I mitten av april kommer flera av stadens fontäner börja flöda igen. Havsguden på Götaplatsen börjar kittlas underifrån av små strålar, Järntorgsbrunnens kvinnor från våra fem världsdelar får en vägg av vatten bakom sig och Johanna i Brunnsparken (som egentligen heter Såningskvinnan) får strilande strömmar under sina fötter.
Förra veckan var det en annan staty, i en helt annan stad, som drog på sig internationell uppmärksamhet, nämligen Manneken Pis i Bryssel. Den cirka 400 år gamla fontänen visade sig nämligen läcka 2,5 ton vatten per dygn. Är du en snittgöteborgare förbrukar du cirka 170 liter vatten om dagen (en liter vatten väger ungefär ett kilo). Den lilla bronspojken måste nu knipa för klimatet tills läckan är tätad. Karlstads kommun har redan varnat för gräsbränder och gotlänningarna har redan fått bevattningsförbud inför en förväntad brist. Ingen har glömt förra sommarens torka. Hur ser det ut i Göteborg inför den stundande fontänpremiären?
ETC Göteborg fick svar från Kretslopp och vattens tekniska förvaltare Shanaz Hasan.
Hur mycket vatten går åt?
– Hur mycket vatten fontäner förbrukar varierar. Vi har stora fontänanläggningar, vattenlek och mindre fontäner. Tittar vi på till exempel Poseidon, låg förbrukningen under 2018 cirka 0,4 kubikmeter per dag och Vattenspelet vid Götaplatsen 0,5 kubikmeter. Tittar vi på Angereds vattenlek, låg vattenförbrukningen på cirka 5,8 kubikmeter per dag, men där är det högre förbrukning för att barnen leker i vattnet (en kubikmeter är lika mycket som 1 000 liter, reds anm.).
Kan våra fontäner tänkas läcka som Manneken Pis?
– Nej, då skulle vi upptäcka det. Inför varje säsong går man igenom alla fontäner. Får vi indikation på att fontäner läcker eller att det är något fel med pumparna tar vi till åtgärder. Läcker fontänen försöker vi felsöka problemet och åtgärda det. Det är inte alltid lätt att upptäcka läckage men vi har undermätare till våra fontäner som vi jämför med mätare från kretslopp och vatten och på så sätt kan vi upptäcka eventuellt läckage, eller om förbrukningen anses vara väldigt hög för fontänen i frågan.
När fattar man beslut om när de ska porla eller torrläggas?
– Vi har tillsammans med personalen som sköter fontänerna kommit överens om när fontänerna driftsätts och när vi stänger ner fontänerna. De flesta fontäner startar mitten på april eller till Valborg. Våra vattenlekar, Odinsplatsen, Plaskis och Angereds vattenlek, startar början på juni eftersom det krävs vattenprover på dessa anläggningar. Förändringar i när de ska driftsättas och stängas ner diskuteras inför varje säsong.