Den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss Andersen berättade på en presskonferens att det är journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov som tilldelas årets fredspris.
– De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger Berit Reiss Andersen.
Nobelkommittén motiverar valet med att Ressa och Muratov är representanter för alla journalister som står bakom yttrandefriheten i världen. Maria Ressa är vd för den filippinska nyhetssajten Rappler som startades 2012. Rappler och Ressa har satts under hot och press från den filippinska staten. Hon dömdes 2020 till fängelse för cyberförtal.
Åtalet mot henne grundade sig i en Rappler-artikel från 2012, om att en betydande affärsman hade kopplingar till olaglig drogsmuggling och trafficking. Lagen om cyberförtal klubbades igenom fyra månader efter att artikeln publicerades.
– Jag är i chock. Det är mycket känslor, men jag är glad å mitt teams vägnar och tackar kommittén för att de erkänner vårt arbete och vad vi går igenom, säger Ressa till norska TV2 om priset.
– Det betyder att vi ska fortsätta att göra det vi gör, med ny energi. Det vi har försökt göra hela tiden är att skapa ansvarsfull journalistik. Det har blivit mycket svårare med de sociala medierna, som lär ledare att utnyttja dess algoritmer för att bryta ned demokratin från insidan.
Dmitrij Muratov är redaktör för den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta.
– Dmitrij Muratov har försvarat yttrandefriheten under allt svårare omständigheter i Ryssland. Sedan 1995 har han varit chefredaktör för Novaja Gazeta, den mest fristående tidningen i Ryssland, säger Berit Reiss-Andersen.
Sedan starten 1993 har Novaja Gazeta publicerat kritiska artiklar om ämnen som korruption, polisvåld, olagliga gripanden och valfusk. Redaktionen har fått utstå hot, trakasserier, våldsdåd och mord. Men trots det har Muratov vägrat att släppa tidningens självständighet, skriver Nobelkommittén.
Berit Reiss-Andersen sa under tillkännagivandet att sex av tidningens journalister har dödats. Bland andra den grävande journalisten och Putin-kritikern Anna Politkovskaja, som sköts till döds i entrén till sitt lägenhetshus den 7 oktober 2006.
– Jag tycker att det är ett fantastiskt pris. Jag blev först lite överraskad, jag tänkte lite att det skulle gå till Reportrar utan gränser. Men jag insåg inom loppet av någon sekund att det här är bättre. Det är oerhört positivt att de lyfter de här två, som är förebilder och symboler i kampen för pressfriheten och oberoende journalistik, säger Erik Halkjaer, ordförande för svenska avdelningen av Reportrar utan gränser.
– Maria Dessa har jag under de senaste åren följt på grund av de extrema rättsliga trakasserier hon utsatts för i Filippinerna. Hon är en nagel i ögat för presidenten och har fått betala ett högt pris för detta. Gällande Dmitrij Muratov och Novaja Gazeta så har vi rapporterat om de sex morden som har skett på deras journalister under deras kamp för oberoende journalistik.