eija Juustovaara.
Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden, hoppas att man genom information ska undvika kaos vid stängningen av lägret.
– Våra tjänstemän tar fram information om vad som gäller och vilka alternativ som finns på deras eget språk. De ska också få möjlighet att ställa frågor.
Men om de ändå inte vill flytta?
– Om de inte lämnar platsen frivilligt blir det fråga om en vräkning, men det vill vi som sagt försöka undvika genom att informera och visa på alternativen som campingar och vandrarhem, säger Malin Larsson.
Precis som förra året öppnar kommunen ett vinterhärbärge i Granlo den 1 oktober för alla typer av hemlösa. Men tidigare vintrar har intresset från romerna varit svagt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Många känner sig tryggare i sina husvagnar och bilar där de kan bo hela familjen, säger Tuija Wiklund.
En annan mötesplats finns nu på övervåningen i Slink in-huset, kommunens mötesplats för missbrukare, strax intill Idrottsparken. Sedan början av augusti är detta hemvist för EU-projektet Make Sense som hjälper utsatta romer i bland annat Sundsvall (se faktaruta).
Här får de möjlighet att duscha och tvätta kläder, men framför allt slussas de vidare till språkundervisning, vård och arbetsförmedling.
– Vi vill ge dem verktyg att kunna gå vidare från tiggeriet, säger projektsamordnaren Erik Sandberg.
Just nu handlar dock mycket om vad som kommer att hända när lägret stängs.
– Många känner sig otrygga. Samtidigt har de ju samma ansvar som alla andra att hitta försörjning och bostad. Men jag är orolig för vad som kommer att hända, säger Erik Sandberg.
Vill bygga sitt liv här
Han ser ett nytt mönster hos många av tiggarna. De åker inte längre fram och åter till sina hemländer, utan är inställda på att bygga sig ett nytt liv här.
Vilken långsiktig effekt har en sådan här mötesplats?
– Min uppfattning är att vi kan ge alla ett värdigt liv. Bara för att det är en komplicerad fråga kan vi inte låta bli att göra något. Det krävs insatser i deras hemländer för att bryta fattigdom och diskriminering. Samtidigt kan vårt arbete här göra livet bättre för enskilda personer, säger Erik Sandberg.
Han drar parallellen till att han brukar ge pengar till stödorganisationer, men även lägger mynt i tiggarnas muggar ibland.
– I ett stort perspektiv förändrar en sådan gåva inget. Men jag vet att det jag ger till en enskild person gör skillnad för honom eller henne.