BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man blir stoppad i dörren av personal som kollar så att man inte har symptom på mässlingen. Om man misstänker att en person är smittad tar man den exempelvis till infektionsavdelningen och ser till att den får ett eget rum, säger jourhavande sjukhusdirektör Anne Haglund Olmarker.
Smittan är luftburen och kan spridas på långt håll via hostningar och nysningar. Eftersom de smittade personerna har vistats i sjukhusens väntrum har många blivit exponerade för viruset, men få förväntas bli smittade eftersom majoriteten av alla svenskar är vaccinerade. Sjukhuset ringer ändå upp alla personer som vistats på akutmottagningarna vid samma tidpunkter som de smittade, för att säkerställa att de är vaccinerade. De uppmanar nu alla att svara på samtal från dolda nummer de kommande veckorna, eftersom det kan vara från sjukvården.
– Personal har fått avbryta sina julledigheter men nu har vi nått merparten av de hundratals personer som befunnit sig på akutmottagningarna. De som inte är vaccinerade erbjuds möjligheten att snabbt få vaccinering. Vaccination måste ske inom tre dagar från att personer utsatts för smitta, säger Anne Haglund Olmarker.
Rekommenderar vaccination
Under första halvan av 1900-talet var mässlingen en vanlig barnsjukdom men när den allmänna vaccinationen av barn infördes i början på 1970-talet blev smittan alltmer sällsynt. Under 00-talet har färre än 60 fall per år rapporterats och förra året smittades bara tre personer. De grupper som saknar immunitet mot mässlingen är personer som valt att avstå från vaccination, samt personer födda på 1960- och 1970-talet som inte vaccinerades i barnvaccinationsprogrammet. Även personer som invandrat till Sverige och inte är vaccinerade riskerar att insjukna. Men smittskyddsläkaren Peter Ulleryd tycker inte att det finns anledning att oroa sig även om man är ovaccinerad.
– Man behöver inte vara orolig eftersom vi har så god vaccinationstäckning i Västra Götaland. Men om man är osäker på om man är vaccinerad eller om man bara fått en dos ska man fundera på att komplettera sitt skydd. Det är däremot ingenting som man behöver göra precis just nu, säger han.
Alla nyanlända barn och unga erbjuds vaccination. Den senaste tiden har det diskuterats om alla medborgare oavsett ålder borde erbjudas vaccination, för att uppnå Världshälsoorganisationens mål att mässlingen ska elimineras helt.
– Många länder har effektiva vaccinationsprogram mot mässling men om det är krig eller svält kan sådana system fallera. Om man kommer hit som flykting har man en hälsokontroll där man går igenom personens vaccinationsskydd. Men vaccinationer är ingenting man kan tvinga på någon, utan någonting man erbjuds, så där gör BVC-personalen en fantastiskt arbete med att diskutera de här frågorna med föräldrarna, säger Peter Ulleryd.
Vänta inte på akuten
De vanligaste symptomen för mässlingen är hög feber, torrhosta och irriterade ögon. Efter några dagar får man röda utslag som brukar börja i ansiktet för att sedan sprida sig till resten av kroppen. Om man misstänker att man kan vara drabbad av mässlingen ska man inte åka direkt till sjukhuset utan ringa till sjukvårdsupplysningen för att få information om vart man ska vända sig. Vårdpersonal ska ha ett fullgott vaccinationsskydd för att få jobba, men Sahlgrenska undersöker nu om vårdpersonal ändå kan vara drabbade och enstaka personer har fått göra stickprover de senaste dagarna. Smittskyddsläkarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset bedömer att nya fall av mässling kan dyka upp till och med den 11 januari och framtill dess kommer sjukhuset att ha höjd beredskap.
– Vi kommer fortsätta ha stabsläge för att vara säkra på att karenstiden för den senaste som insjuknade har gått ut, säger Anne Haglund Olmarker.