Svenska kändisar marknadsför Städjätten till hundratusentals följare i utbyte mot gratis tjänster. Men personalen som städade och flyttade åt bland andra MMA-profilen Alexander ”The Mauler” Gustafsson och artisten Tone Sekelius sliter mycket långa pass under slavliknande villkor, kan Dagens ETC avslöja.
Så vad tycker de inblandade om att göra reklam för en sådan verksamhet?
– Jag har trott att de som varit där har blivit hjälpta att få jobb, men i själv verket har jag istället bidragit till utnyttjande och hemska arbetsvillkor. Det känns skit, säger Ellen Bergström, skådespelare och influencer.
Dagens ETC har berättat om Carlos Heriberto som fick renovera arbetsgivarens kontor efter arbetstid och om William Flores som körde dygnspass till Italien. Men samtidigt som de anställda tvingas arbeta 20-timmarsdagar under hot om avsked uppmanar svenska populära kändisar sina följare att anlita bolaget.
”Bäst på flytt och städ, helt enkelt.” ”Det här är i samarbete med Städjätten och jag är så tacksam över det här.” Orden fälls av en ung Tone Sekelius i sin lägenhet omgiven av flyttkartonger och med Städjättens namn och logga över skärmen. På Städjättens Instagram står hon och dansar framför en lastbil med firmanamnet. På de rullande bilderna ses kvinnor och män med firmans kläder i arbete med att städa och bära ut hennes möbler. Två år senare, i november 2022, ska hon flytta igen och nu syns personalen i den populära Mello-sångerskans flyttdagbok på Youtube. På en av bilderna syns två personer lasta av en soffa. En av dem är papperslös och ska en månad senare stoppas av polis i Städjättens bil och deporteras.
Dagens ETC har försökt nå Tone Sekelius genom olika kanaler för en personlig kommentar. Till sist mejlar hennes manager Matilda Wiseman:
”Tone hälsar att hon på inget sätt står bakom oetiska arbetsförhållanden på något av de företagen hon samarbetar med och tar därför starkt avstånd från den typen av företag. Samarbetet mellan Tone och Städjätten är sedan 7/11 2022 avslutad, varför hon avstår att kommentera granskningen som uppstått nu.”
Därefter plockas artistens Städjätten-videos bort från Youtube.
Jobbade 256 timmar
– Tja, Alexander The Mauler här. Jag är mitt inne i en flytt. Då såklart anlitar jag Städjätten. De är störst i Stockholm och Göteborg. De är grymma! säger en något obekväm Alexander Gustafsson i ett klipp på Städjättens Instagram.
I videon uppmanar han tittarna att använda specialkoden ”alex15” när de anlitar bolaget.
Idag har han tagit del av Dagens ETC:s reportage.
– Jävligt tråkigt. Inte något jag står bakom och stöttar på något sätt. Jag var ändå själv delaktig i flytten. Det var god stämning, det är inget snack om det. Hade jag sett att de led fysiskt eller mådde dåligt hade jag ställt frågor, säger han.
På en av bilderna ses han mycket riktigt skratta med en av de anställda. Mannen är William Flores. Dagen innan gjorde han ett över elva timmars flyttpass, denna dag gör han 12,5 timmar åt MMA-stjärnan. Dagen efter väntar ytterligare ett elvatimmarspass. Det är andra dagen på en tiodagarsjobbperiod där han ska maxa på 15 timmar. Totalt är bara tre av dagarna under perioden en normal arbetsdag. Sedan följer en av de tre dagar ledigt han får denna månad som slutar på över 256 timmar. Nästa månad 218, nästa månad 235 och så vidare. Ingen övertidsersättning, inga semester eller lediga helgdagar, ingen sjuklön.
The Mauler: ”Synd om gubbarna”
Ett olagligt upplägg, men så är vd:n också åtalad för ekobrott. I arbetsordern, som Dagens ETC tagit del av, är det tydligt angivet på spanska: ”Superviktig kund!!!!” ”Det måste bli perfekt.” ”Vi kommer ta bilder etc.” Samtidigt var den dagens jobb inte annorlunda än något annat.
– Det var en väldigt lång flytt för de hade mycket grejer I huset. De tog bilder och video. Annars var inget ovanligt, säger William Flores.
Alexander Gustafsson berättar att även för honom var det inget som stack ut. Han skulle flytta, googlade och hittade Städjätten. De erbjöd honom att göra det gratis om han delade i sina sociala medier-kanaler. Han tyckte det var en ”schyst deal”. Han utgick ifrån att allt var i sin ordning. Nu hör han för första gången om villkoren på företaget.
– Det är helt jävla sjukt. Jag tycker synd om gubbarna som kör. Hoppas de får det bästa och att hela grejen löser sig. De var grymma.
Vad tänker du idag om att Städjätten fortfarande använder dig i sin marknadsföring?
– Det får de gärna ta bort. Det får jag se till att fixa, redan idag, säger han.
Gratis städ åt Graaf-systrarna
Men både Tone Sekelius och Alexander Gustafsson är bara två i raden av kändisar med stort genomslag som företaget gett liknande tjänster i utbyte mot marknadsföring. På Instagram tackar båda systrarna Graaf, Magdalena och Hannah, för städningen de fått. ”Bästa städföretaget!!! Rekommenderar ALLA”, skriver Hannah Graaf. ”Tack Städjätten att ni hjälpt mig städa underbart att slippa göra det själv”, skriver Magdalena Graaf.
– Jag har ingen aning och har ingen åsikt om det här och kommer inte ha det heller. Just nu har jag annat att göra, säger Magdalena Graaf och tillägger att hon inte betraktar det som ett samarbete hon haft med företaget.
Efter samtalet raderar Städjätten posten med hennes namn.
”Jag får ont i magen”
”All personal hos Städjätten är certifierad!” skriver Andra Farhad, entreprenör, investeringsprofil och återkommande sparexpert på TV4. Hon sprider därmed ett av Städjättens påståenden som personalen som Dagens ETC pratat med, flera av dem papperslösa, själva säger är falskt. Flera av dem har aldrig ens fått ett anställningsavtal.
Andra Farhad berömmer personalens snabbhet och tjänstens prisvärdhet och poserar glatt bredvid en lastbil med Städjättens logga. Ännu mer prisvärd blir tjänsten om man använder hennes rabattkod.
Till Dagens ETC skriver Andra Farhad, efter att hon upplysts om vår granskning av bolaget:
”Jag får ont i magen och känner verkligen med alla anställda som blivit utsatta. Det är fruktansvärt och jag blir förbannad på att det finns företag som utnyttjar människor på det här sättet. Jag tar givetvis starkt avstånd från Städjätten och vad de utsatt sina anställda för.”
Hon skriver till tidningen att hennes recension av de anställdas jobb var helt uppriktig, men att hon aldrig hade anlitat Städjätten om hon vetat det hon nu vet. Städjätten har nu på hennes begäran tagit bort hennes post på Instagram.
Kände att något var fel
Skådespelaren och influencern Ellen Bergström ger tummen upp och ”rekommenderar varmt” Städjätten på en av bilderna med hennes ansikte. I efterhand förklarar hon att hon kände att något var fel. Hon reagerar ändå starkt på uppgifterna i artikeln.
– Det här gör mig så arg. Det här gör mig så upprörd när man utnyttjar människor i en svag position. Jag har trott att de som varit där har blivit hjälpta att få jobb, men i själv verket har jag istället bidragit till utnyttjande och hemska arbetsvillkor. Det känns skit, säger Ellen Bergström.
Efter samtalet kontaktar hon en av sina tidigare kontakter på företaget och uppmanar dem att ta bort Instagram-posten. Hon får till svar att det ska göras, men att Dagens ETC:s artikel inte är grundad på fakta.
Dagens ETC har själva gett företaget möjlighet att ge sin bild, en chans de inte tagit. Men Ellen Bergströms post på Instagram försvinner omedelbart från Städjättens Instagram.
Rabatt ges till ”lata”
Samma typ av reklam för företaget görs i poster med en rad influencers: Antonija Mandir, Johanna Öholm och Emelie Holøyen. Olivia Baldwin, känd från reality-serien Robinson, erbjuder tio procent rabatt till alla som ”är lika lata som mig” om de bokar någon av Stadjattens tjänster.
När denna artikel publiceras ligger Alexander Gustafsson, Antonia Mandir, Johanna Öholm, Hanna Graaf och Tone Sekelius fortfarande kvar i marknadsföringen på Städjättens instagram.
Emelie Holøyen avböjer att kommentera. Dagens ETC har sökt Antonija Mandir, Johanna Öholm och Olivia Baldwin för en kommentar, utan resultat.