Det skulle bli ett panelsamtal om en film – men slutade i en förtalsrättegång mot stadens då högsta politiker. I mars 2018 polisanmäldes Ann-Sofie Hermansson, dåvarande S-ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, av debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil. Det sedan S-toppen i blogginlägg bland annat kallat dem extremister, icke-demokrater och ”försvarare av terrorism”. Förtal, menade debattörerna.
– När vi såg vad Ann-Sofie Hermansson skrev om oss på sin blogg bestämde vi oss för att göra en polisanmälan. Det är en sak att ledarsidor och Flashback och andra ställen skriver saker, men när en hög politiker gör det – det är allvarligt, sa Fatima Doubakil till ETC Göteborg då.
Politiskt sammanhang avgörande
Men tingsrätten friade Ann-Sofie Hermansson i februari 2020, och idag meddelade hovrätten att de går på samma linje - även här frias hon.
Hovrätten hänvisar till yttrandefriheten, och menar bland annat att nedsättande uppgifter i politiska sammanhang normalt inte kan betraktas som förtalsuppgifter, och skriver att eftersom ”yttrandefriheten är grundläggande för ett demokratiskt samhälle måste möjligheterna till undantag från denna frihet ges en restriktiv tolkning” .
Hovrätten menar också att hänsyn ska tas till den debatt som då pågick: ”De inlägg som politikern skrev måste bedömas i ljuset av att de gjordes i en pågående samhällsdebatt om samhällsfrågor av stort allmänt intresse.”
Inställda uppdrag
Det hela började med att S-toppen gett sig in i en debatt om filmen ”Burka songs 2.0”. Eller snarare om ett inställt panelsamtal. Tanken var att filmen skulle visas på kulturhuset Blå stället i Angered, och därefter skulle det hållas ett panelsamtal om filmen, med Maimuna Abdullahi, Fatima Doubakil och filmens regissör Hanna Högstedt.
Arrangemanget ställdes dock in av Göteborgs stad, efter kritik som bland annat gick ut på att det var fel av staden att arrangera ett samtal med filmen som utgångspunkt, utan att bjuda in personer som är kritiska till slöjor. Göteborgs-postens ledarskribent Jenny Sonesson menade att paneldeltagarna relativiserar ”hedersförtryck och likställer bekämpning av terrorism med rasism”.
Ann-Sofie Hermansson gav sig in i debatten genom inlägg på sin blogg, där hon alltså går till angrepp mot Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi. Sedan dess har de båda fått uppdrag inställda, och har fått ta emot hot och hat. Men något förtal handlar det inte om, enligt hovrätten.
Eftersom Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi förlorat målet kommer de nu behöva betala Ann-Sofie Hermanssons rättegångskostnader på drygt 376 000 kronor.