Erdogan och Orbán har ett auktoritärt broderskap och har kommit varandra närmare det senaste året, vilket inte minst hanteringen av Finlands Natomedlemskap visade.
Bild: Turkish presidency/AP/TT
Dagens ETC
Ungerns regering talar om ett ”uppror” i de egna leden på grund av missnöje med Sverige, som förklaringen till varför ratificeringen av Natomedlemskapet dröjer. Egentligen handlar det om utpressning av EU, om Putinflirtande och i synnerhet om ett koordinerat agerande med Turkiet, enligt kännare Dagens ETC talat med.
Premiärminister Viktor Orbán och hans regering är för ett svenskt medlemskap i Nato, men det finns ett motstånd hos många parlamentsledamöter tillhörande Orbáns parti Fidesz. Frågan om hur snart Ungern kan fatta beslut i Natofrågan beror därför på hur stämningen ser ut i denna missnöjda partigrupp.
– Många av medlemmarna känner sig kränkta av kritiken och kommentarerna från svenska regeringsrepresentanter mot Ungern. De tycker kritiken är orättvis och de kräver ömsesidig respekt.
Framställs som respektlöst
Så presenterade den ungerska utrikesministern Péter Szijjártó saken när han medverkade i BBC:s intervjuprogram Hardtalk onsdagen den 18 april. Retoriken har varit den samma under hela våren, sedan Orbánregeringen tagit bladet från munnen om det svenska Natomedlemskapet. Fidesz kontrollerar en absolut majoritet av parlamentet och släppte fram Finland till Nato i slutet av mars. Sverige blockeras fortfarande – och kraven är att svenska politiker först måste sluta kritisera Ungerns auktoritära utveckling.
Regeringskontrollerade medier har kablat ut en bild av Sverige som ett viktigpetterland med respektlösa politiker som uttalar sig om ”interna angelägenheter” i Ungern. Ungersk public service-tv har upprepade gånger visat en bild på en flinande Ulf Kristersson, tillsammans med ett citat från 2021 där statsministern sagt att EU måste sätta press på Orbánregeringen.
Retoriken har sedan omfamnats och delats vidare av svenska Orbánbeundrare, däribland Björn Söder (SD).
– För att vara ärlig tar jag inte alls del av vad regeringsmedierna säger. Jag vill skydda min hjärna och min mage från deras brutala hjärntvättning. Men jag vet vad regeringen har sagt på sina pressträffar och budskapet är ungefär att ni svenskar inte ska förolämpa Ungerns regering om ni vill rädda ert land, säger Tamás Harangozó, parlamentsledamot för det ungerska socialdemokratiska oppositionspartiet MSZP.
”Väntar på ett datum”
Dagens ETC talade med honom även i höstas, när Orbánregeringen ännu var helt tyst om den svenska Natoprocessen. Tamás Harangozó är vice ordförande i det ungerska försvarsutskottet och sitter även med i Natos parlamentariska församling, som en av Ungerns sju delegater där. Det gör att han är en av de utomstående politiker som haft bäst insyn i hur Ungerns makthavare hanterat det svenska Natomedlemskapet.
Och han hade aldrig hört Fidesz parlamentariker tala om svensk kritik som en bromskloss i frågan, innan Orbán förkunnade att det minsann förhöll sig så.
– Nej, nej, nej. De tillåts inte tala om någonting alls. Fidesz, regeringen, alla myndigheter och hela det här landet är direkt styrt av Orbán och en liten klick människor runt omkring honom. Det spelar absolut ingen roll vad en enskild parlamentariker tycker eller tänker, säger Tamás Harangozó.
Det är välkänt att Orbán har genomfört en extrem maktkoncentration, som betyder att alla dansar efter hans pipa. Vidare så avklarades den parlamentariska debatten om Sverige under samma session där ledamöterna röstade ja till Finlands Natomedlemskap.
– Tekniskt sett ska vi inte göra någonting annat i parlamentet. Vi väntar alltså bara på ett datum där vi ska rösta även om Sverige. Men samma smutsiga spel pågår fortfarande, där man bedriver utpressning mot Sverige och EU.
Ute efter EU-miljarder
Enligt Tamás Harangozó är det nu tydligt att Orbán främst vill försöka försvaga stödet till Bryssels sanktioner mot Ungern, som bland annat gör att över 130 miljarder kronor i EU-medel hålls inne på grund av den ungerska regeringens brott mot EU:s grundläggande värderingar.
– Alla säger det öppet nu, både politiker och experter. Av samma anledning sa det ungerska parlamentets talman, som är medlem i Fidesz, att Finland genast hade ”svikit” Ungern när man nyligen ställde sig bakom EU-domstolens mål mot den ungerska regeringens homofoba lagstiftning.
”Fullkomligt nonsens”
Rudolf Berkes är analytiker vid den oberoende ungerska tankesmedjan Political capital. Han påminner om att det funnits en negativ Sverigebild i regeringslojala ungerska medier i åratal, åtminstone sedan flyktingkrisen 2015. Den bild som nu sprids är ett sätt för den ungerska regeringen att hämnas för tidigare kritik.
– Eftersom Sverige har varit en av de skarpaste kritikerna är det inte konstigt att man utnyttjar det kortet nu. På det sättet verkar det som att Fidesz åtminstone blivit irriterat på Sverige.
Men även Rudolf Berkes menar att det är helt osant att en fraktion i Fidesz har ”gjort uppror” mot regeringens Natolinje, i syfte att stoppa Sverige.
– Det är fullkomligt nonsens. Partiet är nästan som en paramilitär organisation när det kommer till disciplinen. Det här är bara en fejkad parlamentarisk demokrati, det är helt och hållet upp till Orbán att ratificera Sverige, säger han.
Kontakten med Turkiet
Orbán anses även ha velat behålla en ungersk goodwill hos Kreml genom att förhala en Natoexpansion. Men enligt Rudolf Berkes är det främsta skälet till Ungerns dröjsmål idag att Orbán koordinerar sitt agerande med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Ungern meddelade att man skulle ratificera Finlands ansökan bara timmar efter att Turkiet hade gjort det.
– Det visade att man är helt beroende av Erdogans beslut. Orbán vill ha en vänskaplig relation med Erdogan och Turkiet i allmänhet, eftersom Erdogan är en av hans sista vänner. De delar ett slags auktoritärt broderskap och har en pragmatisk allians, säger Rudolf Berkes.
Ett sådant samarbete har också blivit än viktigare ju mer relationen till USA har försämrats. Den uppmärksammade läckan av amerikanska underrättelsedokument i april avslöjade bland annat att Orbán formellt ser USA som en av Ungerns ”tre främsta motståndare”. I förra veckan meddelade USA även att man beslutat sanktionera regeringsnära individer i Ungern på grund av täta band till Ryssland.
– Genom att Ungern också blockerar Natotillträdet hjälper man Turkiet undvika en del av det internationella trycket. På så vis framstår inte Turkiet som det enda landet som blockerar. Det är ett sätt att erbjuda praktisk diplomatisk hjälp främst mot amerikanerna, men också mot andra västmakter, säger Rudolf Berkes.