”Jag är mycket glad att ett svensk-chartrat plan från Israel nu har landat i Sverige. Situationen i Israel och Palestina är svår och oförutsägbar och insatsen har varit komplex”, sade utrikesminister Tobias Billström i ett pressmeddelande från utrikesdepartementet.
Dagen därpå, en vecka efter Hamas terrordåd i södra Israel där omkring 1 400 människor mördades, var det dags igen. Ett andra plan med ytterligare 123 passagerare, medborgare i både Sverige och andra EU-medlemsländer, ankom Arlanda från Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv. Även då uttalade sig utrikesministern om sin glädje över att svenska medborgare anlänt välbehållna och över ett väl fungerande nordiskt samarbete.
Långt gångna planer
Vad Tobias Billström och UD varit mer tystlåtna kring är att svenska myndigheter på Västbanken tidigt stått redo att evakuera ännu fler personer med svensk anknytning. Det vill säga fram till att någon i Stockholm bestämde sig för att stoppa operationen.
– Tanken var att hämta upp människor med bussar på olika platser på Västbanken och sen åka med dem till gränsen mot Jordanien, säger en källa med insyn i kommunikationen mellan UD i Stockholm och de svenska beskickningarna i Tel Aviv och Jerusalem.
Läget på Västbanken var visserligen inte i närheten av lika dramatiskt som i Gaza, där Israel genomfört flygattacker och befolkningen uppmanats att fly söderut. Men redan före Hamas terrordåd den 7 oktober såg 2023 ut att bli ett av de dödligaste åren på Västbanken sedan Al-Aqsa-intifadan 2005, med minst 120 dödade palestinier av antingen Israels armé IDF eller israeliska bosättare. Dagarna efter terrordådet eskalerade våldet, demonstrationer hölls på flera håll, hundratals människor greps och ytterligare minst 30 palestinier dödades, ihjälskjutna av israelisk militär.
Nej i sista stund
– Norge var indraget eftersom de också hade medborgare på Västbanken och var intresserade av ett samarbete, fortsätter källan.
Samarbetet inkluderade en viktig pusselbit. Eftersom bussarna som skulle användas inte kunde passera in till Jordanien var tanken att passagerarna skulle släppas av vid gränsen, själva ta sig över till Jordanien och på andra sidan plockas upp av norska myndigheter för vidare transport till Amman.
– Till slut blev det ett nej uppifrån, säger källan.
Varför?
– Det vet jag inte. Men många i krisorganisationen blev mycket förvånade när kollegorna i fält inte tilläts genomföra planen.
Vem som gav order om att avbryta den planerade evakueringen vet inte källan, bara att beslutet togs hos ”krisledningen i Stockholm” och att det kom lördagen den 14 oktober. Som stöd för sina påståenden visar källan flera dokument. Vad dessa visar är just en långt gången planering, vilka som deltagit i den och preliminära tider kopplade till operationen.
Hur många skulle evakueras?
– Man räknade med max 50 personer.
Varför bara 50?
– Det var såvitt jag vet bara en uppskattning av antal intresserade personer.
Vad sa de som skulle evakueras när den blåstes av?
– Så långt gick det aldrig. Det fanns detaljerade planer för evakuering, men ingen kontaktades om den så att man sen inte skulle sitta där och ha lovat något man sen inte kunde hålla.
Att intresse fanns för att få hjälp med att lämna Västbanken råder ingen tvekan om. Enligt källan hade flera personer hört av sig till svenska generalkonsulatet i Jerusalem och sagt att de inte kunde ta sig till Ben Gurion-flygplatsen.
Varför är inte helt oviktigt i sammanhanget.
Under eget ansvar
Efter en inledande försiktighet för att se hur situationen utvecklades beslutade UD natten till onsdagen den 11 oktober att evakuera svenskar från Israel och palestinska områden.
”Vi har följt situationen i Israel och Palestina timma för timma, tillsammans med de andra nordiska länderna. Regeringen har under hela tiden planerat för olika scenarios och haft beredskap. I natt fattades ett beslut om att assisterad utresa ska genomföras, i samarbete med andra länder”, uppgav Tobias Billström i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.
UD var tydligt från första början med att den som var intresserad av att följa med ett evakueringsflyg från Ben Gurion själv behövde ansvara för att dyka upp på flygplatsen i tid. Detta ansvar inkluderade transport till flygplatsen från var nu personen befann sig.
”Resan till flygplatsen är upp till var och en på plats att lösa. Det är viktigt att varje enskild gör en säkerhetsbedömning av vad som är säkert just då”, förklarade UD i ett mejl till DN.
Stängt överallt
Ett problem för dem befann sig på Västbanken eller Gaza och ville med någon av UD:s assisterande utresor var att alla gränsövergångar till Israel stängts. Att ta sig till Ben Gurion för egen maskin handlade med andra ord inte bara om en säkerhetsbedömning. För den som inte redan befann sig i Israel var det en omöjlighet.
– Angående Västbanken har UD sagt att personer där får ta sig till Jordanien, säger Dagens ETC:s källa.
Detta har UD informerat om på sin hemsida. Där varnas för att ”utländska medborgare av palestinskt ursprung tillåts i princip inte resa till eller från Israel via Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv, utan hänvisas istället till gränsövergången Allenby Bridge (vid Jordanfloden, på vägen till/från Amman)”.
Huruvida det ens var möjligt att ta sig till Jordanien är oklart. Enligt svenska generalkonsulatets informationssida om läget i Palestina ska gränsen till Jordanien ha varit öppen åtminstone fram till den 15 oktober, om än med begränsad kapacitet. Detta motsägs av uppgifter från bland andra amerikanska ambassaden i Jordanien och flera säkerhetsföretag som återkommande efter den 7 oktober varnat för att gränsen varit stängd.
– Ja, allt präglades av stor osäkerhet i det läget, säger källan.
Det vill säga för dem som inte förhandlat om tillfällig passage, såsom till exempel diplomater från Kanada valde att göra för sina medborgare – och lyckades med – ett par dagar efter de svenska assisterade flygresorna.
Vad vet man idag om de svenska medborgarna som befinner sig på Västbanken?
– Det har jag tyvärr ingen aning om.
Svarar inte på frågan
Dagens ETC har kontaktat UD och frågat om den planerade evakueringen och varför den till slut stoppades. I ett mejl svarar departementet att de och generalkonsulatet i Jerusalem följer situationen ”på Västbanken mycket noggrant och arbetar för att i den mån det är möjligt bistå svenskar i området”.
Något direkt svar på varför evakueringen ställdes in ges däremot inte. Inte heller att en sådan planerats. Det enda som bekräftas är att omkring 50 svenskar hört av sig för att efterfråga stöd för att lämna området, men att det är svårt för svenskar med palestinskt ursprung att lämna Västbanken:
”Som sedan tidigare framgår i generalkonsulatet I Jerusalems reseinformation för Palestina finns svårigheter för svenskar med palestinskt ursprung att lämna Västbanken, i synnerhet via Israel. Det finns dock möjlighet för svenskar att lämna Västbanken landvägen via Jordanien. UD och utlandsmyndigheterna publicerar informerar löpande om de möjligheter som finns att ta sig ut.”