En av dem som varit med och drivit igenom åtalet samt vittnat mot Facebook-gruppens grundare och administratörer, var Robin Enander, från Juridikfronten.
– En annan förening, Näthatsgranskarna, kontaktade mig och ville att jag skulle göra en juridisk bedömning av en stor bulk med material som de samlat in från den här Facebookgruppen. De ville veta om materialet höll för åtal om hets mot folkgrupp, vilket jag bedömde att det gjorde, med god marginal.
Robin Enander kontaktade först administratören för Facebook-gruppen och uppmanade honom till att rensa i inläggen, eftersom många av dem överskred gränsen för det straffbara.
– Men han gjorde rätt klart för mig att han inte var intresserad av det, kan vi väl säga.
Nästa steg blev att skriva ihop en anmälan om brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen, som bara prövats en gång tidigare i svensk domstol. Domen mot Facebook-gruppens administratör föll idag, tisdag. Han döms till villkorlig dom samt över 20 000 kronor i böter.
– Jag tycker att tingsrätten gör en väl avvägd bedömning av det ansvaret man har som administratör för att utöva tillsyn och ta bort brottsligt material i den här typen av grupper.
Varför är den här domen viktig?
– Det är viktigt att den här typen av brottslighet beivras. BBS-lagen har funnits sedan 90-talet och är ett viktigt verktyg för att motverka hatbrott som hets mot folkgrupp. Inte minst nu när den typen av brottslighet ökar på nätet.
Det finns ett viktigt allmänintresse av att internet inte blir till en laglös zon, poängterar Robin Enander.
– Syftet med lagstiftningen – hets mot folkgrupp – är ju i grunden att motverka den här formen av hatpropaganda, som i förlängningen kan leda till förföljelse och i slutändan våldsyttringar riktade mot samhällets minoriteter. Vi vet nämligen att den här typen av onlinemiljöer leder till radikalisering.
Tror du den här domen kan få någon effekt?
– Jag tror den kan få en effekt på det sättet att administratörer för den här typen av grupper, ser att de måste ta ett straffrättsligt ansvar. Bara att de blir medvetna om det, tror jag kan få en god effekt för samtalsklimatet på internet.
Eskilstuna tingsrätts bedömning är att den samlade brottsligheten motsvarar en fängelsedom i enlighet med straffskalan. Ändå blev det inte så, eftersom straffvärdet eller brottsligheten inte anses vara av en sådan art att man måste välja fängelse. Vad tycker du om det?
– Enligt vårt påföljdssystem i Sverige så ska man så långt som möjligt undvika fängelsestraff. Det tycker jag i grunden är rimligt. Det finns ingen anledning till att utdöma hårdast möjliga straff, bara för sakens skull