– Är du riktigt svårt sjuk, som om du kommer in med en skottskada, så får du den bästa vården. Men ju fler patienter det är på akuten desto längre tid får de som är minst sjuka vänta, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ale Hjortmar har arbetat som sjuksköterska sedan 2010. Han kom till akutmottagningen i Malmö för knappt ett år sedan, efter att ha tjänstgjort på intensiven i Lund. Han är nu också en i den första kullen av kamratstödjare, med uppgift att stötta kollegor i samband med svåra situationer.
Han anmälde sig som intresserad, då han kände att han skulle passa i rollen.
– Jag är hyfsat verbal och retorisk. I en situation när något har hänt och adrenalinpåslaget är stort hos alla, så får man ha en bestämd röst för att se till så att alla kan samlas för att sitta ner och prata om det som har inträffat, säger han.
Ale Hjortmar har hittills använt sig av rollen vid ett tillfälle. Det handlade om skadade barn och han såg då till så att de som var med vid insatsen också fick samlas för att prata om det.
– Det blir annars lätt så att alla skingras direkt efteråt. Många kan då gå med sin egen bild av vad som hände, utan att ha någon att prata med om det, säger han.
16-årig pojke sköts till döds
Nätverket är inte fullt uppbyggt vilket innebär att det i dag inte fungerar som det är tänkt. När en 16-årig pojke sköts till döds för två veckor sedan var Ale Hjortmar i tjänst men kunde inte agera som kamratstödjare.
– Jag var upplåst med andra arbetsuppgifter och kunde inte lämna min station. Men personalen på akuten har alltid stöttat varandra och i det här fallet fick de en bra uppföljning, säger han.
Ale Hjortmar säger att han oftast kan hantera de situationer som rör mycket svårt sjuka eller skadade. Där handlar det om att som sjuksköterska gå in och göra sitt bästa. För honom är det därför svårare att hantera en vardag där resurserna helt enkelt inte räcker till.
– Ju fler patienter med anhöriga det är på akuten, desto mer tid går åt till att svara på frågor om när läkaren kommer, och varför vi inte har gjort det ena eller andra. Till slut är det inte mycket tid kvar åt att faktiskt vårda patienterna., säger han.