Åtta kvinnor, de flesta runt 20 år gamla, har det senaste året lämnat områdena kring Järvafältet i Stockholm och begett sig iväg till Syrien för att delta i kriget på IS sida. Enligt Säpo är de troligen inte där för att strida, utan för att arbeta med humanitära insatser och logistik. Bland föräldrarna i området växer oron, och Islamiska förbundet i Järva försöker fånga upp ungdomar som har tankar på att resa och hjälpa deras anhöriga
– Det vi kan göra är att konfrontera dem som vi vet är på väg att åka, säger Ibrahim Bouraleh, ordförande för Islamiska förbundet i Järva.
Men sådan förhandsinformation är ovanlig.
– De flesta har åkt iväg utan föräldrarnas kännedom. I ett fall var det en kvinna som hade berättat öppet att hon skulle åka och det gjorde att hennes familj kontaktade oss. En av våra imamer mötte henne och konfronterade henne om teologiska frågor, och hon valde att inte åka, berättar Ibrahim Bouraleh.
Han tror att mörkertalet är stort.
– Drabbade föräldrar känner skuld och skam, de vill inte komma ut med sin problematik.
Många är oroliga
Stolta mammor, en grupp som är knuten till islamska förbundet i Järva, erbjuder psykosocialt stöd för föräldrar vars barn har rest eller som är oroliga för att det ska hända.
– Det är en rekrytering som pågår och vi kände att det är viktigt att samlas och prata om det, säger Fardosa Omar, en av kvinnorna bakom Stolta mammor.
– Många är oroliga och känner föräldrar som har drabbats. Det är väldigt kloka och insatta, helt vanliga föräldrar som har drabbats och det är svårt att känna av i förväg om det kommer att hända, säger Fardosa Omar.
Enligt Ibrahim Bouraleh på Islamiska förbundet i Järva har de åtta kvinnor som försvunnit till IS och Syrien radikaliserats via en kvinnogrupp i Järva. Gruppen har fått en lokal i Järva, men efter att en orolig förälder undersökt gruppens verksamhet blev de avhysta.
– Vi vet inte var de håller hus för närvarande, säger Ibrahim Bouraleh.
Enligt Säpo sker dock den absoluta merparten av all rekrytering till jihadistgrupper via internet.
– Sociala medier har varit viktigt för att skapa kontakter och inspirera sedan resandet till Syrien tog fart 2012, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.
– Vi ser inte att religiösa församlingar och moskéer är någon samlingspunkt för radikalisering och rekrytering.
Kamp mellan läger
Enligt en artikel i senaste numret av tidningen Expo, som kartlägger extremism, sker en kamp i det fördolda mellan två läger av salafister – bokstavstroende sunnimuslimer – i Stockholms förorter, där det ena lägret sympatiserar med al-Qaida, IS och liknande jihadistgrupper medan det andra tar avstånd från våld. Båda lägren försöker värva muslimska ungdomar och unga vuxna. Enligt Expo har det antimilitanta lägret övertaget på tunnelbanans blåa linje, i exempelvis Järvaområdet som omfattar Rinkeby och Tensta, medan det militanta lägret är starkare i områden som Alby och Skärholmen på tunnelbanans röda linje. Lokaltidningen Norra sidan beskriver också hur den fundamentalistiska gruppen Hizb-ut-Tahrir upprepade gånger besökt Tensta och Rinkeby den senaste tiden, bland annat för att få folk att inte rösta i det svenska valet. Samtidigt sägs de ha mycket litet stöd i området. Enligt Norra sidan har den fundamentalistiska gruppen även blivit ”bortjagad” av ungdomar i området som tycker att de sprider en felaktig bild av islam.
”Behöver skaffa mer kunskap”
Ibrahim Bouraleh tror att ökade krafttag från Islamiska förbundet och samverkan mellan föräldrar för att motverka de fundamentalistiska grupperna har haft effekt. Men han tillägger att tre syskon med somalisk bakgrund har försvunnit iväg sedan juni då han slog larm till politiker i stadshuset och lokala nämnder om att Islamiska förbundet behöver hjälp för att klara situationen. Bland annat vill Islamiska förbundet att kommunen ska anställa en ungdomssamordnare på heltid. Stadsdelsförvaltningarna i Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta har startat en arbetsgrupp som ska stoppa radikalisering av ungdomar i Järvaområdet. Samtidigt går arbetet för långsamt, menar Ibrahim Bourleh.
– Muslimska församlingar kan vara en del av arbetet, men som det är nu måste vi ta hela ansvaret.
Enligt Susanne Tengberg, ansvarig för ungdomsfrågor i Kista/Rinkeby stadsdelsförvaltning, ska arbetsgruppen komma fram till nya åtgärder för att hantera situationen.
– Vi har en hög vuxennärvaro ute, även i sociala medier genom våra fältassistenter, och socialtjänsten är van vid att möta föräldrar i kris. Men vi behöver också skaffa mer kunskap, säger hon.