”Extremhögern växer”, ”Svenska nationalister tvingar landets parlament i dödläge”, ”Parti med nynazistiska rötter splittrar väljare” – rubrikerna i internationell media efter det svenska valet kunde inte hålla sig borta från Sverigedemokraterna. Trots att partiet fick nöja sig med att fortsätta som tredje största parti, med en mycket mindre andel av rösterna än de själva hade räknat med, är det dödläget och SD som dominerar nyhetsrapporteringen utrikes.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Många drar även paralleller mellan SD:s 4,7 procentenheter stora tillväxt och Femstjärnerörelsen och Lega i Italien, Alternative für Deutschland i Tyskland och Dansk folkeparti i Danmark. Färre nämner Vänsterpartiets ökning eller det faktum att Socialdemokraterna klarade sig bättre än många andra europeiska socialdemokratiska partier.
Hur ser då progressiva politiker runtom i Europa på det svenska valresultatet? Dagens ETC har hört sig för hos några grannländer, samt Spanien och Tyskland.
”En vänstervåg drar fram bland unga”
Pelle Dragsted, ordförande för demokratifrågor, Enhedslisten, Danmark
– Jag blev lite överraskad att Sverigedemokraterna inte blev större. Likaså när Socialdemokraternas tillbakagång blev mindre än väntat – det är bra för både Sverige och Danmark.
Är Sverige på väg åt samma håll som Danmark?
– Det är svårt att säga, mycket hänger på om de borgerliga partierna håller vad de har lovat om att inte ge SD inflytande. Blir det trots allt ett samarbete kan det bli som det har blivit i Danmark, där Dansk Folkeparti har fått ett enormt inflytande på politiken.
Hur ser du på Vänsterpartiets framgångar i valet?
– Det visar på en trend som vi ser i många länder just nu, inklusive Danmark och Norge – en vänstervåg drar fram bland unga människor. Jonas Sjöstedt är en av partiledarna med högst förtroende i Sverige, vilket är ovanligt för ett vänsterparti, och det är likadant i Danmark. Sedan kan en röst på V ses som en protest mot SD eftersom V är partiet som står längst ifrån SD, så det kan ha spelat en roll för Vänsterpartiets framgång.
”Allvarligt att SD går fram så mycket”
Marie Sneve Martinussen, vice partiordförande, Rødt, Norge
– Det är väldigt allvarligt att SD går fram så mycket.
Ser du några paralleller mellan politiken i Sverige och Norge?
– Vi hade val för ett år sedan och då gick de norska socialdemokraterna i Arbeiderpartiet bakåt. Vi har liknande utgångspunkter i jämställda länder där ojämställdheten ökar – även om den ökar snabbare i Sverige. Samtidigt har de socialdemokratiska partierna svårt att se klyftorna och ta tag i den ekonomiska politiken, i många fall försöker de hitta en kompromiss där de vill göra både näringslivet och arbetarna nöjda. Men det finns en motsättning där och de måste komma ihåg vilka de representerar. Därför är det viktigt att det finns partier till vänster där, som kan se till att förklaringarna till klyftorna i samhället riktas uppåt och inte åt sidan, mot kamrater. Vänsterpartierna i Norge, Sverige och Danmark växer alla stort, det är en viktig del av kampen mot klassklyftor och högerpopulism.
Hur ser du på Miljöpartiets dåliga resultat?
– Miljöfrågan är allt högre på dagsordningen, och det innebär även att fler partier utvecklar sin miljöpolitik. Nu finns till exempel partier som Vänsterpartiet som både har en ambitiös miljöpolitik och en utvecklad social politik, det kan vara avgörande.
”MP saknar djup i sin sociala politik”
Oliver Schröder, chef för utrikesfrågor, Die Linke, Tyskland
– För oss är det väldigt intressant eftersom det visar att de politiska diskussionerna och utmaningarna i Sverige är ganska lika de vi ser i Tyskland.
– Jag är glad för Vänsterpartiets resultat, som visar att de är en kraft i svensk politik, och förvånad att Sverigedemokraterna inte blev starkare. Det råder dock ingen tvivel om att SD är valets vinnare.
Hur tror du att läget kommer utvecklas i Sverige?
– Det är svårt för mig att säga, det beror ju på vad som fungerar i Sverige. Kanske försvinner de gamla blocken och kanske är det här slutet på tiden då man inte byggde koalitioner med extremhögern, även om jag tror att det skulle vara ett misstag.
Hur ser du på Miljöpartiets resultat?
– Jag tror att Vänsterpartiet har en fördel eftersom de både har en vänsteridentitet och en grön identitet – jag beundrar verkligen att ett svenskt parti kan göra båda två. Miljöpartiets problem kanske är samma som de tyska Gröna – de har inte tillräckligt mycket djup i sin sociala politik.
”S blev störst genom att fokusera på sociala frågor”
Iratxe García, talesperson i EU-frågor och gruppledare i EU-parlamentet, PSOE, Spanien
– Socialdemokraterna ingår i vår politiska familj och de vann valet. Vi vet att det är viktigt att förklara vad vi vill när det gäller sociala frågor som arbete och bostad och det var så S blev störst.
– Högerextremism är ett stort och viktigt problem i hela Europa och vi var oroliga att Sverigedemokraterna skulle växa stort och bli näst största parti. Det är mycket viktigt att det inte blev så. Visst växte de, men det är avgörande att det inte ses som legitimt att de försöker bilda regering.
Vad tror du händer nu?
– Nu börjar förhandlingarna, och som jag ser det är det Stefan Löfven som har ansvar att ta initiativ för dem.