– Det är positivt att det kommer många kreativa idéer sett till den situation som Sverige är i. Vad gäller Stockholm slott är det säkert lätt att föreställa sig att det står tomt. Men det är full verksamhet här – det är museum, ett viktigt turistmål och en stor arbetsplats för många. De som kan avgöra hur det kan användas är Statens fastighetsverk, som äger slottet. De äger också flera andra byggnader i Stockholm.
Kungafamiljen förfogar ju över en del andra fastigheter också. Skulle inte de kunna nyttjas?
– De elva slott som de handlar om ägs allihop av Statens fastighetsverk, alltså i slutändan av skattebetalarna. Kungen som statschef disponerar slotten och i dagsläget har kungen valt att hålla dem öppna som museum den varmare delen av året.
Men det ni egentligen säger är att ni i hovet och kungafamiljen inte äger frågan?
– Ja. Vi har visserligen en kungafamilj som i allra högsta grad är engagerad i de här frågorna.
– Att frågor väcks är alltså bra. De kan leda till kreativa idéer, för det finns ju många kontorsbyggnader i Stockholm och i det här fallet står Stockholms slott inte tomt så att det kan nyttjas så. Men allting kan ju omvärderas. Jag tror att många, både institutioner, organisationer, myndigheter och företag tänker ”vad kan man göra”.
Både Påven och Finlands statsminister finns bland de profiler som valt att upplåta en del av sina byggnader för flyktingar. Det är ju ganska högprofilerade personer som kanske inte heller fullständigt äger sina fastigheter. Kan man ändå ha en diskussion om det här?
– Absolut, det är det jag säger. Alla sådana öppningar väcker kreativa idéer och det finns idag en diskussion om hur man kan hjälpa.
Så helt ska man inte ge upp hoppet om att det här faktiskt skulle kunna hända?
– Att ta till sig och se över förslag är förstås viktigt. Och i det här fallet är det ägaren, Statens fastighetsverk, som kan göra det.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.