”Ställ dig upp, din jävla bög!”. Nej, så säger man inte, men så kan det låta på svenska fotbollsläktare. Fotbollssupportrar mot homofobi kavlar upp ärmarna för att stoppa en oeftertänksam exkludering.
I supporterkulturen finns en stor samhörighet. Men det finns också en utpräglad machokultur med en hård jargong.
– Jag tror att många som uttrycker sig så kanske inte skulle gjort det om de insåg vad de gjorde. Man kan bara ställa en enkel fråga när det där händer. ”Vad menar du egentligen?”. De gångerna jag har gjort det blir folk väldigt obekväma och man ser att de tänker på vad de står och säger, säger Emil Gustafsson som är dedikerad fotbollssupporter och öppet homosexuell.
Fotbollssupportrar mot homofobi har utgått från en tysk förlaga som startade 2011. Supportrar från olika lag i allsvenskan och superettan samarbetar för att väcka diskussion. Initiativet har fått positiv respons inom både herr- och damfotboll i olika divisioner. Att det blev världsnyheter när Anton Hysén i Utsiktens BK kom ut säger ju något om klimatet.
– Det är helt vansinnigt att tro att det bara finns en öppet homosexuell manlig fotbollsspelare i Sverige. Vi menar att den stämningen som råder på läktaren, den avspeglar sig på planen. Ifall det här ska vara ett tabubelagt ämne som vi inte kan prata om så vet ju inte en spelare eller supporter som är homosexuell om det är okej för honom att komma ut eller inte för han är rädd att möta responsen, säger Malmö FF-supportern Showan Shattak som är en av initiativtagarna.
Kom ut som trettiotvååring
I helgen hölls en föreläsning där Mats-Ola ”Masse” Borglund berättade om sin tid som elitfotbollsspelare och homosexuell. Det var först när han hade passerat 30 år som han kom ut för sina lagkamrater. Lagkamraten Fredrik Bryngelsson i Norrby IF var den första som ställde frågan om Masse var ”homo”. Masse väntade sig en negativ reaktion men fick en stor kram.
– Och så sa han ”Fy fan vad gött, jag har aldrig spelat med en bög förut!”, säger Masse Borglund och ler.
– Kanske hade jag tur som hade bra lagkamrater, men jag både tror och hoppas att det finns utrymme för oss i ett elitfotbollslag.
Ta ställning
Utöver föreläsningar, där även Anton Hysén medverkat, finns en banderollmall som kan specialdesignas i respektive lags färger. Initiativtagarna är noga med att påpeka att initiativet är politiskt obundet och inte vill peka finger. Att ta ställning med en t-shirt, att ha en workshop, eller att ta en diskussion på uppladdningspuben–vad som passar får respektive supporterskara själva avgöra.
– Kampen mot homofobi och synen på sexuell läggning är en av de sista hörnstenarna som saknas i svensk fotboll. Hade någon skrikit ”jävla neger” så är vi överens om att det där kan upplevas som exkluderande och otrevligt, då kan en svart person ta illa vid sig. Men om du står och skriker ”jävla bög” och ”jävla fitta” och applicerar negativa skällsord på vad en man ska vara – det kan också uppfattas som exkluderande och det är det budskapet vi gärna vill komma fram till, säger Showan Shattak.