En månad har passerat sedan Znar Bozkurt, 26, blev fri efter 55 dagar i Migrationsverkets förvar. Nu har han fått ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av risken för tortyr i Turkiet, men kan fortfarande utvisas dit eftersom Säpo stämplar honom som ett säkerhetshot – utan att han får veta varför.
– När jag tänker på framtiden blir jag väldigt stressad.
Znar Bozkurt tycks nästan ha blivit en helt ny människa sedan han kom ut i friheten i oktober. Förra gången Dagens ETC mötte honom var han inlåst i Migrationsverkets förvar i Kållered och hotades av utvisning tillbaka till det Turkiet han hade sökt skydd från. Han var förbannad, han var rädd, han grät.
Nu strålar den 26-åriga kurden av lycka när han möter upp i centrala Borås, där han bor tillsammans med sin make Tage. Znar Bozkurt vågar numera bära sin regnbågsfärgade tygpåse helt öppet. Han har tillbringat eftermiddagen i RFSL:s lokaler och fiskar upp en skämtsam efterlysningsaffisch med hans ansikte på.
– Kolla här, wanted dead or alive. Farlig och alltid tungt beväpnad, haha! RFSL gjorde den här för att sätta upp i samband med en Halloweenfest nyligen.
Greps av civilklädda poliser
Så sent som i somras var Znar Bozkurt okänd för de flesta människor både i Sverige och Turkiet. Allt förändrades den tredje veckan i augusti, när han greps av två civilklädda poliser en tidig morgon i hans och Tages lägenhet. Znar Bozkurt hade fått sitt sista avslag på sin asylansökan i slutet av 2021 och därefter gått under jorden på andra orter, men han hade gjort en chansning och återvänt hem.
Znar Bozkurt medverkade första gången i Dagens ETC i maj i år, när han berättade att han sökt asyl eftersom turkisk polis frågat om hans engagemang för oppositionspartiet HDP, samt för att vissa familjemedlemmar hotat honom på grund av hans homosexualitet. Men han tillhör också den grupp kurder som Säkerhetspolisen stämplat som säkerhetshot och som därför nekats uppehållstillstånd, ett tema Dagens ETC länge granskat.
Efter att han blev inlåst i förvaret i augusti riskerade Znar Bozkurt bli den första av dessa kurder att skickas tillbaka till Turkiet, trots hotbilderna där. Det var då det tog fart.
Inledde en hungerstrejk
Vi slår oss ner i en restaurang i Borås och beställer in turkiskt kaffe och sockersliskig knafe med glass. Znar Bozkurt får ilningar i tänderna. Han berättar att flera partier och organisationer snabbt arrangerade demonstrationer till stöd för honom. Det skapades en namninsamling och kampanjer på nätet, en hashtag på Twitter.
– Kommer du ihåg den där bilden du tog på mig i våras, när jag poserade på balkongen? Den spreds med kampanjen sedan, nästan som en Che Guevara-bild, den blev väldigt populär. När jag startade ett eget Twitterkonto så fick jag massa följare där också.
Han inledde omedelbart även en hungerstrejk i förvaret. Så småningom uppmärksammades fallet i en rad svenska medier, i nyhetsartiklar, radioinslag och krönikor. Även flera utländska medier skrev om hur Znar Bozkurt riskerade utvisning.
Den här rapporteringen har bidragit till att göra frågan om de rättsosäkert behandlade, Säpostämplade kurderna mer känd för en bredare svensk allmänhet. Oundvikligen kopplades frågan nu också samman med det svenska Natomedlemskapet och Turkiets utpressningspolitik. Många tycks ha misstänkt att utvisningsbeslutet hade med de turkiska kraven att göra.
Känner sig utpekad
Men på grund av Turkiets utspel mot Sverige de senaste månaderna såg dussintals regimkontrollerade medier i Turkiet tidigt också till att plocka upp nyheten om Znar Bozkurt. De hängde ut honom som både homosexuell och som PKK-terrorist. Den detaljen ökade hotbilden mot honom ytterligare i Turkiet. Efter en ny utredning beviljades han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av risken för tortyr vid ett återvändande till Turkiet, och släpptes ut från förvaret under andra veckan i oktober, vilket flertalet medier rapporterade om.
– När jag satt på tåget hem så ville en kvinna i vagnen ta selfies med mig. Och när jag kom till Borås så verkade halva befolkningen här känna igen mig.
– Jag har blivit en kändis här nu, men bara på grund av de dåliga beskyllningarna mot mig. Och vissa människor tror fortfarande på det där. Att jag är farlig, att jag kanske är en terrorist, varför skulle Säpo annars bevaka mig?
Säpo har inte ändrat sig
Hans offentliga biträde, juristen Miran Kakaee skriver till Dagens ETC att Migrationsverket bedömer Znar Bozkurt vara en flykting, men på grund av Säpos säkerhetsklassificering nekas han fortfarande den formella statusen som flykting, samt det treåriga uppehållstillstånd som vanligtvis annars beviljas flyktingar. På grund av Säpo är utgångspunkten fortfarande att Znar ska utvisas, men så länge det anses finnas hinder – risken för turkisk tortyr – kommer han kunna söka om förlängning av kortare uppehållstillstånd.
– Eftersom sådana tillstånd i regel inte beviljas för längre tid än ett år kan det uppstå svårigheter att folkbokföra sig. Znar har dock beviljats arbetstillstånd så han kommer i alla fall kunna försörja sig, säger Miran Kakaee.
Tage hämtar upp oss med sin bil och kör oss hem till parets gemensamma lägenhet. Znar Bozkurt beskriver det som ”lite av ett kloster”. Han tar religionen på allvar sedan han konverterat till kristendomen och det hänger mängder av krucifix, ikonmålningar och Jesusavbildningar på väggarna. De samsas med en papegoja och två katter som också bor här. Snart ska det komma ytterligare tre adoptivkatter.
”Jag ska fira jul med min man”
Znar Bozkurt vågar andas ut lite.
– Just nu behöver jag inte gömma mig längre. Det här året blir första gången jag ska fira jul med min man. Jag ska stanna i vårt hem, dekorera en julgran. Jag är jätteglad för detta.
Kommer jag bli utvisad eller få nytt uppehållstillstånd?
Vad gäller framtiden vill han både börja jobba och studera, han har alltid velat bli tandläkare. Han tänker också engagera sig i organisationer och lyfta den problematik han själv drabbats av. Inte minst för att den kommer fortsätta följa med honom framöver.
– Jag har bara fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i tio månader nu. När jag tänker på framtiden blir jag väldigt stressad igen. Kommer jag bli utvisad eller få nytt uppehållstillstånd? Hur många gånger kommer jag behöva ompröva det? Är det resten av livet?
Förhoppningsvis inte, men situationen lär förbli likadant så länge Säpo har kvar sin säkerhetshotsstämpel på honom. Anklagelser som han alltså inte får lov att själv titta på och försöka försvara sig mot – i likhet med den situation dussintals andra kurder befinner sig i.