I Köpenhamn sjösatte (bokstavligen talat) företaget Udvikling Danmark A/S nyss sin första ”urban rigger”, ett flytande studentkomplex skapat av containrar och med rum för tolv personer. Lägenheterna är 26 kvadratmeter stora och har alla faciliteter som en vanlig studentlägenhet är utrustad med. Dessutom finns en tanke om att försörja i alla fall en del av komplexet med hjälp av förnybar el, både genom solenergipaneler på taket och genom värme från vattnet. Initiativet har fått stor uppmärksamhet internationellt.
– Du har en gemensam tak-terrass, du har ett tak med växter och du har ett solcellstak, och naturligtvis de kompakta fantastiska studentbostäderna, säger arkitekten Bjarke Ingels som utformat lägenheterna, till Daily Mail.
Även mottagandet i Danmark har varit bra.
– Här har jag möjlighet att leva nära vattnet där det är frisk luft och samtidigt vara mitt i stan. Du är avskärmad från de störande ljuden i centrum och har möjlighet att koncentrera dig på ditt arbete, säger Alexander Loudrup, en av studenterna som ska bo i en av lägenheterna, till tidningen.
Bostad för 288 personer
Idén är välkommen i Köpenhamn, som är en av världens dyraste städer att bo i. Just att bygga större lägenhetskomplex på vatten har flera aktörer haft som mål, och att kombinera det med att bygga dem av gamla containrar kan vara en framgångsrik väg. Danskarnas lösning har redan gett ringar på vattnet – Göte-borg stad har anlitat Udvikling Danmark A/S för att skapa samma lösning i Frihamnen för sina studenter, och i framtiden också nyanlända. Lägenheter med rum för 288 personer -planeras i detta nu.
– Vi gick ut med en arrendevisning under en begränsad tid, 15 år, under det stundande arbetet med Frihamnen och fick väldigt många anbud. Ett av dessa var Udvikling Danmark som ville bygga på vatten och vi tyckte att förslaget hade många kvaliteter vilket gjorde att vi gick vidare med det, berättar projektansvarige Jessica Segerlund.
titel="Flytta istället för att riva"]
Tanken är alltså inte att det ska bli permanenta bostäder, utan strategin är att skapa tillfälliga boenden under tiden man arbetar med att bygga upp stadsdelen för att få ut maximalt av potentialen i området.
– Det här är en metod vi arbetar med för att skapa ett välfungerande socialt område, vi lånar ut marken som ännu inte är klar. Det som är lockande med den här lösningen är också att det går att återanvända någon annanstans. Det är inte som en bostad på mark som rivs när den inte längre används, här kan man flytta hela bostäder i framtiden till någon annan som behöver det, fortsätter Jessica Segerlund.
Hyra: 5 400 kronor/månad
Modulhus och tillfälliga boenden i containrar på land har prövats tidigare, även i Sverige.
I Sundbyberg står för närvarande inredda containrar som inhyser 65 studenter för 5 400 kronor i månaden. Ungefär samma pris skulle det röra sig om i den de urbana riggarna.
Men metoden att låta folk bo i containrar har kritiserats, bland annat av Irene Molina, professor och bostadsforskare vid Uppsala universitet. Hon menar att byggena inte alls blir mycket billigare sett till kvadratmeterpriset. Dessutom riskerar standarden att bli sämre, säger hon.
– Det är okej som övergångsbostäder, men risken finns att de boende blir kvar eftersom det är det enda billiga boendet som finns och skapar ännu fler segregerade bostadsområden, säger hon till sajten forskning.se
Lika bra som lägenheter
Den kritiken ger Ulf Kamne, ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg, inte mycket för.
– Kvaliteten bestämmer ju utföraren, men visst måste man fundera på många aspekter här. Jag tror inte att modulhusen kommer vara av sämre kvalitet än vanliga lägenheter, men man måste tänka på klimat och miljöpåverkan också. Det går att göra de här husen på så många olika sätt att det inte riktigt går att säga om det är bra eller dåligt, men det är absolut inte omöjligt att göra en bra bostad i en container.