Han förklarar att förutom all fågelträck så upplever många lindesbergare också de stora flockarna av kajor som samlas i träden längs gatan mot badhuset som ett sanitärt problem.
– Där och på andra ställen som i parker och grönytor blir det fullt av fågelskit och vi i kommunen vill komma på ett effektivt sätt att skrämma bort dem, säger Jesper Almlöf.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Problemet är att kajor är smarta fåglar. De genomskådar snart vad som innebär verklig fara för dem och vad som bara är fejk.
– Det tar inte lång tid innan de ignorerar till exempel konstgjorda berguvar som ju är en naturlig fiende till kajor. En plastuv kan se naturlig ut men de lär sig snart att den inte är farlig, inte ens om den är mekanisk och rör på sig då och då, säger Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare i Lindesberg.
Han påpekar att lindesbergarna kan göra mycket för att göra staden mindre attraktiv för kajorna. Det gäller både privatpersoner och företagare.
– För privatpersoner gäller det att inte skräpa ner och lämna matrester åtkomliga för fåglarna. Och för restaurangägare gäller det att snabbt duka av bord på uteserveringar från rester när gästerna har ätit klart.
Fastighetsägare
Även fastighetsägare kan dra sitt strå till stacken.
– Först och främst ska nät sättas för ventilhål och över skorstenar för att kajorna inte ska kunna häcka där, säger Jesper Almlöf.
– Vi ska ha ett informationsmöte med fastighetsägare den sjunde februari för att diskutera problemen, fortsätter han.
Kommunen har undersökt en uppsjö av olika metoder för att bekämpa kajorna.
– Vi funderar på att köpa in fågelsäkra papperskorgar med kedjor för inkastningshålet. Problemet är bara att om det blir för komplicerat för invånarna att få in skräpet i behållaren är risken att det i stället hamnar utanför och då blir ju effekten den motsatta, säger Jesper Almlöf.
– Att montera upp ljudskrämmor som för oväsen kan fungera men de skrämmer ju även hundar och kan upplevas som störande för människor. Starkt ljussken in i övernattningsträden är en annan lösning vi har funderat på för att göra det obehagligt för kajorna, eller så går det att skjuta ut fångstnät från en så kallad netgun, men det har inte testats i Sverige, säger Arne Tschentscher.
Norsk kråkfälla
Den lösning som kommer att användas till att börja med är en norsk kråkfälla. Den är lätt att flyga in i men omöjlig att ta sig ur – om man är kråka.
– Fällan är designad för kråkor som är större fåglar än kajan. Vi vet ännu inte hur bra den är för att fånga kajor, säger Jesper Almlöf.
– Oavsett vilken lösning det blir så är slutet detsamma för kajan. De fåglar vi fångar avlivas. Det bästa vore om en naturlig predator slog sig ner i staden och skrämde bort dem. Kommunen kanske skulle sätta ut en annons om att den söker en duvhök, skrattar Arne Tschentscher.