BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Framför allt har det inkommit ett antal anmälningar från en -koordinerad kampanj. Anmälarna skriver, med vissa variationer, att: ”Jag överklagar härmed ert beslut att bevilja NMR en högst olämplig demonstrationsväg. Demonstrationen kommer gå nära en synagoga. Polisen verkar dessutom ha haft ett bristfälligt- underlag när man har tagit -beslutet att låta demonstrationen ta den vägen”.
En av anmälarna har dessutom behållit instruktionerna i sin inskickade överklagan och skriver: ”Hej! Det vore bra om så många som möjligt kunde överklaga Göteborgspolisens beslut att ge NMR tillstånd att demonstrera nära synagogan på jom kippur (sic)”.
NMR överklagar också
Även NMR har överklagat, då de menar att beslutet, som rubriceras som begränsat tillstånd, saknar täckning för att inte låta dem gå den väg de själva önskat.
NMR menar att polisen själva, på ett förberedande möte, ska ha föreslagit Avenyn som marschväg. De hänvisar också till ut-talanden från Erik Nord angående vilka risker som föreligger vid en nazistdemonstration. Polischefen sa i början av september:
– Vi kommer säkert få upploppsliknande situationer runt demonstrationen. Men de förövas ju i första hand av så kallade motdemonstranter. Då är det vår sak är stå emellan och hålla isär och se till att båda sammankomsterna kan genomföras.
Ett uttalande som nu alltså används som argument av NMR.
Kan gå till Förvaltningsrätten
Judiska centralrådet har tidigare sagt att de planerar att lämna in en överklagan, men när ETC Göteborg kontaktar polisens tillståndsmyndighet har någon överklagan därifrån ännu inte inkommit.
Enligt regelverket kring ett överklagande ska polisen ta det i beaktning. Avslår polisen överklagan går det i stället till Förvaltningsrätten. Där gör, om de anser det nödvändigt, instansen en egen utredning av situationen och prövar sedan tillståndet igen.