I början av april presenterade Emma Olsson sin avhandling om för tidigt födda barn och deras upplevelse av smärta. Forskningen är särskilt inriktad på hudkontakt mellan för tidigt födda barn och föräldrar samt utveckling av de metoder som mäter smärta hos för tidigt födda barn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har sett att hudkontakt mellan förälder och barn kan minska smärta hos barnen, berättar hon.
Hur har ni kunnat visa det?
– I min avhandling ingår en delstudie där vi tagit blodprov på för tidigt födda barn på två olika sätt – dels när barnet legat i kuvös och dels när barnet legat hud mot hud med sin mamma. Samtidigt som blodproverna tagits har barnet haft en elektrod fäst på huvudet. Den har mätt blodcirkulationen i enlighet med en smärtskattningsmetod som kallas NIRS. Vi kunde se att blodcirkulationen ökade mer bland de barn som låg i kuvös än hos de barn som låg hud mot hud med sin mamma. Såhär små barn är ganska känsliga för smärta, men kan ju inte själva tala om när de har ont. Det här är ett sätt att mäta det.
Du har också undersökt pappans roll, hur då?
– Ja, jag har intervjuat pappor till barn som fötts för tidigt under den tid barnet vårdas på sjukhus. Traditionellt sett så får ett barn mer hudkontakt med sin mamma än sin pappa, särskilt om barnet föds efter en fullgången graviditet eftersom det ofta blir mycket tid till amning då. Men när ett barn föds för tidigt så brukar det bli så att pappan också sitter mycket hud mot hud med barnet.
Varför då?
– Det ingår i rekommendationen att båda föräldrarna bör sitta mycket hud mot hud med barnet för att skapa trygghet och lugn för barnet. Dessutom är för tidigt födda barn ofta för svaga för att ammas lika mycket som barn som inte fötts för tidigt.
Vad säger föräldrarna om hud mot hud-kontakten?
– Många pappor känner sig mycket mer delaktiga när de får sitta hud mot hud med barnet, och mammor brukar säga att det blir mer av en lagkänsla när hudkontakten delas upp lika. Det kan leda till ett mer jämlikt föräldraskap.
Vad hoppas du att den här forskningen ska resultera i?
– Att mer hudkontakt ska användas, särskilt vid smärtsamma procedurer då min forskning visat att det har en smärtlindrande effekt. Mina studier visar att det är bra för både barn och för föräldrarna. Jag hoppas också att det ska leda till ett förbättrat stöd till föräldrarna.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.