Rättens ordförande, chefrådman Malou Lindblom förklarar domen i ett pressmeddelande.
– Uppgifterna har varit av mycket allvarligt slag, avsett händelser som låg långt tillbaka i tiden och lämnats till ett mycket stort antal personer. Tingsrätten har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslämnandet och det sammanhang som uppgifterna lämnats i men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarligt att peka ut mannen som våldtäktsman, säger hon.
Cissi Wallin döms av en enig tingsrätt. Fredrik Virtanen hade begärt 266 000 kronor i skadestånd, men får alltså ungefär en tredjedel av det.
– Kvinnan har vid upprepade tillfällen under en längre period lämnat uppgifter om att mannen gjort sig skyldig till mycket klandervärd brottslighet. Det har funnits en betydande risk för att de som tagit del av uppgifterna fäst tilltro till dem. Det är bland annat mot den bakgrunden som tingsrätten vid en samlad bedömning funnit att kränkningsersättningen ska bestämmas till 80 000 kr, säger Malou Lindblom.
Fredrik Virtanen har kommenterat domen på sin hemsida, där han bland annat skriver att han kommer "fira med ärtsoppa".
– Jag konstaterar att det är billigt i Sverige att förstöra en annan människas liv. Villkorlig fängelsedom och 100 dagsböter om 50 kronor samt 90 000 kronor i skadestånd. Ett straff som inte känns alls för en mångmiljonär, skriver han.
Han rundar av sitt pressmeddelande med en känga till Facebook, Instagram och den tidigare arbetsgivaren Aftonbladet.
– De amerikanska it-jättarna saknar skam. Jag vet att de svenska medierna som publicerade lögnerna hösten 2017 skäms. De borde säga högt att de skäms. De borde be om ursäkt. De borde häva straffet jag fått för att bli förtalad: yrkesförbud. Aftonbladet borde återanställa mig.
Det första inlägget där Wallin pekade ut Virtanen publicerades den 16 oktober 2017 och var då – tillsammans med anklagelserna mot Martin Timell – ett av de första inlägg på sociala medier som namngav en offentlig person i Sverige under metoo-hösten.
För Fredrik Virtanen blev konsekvenserna stora, han fick avsluta sin anställning på Aftonbladet där han arbetade som ledarskribent och har i både förhör, intervjuer och en bok beskrivit hur han kämpade med självmordstankar och att hans familj drabbades hårt.
Under rättegången, som pågått under två dagar i slutet av november, försvarade Cissi Wallin sitt agerande.
– Jag ville påminna om att det jag sagt är sant, det jag står för är sant. Personer i maktställning måste kunna granskas, sa hon bland annat.
Åklagaren Daniel Suneson menar dock att Fredrik Virtanen skadats ”oerhört” av publiceringen och argumenterar för att förtalsbrottet ska ses som grovt eftersom inlägget har nått ut till hundratusentals människor och att anklagelserna rör ett så pass grovt brott som våldtäkt.
Cissi Wallin polisanmälde Fredrik Virtanen för våldtäkt 2011, fem år efter att händelsen skulle ha inträffat. Utredningen lades ned i brist på bevis.