– Vi har blivit lite trötta på inställningen att kommunen gör allting bäst själv. Det är där någonstans det här börjar. Det finns aktörer som kan göra samma saker minst lika bra, och ofta bättre, än vad kommunen gör och ibland även billigare, säger David Lega (KD).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men det handlar bara om ytterligare en privatisering som skapar ytterligare byråkrati och ökade kostnader, säger de rödgröna partierna som yrkade på avslag.
”Inte en rätt att ta över”
Syftet med motionen är att kommunen ska införa en enhet som prövar företagares utmaning och bedömer om de är relevanta.
– Om du som företagare ser en kommunal verksamhet och du bedömer att ”Det här kan vi göra bättre” så kommer du in med ett förslag, och sedan får den enheten se om det är vettigt att gå vidare med det här förslaget. I så fall får det bli en upphandling, säger Jonas Ransgård (M).
Men det är inte säkert att det blir upphandling bara för att en företagare hör av sig.
– Det är en rätt att utmana, inte en rätt att ta över, säger Jonas Ransgård.
Men förslaget fick redan innan omröstningen tummen ner av samtliga remissinstanser, utom Intraservice där Alliansens företrädare röstade ner förvaltningen som ville yrka på ett avslag och Inköp och upphandlingsnämnden som inte tar ställning i frågan.
Skeptiska remissinstanser
Remissinstanserna är skeptiska till effektiviteten och kostnaderna för införandet av utmaningsrätten, visar en genomgång av remissvaren som ETC Göteborg gjort. Till exempel skriver Park- och naturnämnden att ”Alltoftare resulterar upphandlingar i inga eller få anbud, också rent oseriösa bud förekommer. Det framstår som att marknaden generellt för tillfället är mera överhettad än under-stimulerad. Under överskådlig framtid kommer därför en strävan att öka konkurrensen framstå som onödig”.
Trafikkontoret skriver i sitt remissvar att deras verksamhet till stor del redan är upphandlad och att införa utmaningsrätt ”leder sannolikt till ökade administrativa kostnader initialt och det är viktigt att ha resurser att ta hand om de utmaningar som kommer in. Vissa kostnader kommer också att kvarstå, eller uppstå, till exempel när det gäller organisation och kostnader för uppföljning och kontroll”. Kretslopp och vatten skriver ”Upphandlingar innebär alltid att resurser måste läggas på kvalitetskontroll och uppföljning. I de fall nämnden lägger ut uppgifter på entreprenad ingår detta i kostnadsberäkningen”.
”Börjar bli bisarrt”
Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet, riktar skarp kritik mot förslaget.
– Det här blir ett privatiseringskansli. Det börjar bli bisarrt. Nu har vi ett privatiseringskansli för hemtjänsten, med införandet av LOV, och nu ska det införas ett för allt annat. Vart ska det sluta? Hur mycket byråkrati ska vi ha för att företagen ska större vinster på skattebetalarnas pengar? säger Daniel Bernmar (V), och får stöd av de andra två partierna i den rödgröna koalitionen.
David Lega är inte överraskad över Vänsterpartiets kritik.
– Det är inte förvånande att de rödgröna är emot det med Vänsterpartiet i spetsen. Det går i linje med vad de tycker sen tidigare, säger han.
Sedan tidigare har ett 40-tal olika kommuner infört utmaningsrätt. Motionen kommer att behandlas av kommunfullmäktige innan möjligheten kan bli verklighet.