BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är välbehövligt, säger hon. Det är ofta ett hårt klimat som möter tjejer som spelar, det har jag själv upplevt. Vi jobbar ständigt med det här, och jag tycker att det blivit bättre – även om det fortfarande finns sunkiga strukturer kvar.
90 000 medlemmar
Sverok är ett av Sveriges största ungdomsförbund med drygt 90 000 medlemmar, och samlar landets alla spelhobbyföreningar. Allt från brädspel, kortspel och tv-spel till cosplay, lajv och e-sport. En bred verksamhet.
– Det är det som är så häftigt! säger Anna Erlandsson. Det finns något för alla inom spelvärlden. Vi har föreningar som består av allt från fyra kompisar som spelar kort till folk som ordnar LAN-event med tusentals deltagare.
Kanske är det just bredden som gör att det kan vara svårt att greppa vad Sverok är. Anna Erlandsson ser som sin uppgift att upplysa om just det. Och att jobba för att spel ska ses som en självklar del av kultursfären.
– Föräldrar tycker ofta om barn som spelar att de ska skaffa ett ”riktigt” intresse istället, säger hon. Att läsa en bok ses som jättebra, men spel räknas liksom inte. I stället för att tvinga ditt barn att göra något du gillar – se hens intresse som något bra och viktigt! Och sätt dig in i vad det handlar om.
Träffade likasinnade
Anna Erlandsson hittade själv in i spelvärlden genom ett lajv hon deltog i när hon var arton. Men långt innan dess hade hon fascinerats av fantasyböcker, manga och japansk kultur. Det var hon ganska ensam om i sin bekantskapskrets.
– Mina kompisar tyckte att jag var lite konstig, att jag läste konstiga böcker och serier, berättar hon. Men när jag kom in i spelvärlden insåg jag att jag inte var så ensam i det här, jag träffade människor med samma intresse som jag och det var helt underbart!
Reagerat på orättvisor
Hon menar att många som är skeptiska till spel inte förstått vad det handlar om.
– Du kan lära dig otroligt mycket genom att spela, säger hon. Till ett lajv syr du din egen dräkt och tillverkar rekvisita, i figurspel jobbar du med strategiskt tänkande, i rollspel lär du dig agera tillsammans med andra, samma vid ett LAN... du hittar nya sidor av spelandet hela tiden.
Anna Erlandsson började engagera sig i en Sverokförening 2009, och ända från början har hon aktivt tagit upp orättvisor hon reagerat på; som bristen på etnisk mångfald, och hur tjejer bemöts inom spelvärlden.
Under fem år drev hon projektet #isisnerdfeminism på Gothcon (årligt spelkonvent i Göteborg); ett rum på mässan vikt för tjejer. Där ordnade hon föreläsningar, och tjejer kunde spela i fred utan att bli ifrågasatta och utan att få frågan om de ”var där med sin pojkvän”.
– Det sista året märkte jag att det var mindre folk där – tjejerna var ute och spelade i stället, berättar hon. Då kände jag att ”jaa, attityden har börjat förändras!”. Mitt och andras jobb hade gett resultat.
Stärka kvinnliga spelare
Sverok har nyligen fått finansiering för projektet Leia, som handlar om att stärka kvinnliga spelare genom nätverksträffar och mentorskap och arbeta mot sexism inom spelvärlden. Man jobbar också på en rapport, baserad på 5 000 enkätsvar från medlemmar, som handlar om hur man kan öka den etniska mångfalden inom spelvärlden. För den är enligt Anna Erlandsson förvånansvärt ”vit”.
– Sverok framstår ofta som ett väldigt homogent förbund och det känns ofta som att vi inte når ungdomar med utomnordisk bakgrund. Det är egentligen jättekonstigt och det är något jag hoppas att vi ska kunna ändra på. Spelhobbyn ska vara tillgänglig och öppen för alla.